مطالبه از مهندسان در عرصه‌های جدید

یکی از چالش‌های پیش‌رو عدم تعادل و تطابق میزان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی مهندسان با بازار کار است. طی سالیان اخیر با کاهش ساخت‌وساز و رکود بازار مسکن، اشتغال‌زایی برای قارغ‌التحصیلان وارد چالش تازه‌تری شده است. در واقع یکی از بزرگ‌ترین مشکلات کشور در این بخش عدم تطابق میان ورودی‌های تازه وارد با فرصت‌های شغلی است.
به گزارش تاسیسات نیوز،پنجم ماه اسفند را برای بزرگداشت سالروز تولد خواجه‌ نصیرالدین طوسی؛ فیلسوف، دانشمند، ریاضیدان و منجم ایرانی، روز مهندس نام گذاری کرده اند. پس از ۱۶ آذر (روز دانشجو)، این روز یکی از محبوب ترین روز ها در جامعه دانشگاهی است که پیام‌های زیادی برای تبریک آن ردو بدل می شود.

جامعه مهندسان با تعهد و اراده ی مثال زدنی خود، علیرغم اعمال برخی محدودیت ها از سوی دشمنان و بی مهری ها از سوی مسئولین کشور، همواره در راه خدمت به میهن اسلامی مان ثابت قدم بوده اند و با تلاش مستمر و وقف خود، در راه سازندگی ایران بزرگ، اقدامات ارزنده ای جهت بی اثر کردن تحریم ها و نیل به خودکفایی کشور در عرصه ی تولید و اقتصاد ملی انجام داده اند.

بزرگی کردن با دستان خالی هنر بزرگ مردانی است که با استفاده از ایده ها و طرح های نو، اختراع و مهندسی معکوس صنایع پیشرفته، کاهش وابستگی اقتصادملی به درآمدهای نفتی و در نهایت حفظ و اعتلای استقلال میهن عزیزمان را به ارمغان می آورند.

سازمان نظام مهندسی مازندران بیش از ۳۳ هزار عضو دارد که از این میزان تعداد ۱۵ هزار عضو آن دارای پروانه هستند و به‌صورت میانگین در استان به‌طور سالانه میزان ۵ میلیون متر مکعب از مجاری صدور پروانه، ساخت‌وساز انجام می‌شود.

یکی از چالش‌های پیش‌رو عدم تعادل و تطابق میزان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی این رشته با بازار کار است. طی سالیان اخیر با کاهش ساخت‌وساز و رکود بازار مسکن، اشتغال‌زایی برای فارغ‌التحصیلان وارد چالش تازه‌تری شده است. در واقع یکی از بزرگ‌ترین مشکلات کشور در این بخش عدم تطابق میان ورودی‌های تازه وارد با فرصت‌های شغلی است.

مشکل دیگر در حوزه عمومی ساختمان است. چرخه‌ ساختمان چرخه‌ منظمی نیست. در ساخت، فروش، قیمت، انرژی‌های بهینه، مقاوم سازی و موارد دیگر چرخه‌ی مناسبی در بخش ساختمان نداریم و نیاز جدی به اصلاح قوانین بالادستی وجود دارد.

مرضیه جعفری مهندس معمار و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با بلاغ، در تشریح معضلات پیش روی فارغ‌التجصیلان رشته‌های مهندسی گفت: در حال حاضر، میان تعداد فرصت‌های شغلی تخصصی ایجادشده در جامعه و شمار دانش‌آموختگان تناسبی وجود ندارد و تدوین سیاست های مناسب هدایت تحصیلی برای سال‌های آینده ضروری به نظر می‌رسد.

وی با تاکید بر نامتناسب بودن سامانه برنامه ریزی نظام آموزش عالی با نیاز های بازار کار، خاطر نشان کرد: در حال حاضر حدود ۸۰ درصد دانشجویان در ۲۰ رشته اصلی تحصیل می‌کنند، به گونه ای که رشته کامپیوتر (نرم‌افزار) در حدود ۱۰۰ هزار دانشجو دارد، بیش از ۸۰ هزار نفر مهندسی کامپیوتر (سخت‌افزار) و رشته مهندسی عمران با حدود ۶۲ هزار دانشجو جز ۱۰ رشته پرجمعیت دانشجویی کشور هستند.

این عضو کانون مهندسین با اشاره به افراط در تحصیلات تکمیلی و هرم تحصیلی وارونه، تصریح کرد: در برخی متون تخصصی گفته شده، که بهتر است به ازای هر مهندس، ۶ نفر تکنسین و به ازای هر تکنسین ۶ نفر سرکارگر و به ازای هر سرکارگر ۶ نفر کارگر مشغول کار باشند، با استناد به نتایج آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۹۰ مرکز آمار ایران، مجموعاً حدود ۷۶۸ هزار فارغ‌التحصیل دانشگاهی بیکار در کشور وجود دارد که از این تعداد ۲۰۷ هزار و ۳۱۰ نفر دارای مدرک فوق دیپلم، ۵۰۵ هزار و ۱۰ نفر دارای مدرک لیسانس، ۵۲ هزار و ۱۶۹ نفر فوق‌لیسانس و دکترای حرفه‌ای و ۳۳۸۸ نفر نیز دارای مدرک دکترای تخصصی هستند، این در حالیست، که فارغ‌التحصیلان مراکز مهارت آموزی با کمترین نرخ بیکاری مواجه هستند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حال حاضر، دانشگاه‌های کشور کمتر مأموریت‌گرا هستند و در سطح ملی رسالت آنها روشن نیست، اظهار کرد: استان‌هایی مثل مازندران که استعداد کشاورزی مناسبی دارند، رشته مهندسی کشاورزی می تواند مورد توجه باشد، اگر چه اخیرا اقداماتی در وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی انجام پذیرفته، ولی به نظر می رسد همه دانشگاه‌های کشور به همه زمینه‌ها ورود کرده اند و بایستی تجدیدنظر جدی در این زمینه صورت گیرد، این موضوع باید در کنار مهارت آموزی لازم و رعایت هرم تحصیلی، بایستی توسعه یابد.

فرشیدرضا حقیقی رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان مازندران نیز در گفت و گو اظهار کرد: نوابغ تاریخ کشور به عنوان متولیان آثار علمی، ادبی و هنری بشمار می­روند که یادآوری و بزرگداشت آنها کمترین وظیفه به جهت حفظ شئون ملی کشور ایران است. خواجه نصیرالدین طوسی از ستاره های پر افتخار تاریخ ایران است تا آنجا که یک دهانه آتش فشانی در کره ماه، یک سیاره در آسمان بیکران خداوند و یک روز در تقویم به نام او ثبت شده است. پنجم اسفند، زادروز استادالبشر، معلم ثالث، خواجه نصیرالدین طوسی به جهت تلاش های او در علم ریاضیات و ستاره شناسی به نام روز مهندسی، نامگذاری شده است که نشان دهنده نقش و جایگاه ویژه مهندسی در کشور است.

وی تصریح کرد: بزرگداشت روز مهندسی فرصتی است برای اندازه ­گیری اهداف تحقق یافته و آسیب ­شناسی عملکرد گذشته؛ مهندسان ایران اسلامی و اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان مازندران، در طول بیش از دو دهه فعالیت سازمانی توانسته اند با مشارکت و حضور عالمانه و آگاهانه در کلیه شئون مهندسی، نقش بی بدیلی در توسعه کشور، استان و تثبیت موقعیت و جایگاه حرفه ­ای خود داشته باشند. این مهم در آینده جز با اعتمادسازی و حفظ و تقویت سرمایه ­های اجتماعی و ارائه خدمات واقعی و رعایت اخلاق حرفه­ ای میسر نخواهد بود.

حقیقی ادامه داد: بزرگداشت روز مهندسی فرصتی جهت آسیب شناسی و رفع ضعف ­ها، برداشتن گام های موثر در بکارگیری مصالح استاندارد و فن آوری­ های نوین و کاهش آلودگی­ های زیست­ محیطی و بهینه ­سازی انرژی تا خاک، آب و هوای سالم برای آیندگان به میراث گذاشته شود که نیازمند آموزش مستمر و کنترل نظارت سازمانی است. در این میان نمی ­توان از نقش دیگر مراجع مرتبط در حوزه ساخت و ساز در رسیدن به اهداف قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و رعایت اصول و ضوابط ملی و شهرسازی و توسعه پایدار غافل شد.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان مازندران گفت: امیدواریم سازمان نظام مهندسی استان و کانون­ های مهندسین عرصه ارائه کلیه خدمات مهندسی هفت رشته شوند و با توجه به وجود ظرفیت فنی و مهندسی، خدمات در عرصه های جدید و تمامی زمینه ها و در تمام سطوح شهری و استانی گسترش یابد.

به گزارش بلاغ، مشکلات بیکاری فارغ التحصیلان رشته مهندسی، بی انگیزه بودن دانشجویان، عدم تناسب بین رشته‌های دانشگاهی و بازار کار، چالش‌های صنعت و دانشگاه، تنها بخش های از مشکلات دانشجو یا رشته مهندسی را تشکیل می‌دهد.

به نظر می‌رسد فرآیند آموزش در دانشگاه‌ها به صورت کامل رخ نمی‌دهد و فارغ التحصیلان دانشگاهی به لحاظ مهارت کافی برای ورود به بازار کار را ندارند، به همین جهت اغلب کارفرمایان نیروهای دارای سابقه کار را جذب می‌کنند، چون افراد دارای سابقه کار مهارت نیز خواهند داشت، حال آنکه خروجی‌های صرف دانشگاهی مهارت ورود به بازار کار را ندارند. بنابراین دانشجویان پس از فارغ التحصیلی نیازمند مهارت‌آموزی و حضور در دوره‌های تخصصی هستند تا وارد بازار کار شوند، در واقع باید شرایطی فراهم شود تا دانشجویان پس از فارغ التحصیلی بدون این‌که هزینه‌ای پرداخت کنند با حضور در واحدهای صنعتی و اجرایی حداقل مهارت‌های مورد نیاز برای ورود به بازار کار را کسب کنند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;