حق هر فرد از قبض برق چقدر است؟

از مهمترین رویکردهای مدیریت عرضه آب در شرایط کسری شدید در ساعات پیک مصرف فصل تابستان، مدیریت فشار در کلانشهرها و نقاط پرجمعیت شهری است.
به گزارش تاسیسات نیوز، مدیریت فشار که به معنای افت عمدی فشار در نقاط پرمصرف، به منظور رسیدن فشار شبکه در تمامی نقاط به فشار معمول و جلوگیری از قطع آب در برخی نقاط صورت می گیرد، راهکاری است که در کلانشهرهایی چون اصفهان به صورت چند نوبت در روز اجرایی می شود. اما در خصوص برق شرایط متفاوت است، مدیریت فشار برای شبکه برق قابل اجرا نیست و می بایست برق شهری با ولتاژ استاندارد به وسایل الکترونیکی منازل مردم برسد. در شرایط پیک مصرف برق، به ویژه در زمانی که مصرف به شدت رشد داشته و دچار کم برقی و تشدید احتمال بروز خاموشی باشد، گاها کیفیت برق در شبکه دستخوش تغییر می شود.
 افت کیفیت برق موجب خواهد شد که برق با ولتاژ مناسب به وسایل الکترونیکی منازل مردم نرسد و یا شاهد بروز نوسان در ولتاژ باشیم. این افت ولتاژ و یا ایجاد نوسان در ولتاژ برق که بیشتر در زمان های قطع شدن برق و وصل شدن مجدد آن بروز می کند، گاهی در زمان های وصل مستمر برق نیز به علت افزایش بار شبکه، ایجاد می شود.
این نوسان و افت ولتاژ اگر تکرار شده و یا تشدید شود (از دامنه استاندارد خارج شود)، به وسایل الکترونیکی به ویژه یخچال ها آسیب می رساند. بهترین راه برای محافظت از وسایل الکترونیکی استفاده از محافظ های الکتریکی است که وسایل الکترونیکی را در زمان های خروج ولتاژ از دامنه استاندارد، با قطع جریان برق محافظت می کنند. اما برخی مواقع وسایل الکترونیکی بر اثر همین نوسان و افت ولتاژ سوخته و آسیب می بینند.سوال اینجاست پرداخت خسارت بر عهده کیست؟!
از مرداد ماه سال ۱۳۹۱ قرار بر این بود که تمامی وسایل برقی از سوی شرکت توانیر بیمه شوند و مبلغی در قبوض برق بابت همین مساله از مشترکان اخذ شود و با کسر این مبلغ، مشترکین خانگی در مورد مشکلات برقی که در خانه پیش می‌آید، بیمه شوند.
کاهش کیفیت برق شبکه که با افت یا نوسان ولتاژ، خود را در بخش برق خانگی نشان می دهد، ممکن است موجب بروز مشکلات فنی و یا خرابی هایی در وسایل الکترونیکی خانگی شود. البته صنعت برق برای این موضوع راهکاری را در نظر گرفته، به گونه ای که یکی از آیتم‌های قبوض برق حق بیمه است که رقمی معادل ۱۰۰ تومان در ماه از مشترکان شهری و ۵۰ تومان در ماه از مشترکان روستایی اخذ می‌شود تا اگر حادثه ای برای وسایل برقی ایجاد شد افراد بتوانند خسارت خود را از بیمه دریافت کنند.
در حال حاضر ۳۵ میلیون مشترک برق در کشور وجود دارند که ماهانه به طور میانگین مبلغی حدود ۳.۵ میلیارد تومان به عنوان حق بیمه در قبض برق پرداخت می‌کنند.هرچند به دلیل پایین بودن مبلغ پرداخت بیمه نسبت به مبلغ قبض برق، برخی از مشترکان توجهی به آن نمی‌کنند؛ به همین دلیل در هنگام وقوع حادثه از چنین تسهیلاتی بی اطلاع هستند و پیگیر دریافت حق خود نمی‌شوند. در مقابل برخی افراد که از ارائه چنین تسهیلاتی آگاه هستند پیگیر دریافت حق بیمه خود می‌شوند که بسیاری از آن‌ها نیز نتیجه مورد رضایتی دریافت نمی‌کنند.
فراگیر شدن اطلاعات عموم مردم درخصوص مخاطرات ایجاد شده از نوسانات برقی و اتفاقات غیرمترقبه در سال ‌های گذشته موجب شده تا اتفاقات این‌ چنینی به مراتب کمتر در روند مصرف لوازم برقی در میان خانوار رخ دهد و به واقع اگر قرار بر اختیاری بودن این نوع بیمه در میان مشترکان گذاشته می‌شد، دایره به مراتب محدودتری از آن استقبال می‌کردند؛ حال آن ‌که با اجباری کردن این طرح تنها هزینه‌ای غیرضرور به هزاران هزینه روزانه خانواده‌های ایرانی افزوده شد تا افزایش قیمت قبوض مهمان ناخوانده و بی‌سروصدایی را در جداول خود پذیرا باشد. با وجودی که مردم اطلاع دقیقی از این بیمه ندارند اما به دلیل قیمت پائین توجه زیادی هم به آن نمی شود.
چگونه خسارت خود را دریافت کنیم؟
در صورتی که تجهیزات برقی شما مثل تلویزیون ، یخچال و… در اثر نوسانات برقی آسیب دید  می‌توانند نسبت به تشکیل پرونده مطالبه خسارت و تکمیل مدارک مربوط اقدام کنند. خسارت ناشی از قطع برق شامل ۲ نوع خسارت مالی و جانی اعم از فوت، نقص عضو و هزینه‌های پزشکی می‌شود. از جمله مدارک لازم شامل تصویر آخرین قبض پرداختی مشترک، تصویر کارت ملی، تصویر اجاره‌نامه یا سند مالکیت محل خسارت و مستندات نشان‌دهنده میزان خسارت واردشده می‌شود به‌گونه‌ای که در پرداخت خسارت‌های مالی واردشده به تجهیزات، شهروندان باید فاکتور فروش یا تعمیرگاه مجاز ممهور به مهر فروشگاه و یا تعمیرگاه و گزارش معتمد محل یا نیروی انتظامی (درصورت وجود) را ارائه دهند.
 افرادی که در اثر قطع برق دچار خسارت آتش‌سوزی شده باشند باید تصاویری از محل حادثه، گزارش آتش‌نشانی، تصویر گزارش کلانتری و تصویر پرونده کامل دادگاه را درصورت وجود ارائه دهند. شهروندانی هم که در اثر قطع برق دچار خسارت ناشی از انفجار شده باشند، باید تصویری از گزارش آتش‌نشانی یا مقامات ذی‌صلاح، تصویر گزارش کارشناس خسارت، تصویری از فهرست موارد آسیب‌دیده و فاکتور تعمیرات و عکس محل حادثه را ارائه دهند.
شرکت توانیر سامانه اینترنتی به نشانی bime.tavanir.org.ir را راه‌اندازی کرده که شهروندان خسارت‌دیده می‌توانند نسبت به ثبت پرونده‌های خسارتی و ارائه مستندات خود اقدام کنند. اما تا چه میزان پرداخت خسارت صورت می گیرد و یا چه مدت زمان خواهد برد نامشخص است. اما از گفته مراجعان پیداست که بعضا ماه ها درگیر آن بوده و بعدا نیز شرکت بیمه گر با شیوه های مختلف خود را تبرئه کرده و هیچگونه خسارتی پرداخت نمی کنند و سود قابل توجهی عاید شرکت های بیمه می شوند.
 فرهاد باقری( جمال نوروزباقری)
منبع موج نیوز
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;