ناظران نظام مهندسی عاملان تشدید بحران انرژی
تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: کمبود برق و خاموشی صنایع در فصل تابستان قصه ای پرتکرار است که باعث دردمندی صنایع و البته دغدغه خاموشی برق خانگی هم در سال جاری شده است، مساله ای که چاره آن با قطع برق صنایع و گاهی سهمیه بندی برق خانگی و در نهایت تعطیلی کل کشور به مدت یک یا دور روز پاسخ داده شده است. به گفته کارشناسان حدود ۶۰ درصد برق کشور در حال حاضر مصروف تامین انرژی سامانه های سرمایشی در کشور می شود، رویکردی که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد. اما در حین مواجهه با بحران ناترازی برق، همچنان هیچ نظارتی بر واردات سامانه های سرمایشی بی کیفیت و پرمصرف چینی با قیمت های نازل که قدرت رقابت را از محصولات سرمایشی استاندارد و کم مصرف داخلی با قیمت بالاتر به دلیل کیفیت و رعایت شاخص های زیست محیطی گرفته اند، وجود ندارد و همچنان بر طبل مطالبه کاهش مصرف از سوی مصرف کنندگان کوفته می شود در حالی که قاچاق محصولات سرمایشی و کیفیت بدون رعایت شاخص های زیست محیطی از مرزهای مختلف کشور به راحتی انجام می شود و در مقابل هر سازمانی نیز بدون تعامل با سازمان های ذیربط در این امر نیز مدعی کم کاری وکوتاهی دیگر سازمان های مرتبط با این مسئله در کشور هستند.
مصطفی مافی رئیس مرکز توسعه فناوری صنعت برق و انرژی پژوهشگاه نیرو با بیان این مطلب گفت: امسال بیش از ۳۰ هزار مگاوات برق کشور صرف تامین برق سامانه های سرمایشی اعم از کولرهای آبی و گازی پرمصرف شده است که رقمی زیاد محسوب می شود. در حال حاضر بیش از ۱۰ سال است که کولرهای آبی با موتور BLDC با شاخص های مصرف بهینه انرژی در داخل کشور نهایی و تولید می شود اما هنوز درصد کمی از کولرهای آبی از این نوع موتورها بهره مند هستند و هیچ اهرم نظارتی نیز دراین زمینه وجود ندارد.
وی افزود: این نقصان درباره کولرهای گازی نیز صادق است و بازار با کولرهای گازی با کیفیت پایین و مصرف انرژی بالا اشباع شده است و مصرف کنندگان نیز ترجیح می دهند این کولرهای پرمصرف را با توجه به نرخ برق در کشور خریداری کنند تا کولرهای کم مصرف گرانتر را بخرند و در سایه نبود نظارت های دولتی فروش کولرهای گازی پرمصرف با شرایط کامل قسطی نیز تبلیغ می شود.
او اضافه کرد: سازمان نظام مهندسی، شهرداری نیز آنچنان که باید و شاید نظارتی بر تاسیسات ساختمان ها بر اساس اصول واستانداردهای روز دنیا ندارند به عبارتی تاسیسات ساختمان ها مقوله ای رها شده در کشور است که گویا متولی ندارد و بسیاری سازندگان ساختمان های ساخته شده را به شکل خام و فاقد سیستم های سرمایشی و گرمایشی تحویل خریدار می دهند که رویکردی بسیار عجیب در سراسر دنیا محسوب می شود.
بیشتر بخوانید