با روند مصرف فعلی، ایران واردکننده گاز خواهد شد

آخرین آمارهای ارائه شده توسط وزارت نفت نشان می دهد که با ادامه روند مصرف فعلی گاز در کشور ایران از سال ۱۴۱۰ وارد کننده گاز خواهد بود.
به گزارش تاسیسات نیوز،  گازطبیعی بعنوان سوخت اصلی مورد استفاده در بخشهای مصرف کننده نهایی نقش مهمی در توسعه کشور دارد. این سوخت به دلیل مزایای اقتصادی و زیست محیطی طی سالیان گذشته توانسته است سهم خود را درسبد مصرفانرژی کشور افزایش دهد به گونه ای که هم اکنون بیش از ۷۲ درصد انرژی مورد نیاز کشور از طریق عرضه گازطبیعی تأمین میگردد.
وزارت نفت در گزارشی با عنوان سند تراز تولید و مصرف گازطبیعی در کشور بر اساس گزینه های بهینه سازی)غیرقیمتی و قیمتی) در ماههای سرد و عادی سال تا افق ۱۴۲۰ به وضعیت مصرفاین حامل انرژی در کشور پرداخته است.
نیروگاه ها بزرگترین مصرف کننده گاز:
عمده نیروگاههای حرارتی بزرگ با مالکیت وزارت نیرو و بخش خصوصی به شبکه سراسری گاز متصل شده اند. در سال ۱۳۹۷، نیروگاهها  بامصرف ۳۲/۴ درصد از کل گاز مصرفی کشور بزرگترین مصرف کننده این فرآورده بوده اند. پس از نیروگاه ها بخش خانگی با ۲۷/۸ درصد قراردارد و بخش صنعت با ۱۸/۸ درصد سومین مصرف کننده بزرگ است. بخش حمل و نقل نیز  ۳/۶ درصد ازمصرف را به خود اختصاص داده است و بقیه مصرف به بخشهای کشاورزی، صنایع غیرعمده و مصارف عمومی اختصاص دارد.
جدول شماره ۱ -میزان مصرف گاز طبیعی در سال ۱۳۹۷
ایران وارد کننده گاز می شود
با روند فعلی وارد کننده گاز خواهیم بود
.مصرف گاز طبیعی در کشور در بخشهای خانگی، تجاری، نیروگاه و صنعت دارای رشد نامتعارفی است. از عمده دلایل مصرف بالای گاز در بخش خانگی مربوط به اتلاف حرارتی ساختمانها (به دلیل عدم رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان) و استفاده از تجهیزات گرمایشی با راندمان پایین میباشد.
با ادامه روند کنونی مصر فِ گاز به ویژه در ماههای سرد سال، قطعاً در چند سال آینده نیز  میزان مصرف گاز از میزان تولید آن بیشتر شده و روند تراز منفی گاز تشدید خواهد شد و کشور برای تأمین نیازهای داخلی و انجام تعهدات صادراتی گاز به کشورهای همسایه با مشکل مواجه خواهد شد.
مصرف نهایی گاز به طور متوسط۶/۴ درصد تا سال ۱۴۱۰ و معادل۳/۲ درصد تا سال ۱۴۲۰ رشد خواهد داشت. در صورت ادامه این روند، مصارف گاز (اعم از مصرف نهایی، نیروگاه، مصارف عملیاتی، تزریق و قرائت نشده) از۶۵۷/۱ میلیون متر مکعب در روز در  سال ۱۳۹۷ به ۱۴۱۰/۸ میلیون متر مکعب در روز در سال ۱۴۲۰ خواهد رسید.
همچنین متوسط اختلاف مصرف ماهانه گاز که در سال ۱۳۹۷ بین ماههای عادی و سردسال از ۱۵۸/۵ از میلیون  مترمکعب در روز بوده است در سال ۱۴۲۰ به ۲۵۴/۸ میلیون متر مکعب در روز می رسد.(حداکثر اختلاف در ماه اوج مصرف به حدود ۵۷۹/۶ میلیون متر مکعب می رسد). در بخش تقاضای نهایی گاز، بیشترین رشد مصرف، مربوط به بخشهای کشاورزی، پتروشیمی و تجاری/ عمومی خواهد بود. در بخش خانگی/تجاری و صنایع غیرعمده میزان مصرف گاز از حدود ۲۲۷/۸ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۳۹۷ به ۲۵۳ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۴۲۰ می رسد.
در بخش صنایع عمده (شامل پتروشیمی، سیمان، فولاد، پالایشگاههای نفتی و تلمبه خانه ها) نیز میزان مصرف از حدود ۱۰۸ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۳۹۷ به ۲۵۳ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۴۲۰ افزایش می یابد. شایان ذکر است که جهش های دوم و سوم صنایع پتروشیمی علت اصلی در افزایش تقاضای گاز در این بخش میباشد. میزان صرف گاز در بخش حمل و نقل که سهم قابل ملاحظهای در مصرف گاز ندارد، طبق نتایج سند تامین سوخت بخش حمل و نقل کشور تا افق ۱۴۲۰ براساس گزینه ادامه روند موجود، مسیری کاهشی طی خواهد کرد. در بخش نیروگاهی نیز با لحاظ نمودن متوسط نرخ رشد سالانه مصرف برق حدود ۵ %، افزایش ۱۰۰۰ مگاواتی به ظرفیت نیروگاههای اتمی، افزایش سالانه ۲۰۰ مگاواتی در ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر و افزایش راندمان  کل نیروگاه های کشور به ۴۰درصد در افق ۱۴۲۰ ، مصرف نیروگاهها  از ۲۱۰/۴ میلیون متر مکعب درسال در سال ۱۳۹۷به حدود ۵۶۳ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۴۲۰ خواهد رسید. در این بررسی با توجه به روند مصرف و تولید گاز سبک، میزان واردات در بسیاری از سالهای این دوره با توجه به افزایش مصرف نیاز به واردات به شدت افزایش می یابد.  به صورتی که نیاز واردات گاز به میزان ۵۱۲ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۴۲۰ پیش بینی شده است.
در صورت ادامه روند کنونی حجم تراز منفی گاز طبیعی افزایش یافته، کشور به واردکننده عمده گاز تبدیل خواهد شد. در چهار ماه سردسال نیز با لحاظ نمودن حداکثر میزان قابل برداشت گاز خام و تولید گاز سبک و همچنین برآورد میزان مصرف در بخشهای مختلف مصرف کننده گاز طبیعی، میزان واردات گاز در طی دوره مورد نظر، حدود ۶۱۶ میلیون مترمکعب در روز خواهد بود. بدیهی است که تحت این شرایط، تامین گاز کشور با دشواری مواجه شده و امنیت انرژی از جمله تولید برق با وابستگی به واردات گاز دچار مخاطره خواهد شد.
جدول ۲-تراز گازطبیعی تا افق ۱۴۲۰ براساس گزینه ادامه روند موجود
)واحد: میلیون مترمکعب در روز(
ایران وارد کننده گاز می شود
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;