مدیرعامل توانیر گفت: در شرایط معمول ۸۰ درصد نیروگاه ها از گاز و ۲۰ درصد از سوخت مایع و مازوت استفاده میکنند اما در زمستان تنها ۵۰ درصد نیروگاه ها از گاز استفاده می کنند.
به گزارش تاسیسات نیوز، مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی صنعت برق در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: وزارت نیرو برای اوج بار سال ۱۴۰۴ برنامه ریزی های متعددی انجام داده است از جمله ۱۴ مگا پروژه که مهمترین آنها تکمیل پروژههای در دست اجرای نیروگاهی و تعمیرات به موقع نیروگاهها است.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۸ هزار مگاوات از مدار خارج شده و در دست تعمیر هستند، همچنین برای سال آینده افزایش راندمان واحدهای قدیمی به ظرفیت تولید برق کشور افزوده میشوند.
به گفته مدیرعامل توانیر، نیروگاههای بخت. قدیمی را تغییراتی که در تجهیزات آنها ایجاد میشود به تولید آنها افزوده میشود و در حوزه تجدیدپذیرها پیش بینی شده تا سال آینده ۵۰۰ مگاوات برق تجدید پذیر به شبکه برق کشور افزوده شود.
مدیرعامل توانیر در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه با توجه به برودت هوا نیروگاههای کشور چه میزان سوخت مایع و مازوت استفاده میکنند، گفت: برای تأمین برق پایدار در زمستان جلسات مفصلی انجام شده و در شرایط معمول ۸۰ درصد از نیروگاهها از سوخت گاز استفاده میکنند و ۲۰ درصد از سوخت مایع اما در زمستان ۵۰ درصد از نیروگاهها از گاز و ۵۰ درصد ابتدا از گازوئیل و سپس از مازوت استفاده میکنند، ضمن آنکه تنها ۱۶ نیروگاه در کشور امکان استفاده از مازوت را دارند.
وی ادامه داد: استفاده از سوخت منجر به استهلاک نیروگاه میشود اما در صورت نیاز با ملاحظات زیست محیطی و به صورت متعارف استفاده میشود.
رجبی مشهدی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر که آیا مازوت سوزی آغاز شده است، گفت: در شرایط معمول از سوخت مازوت نیز استفاده میکنیم.
وی با اشاره به اینکه ۳۶۲۹ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور از طریق نیروگاههای جدید الاحداث برق حرارتی اضافه میشود، خاطر نشان کرد: همچنین برای افزایش ظرفیت ۲۰۰ مگاواتی نیروگاههای مقیاس کوچک و ۶۰۰ مگاواتی واحدهای بخش خصوصی برنامه ریزی شده است.
به گفته مدیر عامل توانیر ۱۲۴ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههایی است که باید تعمیر شوند که ۱۱۰ هزار مگاوات به نیروگاههای حرارتی، ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاههای اتمی و ۱۳ هزار مگاوات به نیروگاههای برق آبی مربوط میشود.
وی ادامه داد: پیش بینی شده است ۱۱۹۱ مگاوات از طریق ارتقای نیروگاههای گازی با تعویض پرهها و سایر موارد به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود، همچنین حدود ۱۲۴۰ مگاوات با تعمیر نیروگاههای بخار که قدیمی هستند به این ظرفیت افزوده میشود.
رجبی مشهدی خاطر نشان کرد: افزایش ظرفیت تولید برق در حوزه تجدیدپذیرها به صورت جدی دنبال میشود و علاوه بر پیش بینی افزایش تولید ۵۰۰ مگاواتی تا پایان سال و افزایش ظرفیت تولید ظرفیت تجدیدپذیر کشور به ۱۸۰۰ مگاوات ارتقا یابد. ضمن اینکه مقرر است تا پایان سال آینده ۳۰۰۰ مگاوات به این ظرفیت افزوده شود بر این اساس تا پایان سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولید تجدیدپذیر از ۴۰۰۰ مگاوات عبور خواهد کرد.
مدیرعامل اضافه کرد : بر اساس برنامهریزی صورت گرفته در تلاش هستیم ۱۰۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاههایی که در اختیار وزارت صمت، وزارت نفت و سایر بخشهای دولت است اضافه کنیم.
وی با بیان اینکه رژیم استفاده از نیروگاههای برقآبی از ماههای گذشته آغاز شده است، تصریح کرد: این امر برای بهرهمندی از حداکثر انرژی نیروگاههای برق آبی برای تابستان سال آینده صورت گرفته است و تا قبل از تیر و مرداد سال آینده نیروگاههای برق آبی صرفا برای مصارف آب پایین دست و کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
رجبی مشهدی با بیان اینکه ۱۵۵ طرح انتقال و فوق توزیع که نیازمند توسعه هستند برای بهبود انتخاب شده است، افزود:۱۸۷۱ کیلومتر مدار به شبکه انتقال برق کشور اضافه خواهد شد و علاوه بر آن ۱۰ هزار و ۵۷۳ مگاولت آمپر نیز به ظرفیت ترانسفورماتورهای کشور از این طریق اضافه میشود.
وی به بخش توزیع کشور اشاره کرد و گفت: ۲۸ هزار کیلومتر کابل خودنگهدار آلومینیومی جایگزین کابلهای مسی خواهد شد. همچنین ۱۷۵۰ مگاوات خازن به شبکه سراسری در بخش انتقال و ۱۰۰۰ مگاوات در بخش توزیع اضافه شود.
سخنگوی صنعت برق با اشاره به برنامه های موجود برای هوشمند سازی کنتور های برق خاطر نشان کرد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته در دو سال آینده تعداد کنتورهای هوشمند از ۹ میلیون کنتور فراتر رود. از ابتدای دولت چهاردهم حدود ۵۰۰ هزار کنتور هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف نصب شده است.
وی همچنین به برنامهریزی در حوزه مدیریت و بهینه سازی مصرف پرداخت و افزود: جایگزینی حداقل یک میلیون دستگاه موتور BLDC برای موتور کولرهای آبی با هدف کاهش ۵۰ درصدی مصرف برق از جمله این برنامههاست. همچنین پیشبینی شده تعداد یک میلیون دستگاه کولرگازی تا پایان سال آینده در صورت اخذ مجوزهای لازم جایگزین کولرهای گازی استاندارد شود و از این ظریق بهینه سازی مصرف صورت میگیرد.
رجبی مشهدی به استفاده از ظرفیتهای وارداتی برق در زمان اوج بار مصرف اشاره کرد و گفت: در این زمینه مذاکراتی با کشورهای همسایه آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه از پیشبینی برنامه مفصل برای جمع آوری رمز ارزهای غیرمجاز خبر داد و تصریح کرد: به نظر می رسد با همکاری دستگاههای نظامی، امنیتی، قضایی بتوانیم جهش قابل ملاحظهای را شاهد باشیم.
وی جذب سرمایهگذاری در سمت عرضه و تقاضا را از دیگر برنامههای پیشبینی شده صنعت برق عنوان کرد و افزود: بر این اساس افرادی که ظرفیت تولید برق داشته باشند، میتوانند از طریق تابلوی آزاد و سرمایه گذارانی که نیروگاه تجدیدپذیر دارند از طریق تابلوی سبز برق مازاد خود را عرضه کنند. همچنین برای آن دسته از افرادی که در حوزه بهینهسازی مصرف و مدیریت مصرف تلاش میکنند میتوانند از گواهی صرفهجویی یا گواهی برق صرفهجویی استفاده و در اختیار صنایع کشور قرار دهند.
وی اضافه کرد: در مجموع در این ۱۴ مگاپروژه برنامهریزی کاملی انجام شده و در صدد تامین و تزریق منابع مالی آن هستیم.
وی درباره پیش بینی لازم برای جلوگیری از حملات احتمالی سایبری توضیح داد؛ تمهیدات لازم در این خصوص صورت گرفته که از این جمله جداسازی شبکه صنعتی و داده انجام شده و حداکثر اقدامات برای جداسازی از شبکه اینترنت انجام شده است.
رجبی مشهدی ادامه داد: شبکه برق را ۴ افزونه کردیم یعنی در صورت هر نوع حمله سایبری یک سیستم از مدار خارج شود سیستم های دیگر وارد مدار خواهد شد.
وی بیان داشت: همانگونه که روشهای مختلفی برای امنیت سایبری داریم روشهای نفوذ هم متعدد است بنابراین هیچ شبکه برقی مصون نیست اما در کل پیش بینی لازم را داریم.
وی در خصوص تقاضاهای جدید صنعت برق گفت: رشد مصرف برق در جهان حدود دو برابر است و در کشور ما هم تقریبا همین حدود تقاضای جدید وجود دارد.
مدیرعامل توانیر، ریشه ناترازی برق را اقتصاد نامتوازن این صنعت دانست و افزود: صنعت برق اکنون ۱۲۷ هزار میلیارد تومان بدهی دارد و از طرف دیگر، یک صد هزار میلیارد تومان از دولت، طلب دارد که پرداخت آن به نفع صنعت برق خواهد بود.
رجبی مشهدی بیان داشت: با پرداخت این مبلغ، بخش عمدهای از مشکلات برطرف شده و همین امر به تامین پایدار برق کمک خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: البته سازمان برنامه و بودجه وعده داده، بخشی از این طلب پرداخت شود و تحقق این امر کمک خواهد کرد بخشی از مشکلات برطرف شود.
سخنگوی صنعت برق کشور در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر حضور اتباع خارجی غیرمجاز در ایران گفت: براساس آمارها، حدود ۵ میلیون نفر از اتباع خارجی به صورت غیرمجاز در کشور حضور دارند. اگر هر خانوار را به طور متوسط سه نفر در نظر بگیریم، تقریباً میتوان گفت که این افراد به تعداد ۱.۵ میلیون مشترک در سیستم برق کشور تأثیر دارند.
وی افزود: مصرف برق این تعداد مشترک به صورت مستقیم و احتمالاً در سایر بخشها به صورت غیرمستقیم بر صنعت برق تأثیر خواهد گذاشت. با توجه به اینکه انرژی در کشور به صورت یارانهای توزیع میشود، این بخش حتماً از انرژی یارانهای استفاده میکند و این موضوع فشار زیادی بر صنعت برق ایجاد خواهد کرد.
سخنگوی صنعت برق در خاتمه خاطر نشان کرد: اقدامات دولت برای قانونی کردن وضعیت این اتباع میتواند به کاهش بار و فشار بر صنعت برق کمک کند. این فرایند نه تنها به بهبود مدیریت مصرف انرژی کمک میکند، بلکه زمینهساز تأمین انرژی پایدار در کشور خواهد بود.