چالشهای اصلاحات ساختاری در صنعت برق ایران
طی چند سال گذشته مباحث زیادی در مورد لزوم اصلاح ساختار صنعت برق در کشور شکل گرفته و موضوعات مطرح شده تا حدی باعث تصویب قوانین و اتخاذ سیاستهایی به منظور اصلاح ساختار برق شده است. نگاهی اجمالی به سیر تحولات صنعت برق در ایران از ابتدای فعالیت تا امروز نشان میدهد که از کلیه قوانین و اصلاحات صورت گرفته در گذشته، فارغ از درست یا غلط بودن آن، نه نتیجه مطلوبی حاصل شده و نه درعمل این تغییرات منجر به کاهش تصدیگری دولت شده است.
ساختار صنعت برق
مهمترین دلیل عدم توفیق اصلاحات صورت گرفته تا امروز را شاید بتوان در نوع نگاه حاکمیت و تأثیر محیط حقوقی و قانونی کشور و ارکان ارتباطی آن بر سیاستگذاری و حکمرانی صنعت برق دانست. البته این موضوع تنها مختص حوزه برق نیست و در سایر بخشهای اقتصاد کشور نیز این قبیل ناکامیها به چشم میخورد. در واقع عوامل موثر بر اصلاح ساختار برق در کشورهای توسعهیافته و حتی برخی کشورهای در حال توسعه، رابطه مستقیمی با محیط قانونی و ارکان ارتباطی آنها دارد.
با فرض اینکه تجدید ساختار صنعت برق در اغلب کشورها یا انجام گرفته و یا در حال انجام است، آنچه که تفاوت اصلی ساختار جدید و اصلاح شده صنعت برق در این کشورها را با یکدیگر متمایز میسازد، در واقع تفاوت در نگرش و اهداف سیاستگذاران و متولیان برق در آن کشورها است. برای مثال ممکن است در کشوری توسعه بازارهای رقابتی و در کشوری دیگر تأمین منافع مصرفکننده به منظور دستیابی به اهداف و مقاصد سیاسی، خط مشی اصلی سیاستگذاران در این حوزه بوده باشد که در این صورت نتیجه حاصل از این دو دیدگاه در عمل یقیناً متفاوت خواهد بود.
بیشتر بخوانید