تشکیل وزارت انرژی روی میز دولت چهاردهم

هرچند موضوع تاسیس وزارت انرژی ایده ای است که طی سالیان اخیر بارها از سوی کارشناسان مطرح شده، اما با گسترش ناترازی های اخیر انرژی در ایران بیشتر از هر زمان دیگری، این بحث در محافل اقتصادی و تخصصی طنین انداز شده است. بامداد روز گذشته در برنامه شیوه رضا اردکانیان وزیر نیروی دولت دوازدهم یکبار دیگر پرونده تاسیس وزارت انرژی از یک طرف و ایجاد وزارتخانه «آب» را پیش روی افکار عمومی باز کرد.
به گزارش تاسیسات نیوز،  نرسی قربان، متخصص حوزه اقتصاد انرژی درباره ایده تاسیس وزارت انرژی و آب به جای وزارتخانه های نفت و نیرو می گوید:«ایده تاسیس وزارت انرژی موضوعی است که کارشناسان از مدتها قبل بر ضرورت آن تاکید داشته اند.  من هم جزو افرادی هستم که معتقدم ساختارها و نهادهای فعلی در وزارتخانه های نفت و نیرو جوابگوی نیازها و ضرورت های کشور نیستند. مشکلات سالهای اخیر نشان داد، ساختارهای فعلی نمی تواند نارسایی های حوزه انرژی را پوشش دهد و باید ساختارهای جدیدی را ایجاد کرد. کارشناسان برای رفع این ناترازی ها پیشنهاد می دهند که وزارت نفت و نیرو در هم ادغام شوند و کلیت انرژی کشور ذیل یک نظام تصمیم سازی  حرکت کند.»
او ادامه می دهد:« در بخش پالایش و پخش و چه از منظر تولید نفت، گاز و برق نیاز به یک فرماندهی واحد داریم. در شرایط  فعلی حوزه تصمیم سازی های برق مرتبط با وزارت نیروست. اما این وزارت نفت است که باید سوخت مایع ،گاز و سایر فراورده های نفتی مورد نیاز را تخصیص دهد. زمانی که کشور با کمبود و قطعی برق مواجه می شود، این وزارت نیروست که باید پاسخگوی کمبودها شود و کسی به نقش وزارت نفت اشاره نمی کند. این در حالی است که در همه جهان برای یک چنین بخش هایی نظام تصمیم سازی های واحدی در نظر گرفته می شود.»
قربان در پاسخ به این پرسش تجارت که چگونه می توان به نارسایی ها اداری و اجرایی فعلی پایان داد؟ می گوید:« شما تصور کنید یک وزارتخانه ای به نام انرژی تاسیس شود که معاونت های مختلفی در حوزه آب، برق و گاز دارد. هر معاونت در هماهنگی با وزارتخانه دیگر اقدام می کند و تصمیمات مبتنی  بر یک برنامه واحد پیش می رود. مثلا زمانی که قرار است توربین های ویژه ای برای تولید و استحصال برق خریداری شود، وضعیت سوخت کشور و ذخایر آن در نظر گرفته می شود و بعد برنامه ریزی های مرتبط با تولید برق صورت می گیرد. همچنین در زمینه جذب سرمایه های خارجی هم این وزارتخانه می تواند نگاه جامعی به مجموعه شرایط کشور داشته باشد.» این کارشناس حوزه انرژی یادآور می شود:« در مرحله بعد از تاسیس وزارتخانه انرژی، باید وزارتخانه آب نیز تاسیس شود. موضوع آب در سرنوشت تمدن ایرانی به اندازه ای مهم است که اگر نگوئیم مهمتر از نفت و گاز و برق است، کمتر از آن نیست. اینکه مسئولیت آب را در اختیار وزارت نیرو قرار دهیم چون در گذشته چند سد برقابی در کشور وجود داشت، غیر منطقی است. در شرایط فعلی به وزارت آبی نیاز است که با تمام قدرت و امکانات برای آب کشور برنامه ریزی کند.  در حال حاضر ایران در خوش بینانه ترین حالت ۱۰۰میلیارد متر مکعب ذخایر آبی دارد. با این حجم از ذخایر آبی حتما باید برنامه ریزی های جامعی برای استفاده بهینه از ظرفیت های کشور داشت. بنابراین شخصا از ایده تاسیس ۲وزارت خانه انرژی و آب به جای وزارت خانه های نفت و نیرو حمایت می کنم.»
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;