در شرایطی که آمار و ارقام ارایه شده نرخ ابتلای همهگیری حکایت از بهبود شرایط دارند آتش زیر خاکستر اُمیکرون و احتمال جهش مجدد آن در ایران عامل نگرانی کارشناسان شده است.
بهگزارش تاسیسات نیوز، بررسی آمارهای منتشر شده از همهگیری کرونا بهخصوص بعد از ورود ویروس جهش یافته امیکرون نشان میدهد اگرچه شرایط روی کاغذ و نمودارهای عمومی منتشر شده عادی و مناسب است اما تلاطم نگران کنندهای در پس پرده ویروس منحوس جریان گرفته که باعث نگرانی مسئولان بهداشت ودرمان شده است.
به گفته کارشناسان بهداشت و درمان اگرچه نرخ ابتلا و مرگ و میر ناشی از فعالیت ویروس منحوس در سراسر کشور در سطح پایینی قرار گرفته اما با ورود ویروس جهش یافته آفریقایی یا همان اُمیکرون این نگرانی وجود دارد که قدرت سرایت بالای این نوع از ویروس و احتمال جهش مجدد آن داخل کشور سیستم بهداشت و درمان کشورمان را ضربه فنی کند.
این گروه تاکید میکنند درصورتی که ویروس امیکرون به عنوان ویروس غالب کشور شناخته شود تعداد موارد ابتلا روندی تصاعدی و غیرقابل تصور به خود میگیرند چون این نوع ویروس طوفانهای نگران کننده بیماری در کشورهای درگیر بهخصوص کشورهای اروپایی ایجاد کرده که این تعداد بیمار همزمان احتمالاً به کابوسی سنگین برای خط مقدم مقابله با بیماری تبدیل میشود.
کارشناسان بهداشت ودرمان همچنین معتقدند اگرچه تا امروز سطح بیماری و کشندگی ویروس امیکرون بسیار سبکتر از ویروس دلتا بوده و اغلب مبتلایان تجربهای کمی سختتر یک سرماخوردگی معمول یا آنفلوآنزای عادی را دارند اما واقعیت اینجاست که اگر دلتای فعال کشور با ویروس امیکرون ترکیب شده و ویروس دلمیکرون حاصل شود قطعاً دوباره تجارب تلخ قله پیک پنجم را تجربه خواهیم کرد.
در این زمینه گروه یاد شده تاکید میکنند بهترین و البته کم هزینهترین راهکار برای جلوگیری از رسیدن به نقطه یاد شده این است که از فرصت باقی مانده جهت تکمیل فرآیند واکسیناسیون و دُز یادآور استفاده کنیم و هرچه در توان داریم نسبت به فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی به کار بندیم.
مراقب طوفان “امیکرون” باشیم
در همین زمینه یک متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به نگرانی از شکلگیری بحران امیکرون در ایران گفت: نکته امیدوارکننده در مورد جهش امیکرون این است که براساس اطلاعات موجود این نوع ویروس موجب افزایش موارد شدید، بستری و مرگ ومیر نشده اما در صورتیکه ناگهان باعث افزایش شیوع در یک منطقه شود بدون تردید سیستم بهداشتی درمانی آن محل را دچار بحران خواهد کرد.
سعیده آذری اظهار کرد: جهش اُمیکرون، یکی دیگر از بیشمار جهشهای ایجاد شده در ویروس کروناست که به دلیل تغییر در نحوه سرایت پذیری، از جمله جهشهای مهم این ویروس در نظر گرفته شده است؛ بنابراین همچنان با تغییراتی در رفتار ویروس با کرونا مواجه هستیم.
آذری تاکید کرد به صورت کلی علایم این نوع جهش تفاوت چندانی با بقیه نداشته و علایم اصلی همان نشانههای شبیه سرماخوردگی هستند، تفاوتی که در این جهش موجب نگرانی شده سرعت انتقال و سرایت بسیار بالاتر از گونههای قبلی است؛ به طوریکه طی مدتی کوتاه در بیش از ۷۰ کشور و از جمله ایران شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه نگرانی دوم در مورد این جهش تغییر در قسمتی از ویروس است که واکسن ها بر اساس آن تولید میشوند، گفت: براساس گزارشهای بینالمللی کاهش تاثیر واکسنها برای این جهش مشهود است.
آذری در خصوص نحوه تشخیص این ویروس، اظهار کرد: شناسایی این جهش از طریق تستهای ژنتیکی روی ویروس قابل انجام است و وقتی در منطقهای شناسایی شد نیازی به تکرار این تستها برروی تک تک افراد نبوده و همه موارد بیماری از نوع جهش جدید در نظر گرفته میشوند.
وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه اطلاعات قطعی در مورد این جهش وجود ندارد، همچنان توصیه ما رعایت اصول بهداشتی یعنی عدم تجمع در محیطهای بسته، حذف مسافرتهای غیرضروری، استفاده از ماسک و تزریق واکسن است تا مثل جهشهای قبلی باعث برانگیخته شدن موج جدیدی نشویم.
تهویه مناسب پاشنه آشیل کانونهای آلودگی
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: تهویه مقوله ای است که تاکنون در کل دنیا به آن کم توجه شده بود. حتی شاید در بخشهای مختلف بیمارستانها تهویه معمولی به کار رفته و فقط در بخش های ایزوله تنفسی به کارگیری تهویه اصولی را با استفاده از فیلترهای هوا داشتیم که می تواند ویروس را جذب کند.
محسن فرهادی در ادامه تاکید کرد: بررسیهای اولیه نشان میدهد در مراکز تجمعی و اماکن عمومی مثل مدارس اصلیترین مشکل در رعایت پروتکلها مربوط به تهویه هوا است و برای آن باید چارهاندیشی کرد و در این زمینه گامهای موثرتری برداشت چون تهویه مناسب هوا میتواند به میزان قابل توجهی از آلودگی افراد جلوگیری کند.
لزوم بازنگری پروتکل های ضد کرونا با توجه به رویکرد جدید
وی عنوان کرد: در پاندمی کرونا حدود ۱۷۰ پروتکل بهداشتی که شامل دستورالعمل های مختلف از زمان شروع اپیدمی بود، طراحی و ابلاغ کردیم، با این رویکرد جدید لازم است تمام این پروتکل ها مجددا بازنگری و به روز رسانی شود که قبل از شروع طرح، در مرکز سلامت محیط و کار در حال انجام این کار بودیم و تاکنون چندین پروتکل به کمیته امنیتی و اجتماعی و انتظامی ستاد ملی کرونا در وزارت کشور اعلام شده و در اختیار دستگاه های ناظر و مجری قرار داده شده است که به زودی در اختیار عموم مردم هم قرار می گیرد و شامل دستگاه های اداری، ورزشگاه ها، سینماها، تئاتر، باشگاه ها، استخرها و …. هستند.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درخصوص وضعیت اجرای قرنطینه هوشمند و عدم اجرای محدودیت با کارت واکسن، گفت: واقعیت این است که مدیریت هوشمند، کار وزارت بهداشت نیست و مصوبه ستاد ملی است و تمام دستگاه های اجرایی و حتی بخش خصوصی مسئول اجرای این اقدامات هستند. در زمینه الزامات مربوط به واکسیناسیون که متاسفانه در همه جای دنیا با این مشکلات مواجه هست، اینطور نیست که با زدن یک کلید روشن بگوییم از امروز واکسیناسیون مردم کنترل می شود؛ به همین دلیل هم هست که دو هفته قبل هم اعلام کردم که لینک ها و ارتباطات سامانه سکوی امید طرح مدیریت هوشمند، باید با تمام دستگاه ها برقرار شود، به عنوان مثال ما تاکسی های اینترنتی را داریم که اکنون فعال هستند. در قدم اول به آنها به ویژه در مناطق پایلوت که در قزوین، کردستان و آذربایجان غربی بود، اعلام کردیم که با سامانه کار نداشته باشید و کارت واکسن را در دید مردم قرار دهید تا زمانیکه قسمت هایی که خود خدمت دهنده ها سایت دارند، بتوانند به سامانه امید وصل شده و کار را به صورت اصولی انجام دهند. اصول کار این است که وقتی می خواهید یک سفر درون شهری داشته باشید در سایت تاکسی به شما اعلام کند که مسافر گرامی، راننده این تاکسی واکسن تزریق کرده است.
۸ فرد مبتلا به امیکرون در اصفهان شناسایی شدند
مدیر مرکز بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به ورود سویه جدید کرونا به اصفهان، گفت: بر اساس آخرین آمار روز شنبه یازدهم دی ماه، تا کنون ۸ مورد ابتلای ا میکرون در استان اصفهان به غیر از شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل گزارش شده است.
رضا فدایی افزود: این موارد با تست مخصوص ا میکرون شناسایی شدهاند و این تصور نباشد که این سویه خفیف است بلکه تمام انواع کرونا میتواند ابتلای شدید، بستری و مرگ بدهد.
مدیر مرکز بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت استان اصفهان با تاکید بر ضرورت دریافت نوبت سوم واکسن کرونا، گفت: آن دسته از افرادی که سه ماه از دریافت نوبت دوم آنها گذشته میتوانند با مراجعه به مراکز تجمیعی واکسیناسیون نسبت به تزریق نوبت سوم اقدام کنند.
وی ادامه داد: تا کنون از بین ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر از شهروندان بالای ۱۸ سال تنها ۴۵۰ هزار نفر اقدام به دریافت نوبت سوم واکسن کردهاند.
فدایی تصریح کرد: بعد از ماهها سطح ایمنی بدن افت میکند و ضروری است با دریافت نوبت سوم این ایمنی فعال شود و آمادگی مقابله با ا میکرون و بقیه انواع جهشهای کرونا ایجاد شود.
مدیر مرکز بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به رعایت پروتکلهای بهداشتی، اظهار داشت: همچنان توصیه میشود نسبت به واکسیناسیون اقدام کنند و از حضور در دورهمیهای خانوادگی، دوستانه، مراکز پر تجمع خودداری و شستن دستها با آب و صابون فراموش نشود.
استان خراسان رضوی / تعداد مبتلایان به اُمیکرون در مشهد مقدس به ۳۸ نفر رسید
محمد پهلوان صبح امروز در جمع خبرنگاران اظهارداشت: در حال حاضر آمار مبتلایان به اومیکرون در خراسان رضوی به ۳۸نفر رسیده است که با شناسایی موارد جدید، تمامی اعضای خانواده، بستگان و اطرفیان مبتلایان از نظر ابتلا به کرونا و اومیکرون مورد بررسی قرار میگیرند.
وی افزود: در حال حاضر ۳۸۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای خراسان رضوی بستری هستند که ۲۹۰ نفر از این تعداد در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ۱۶ شهرستان هستند.
مسئول کمیته رسانه و اطلاع رسانی قرارگاه مدیریت کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تعداد بیماران بدحال کرونایی و بستری شده در بخشهای مراقبتهای ویژه خراسان رضوی نیز به ۹۳ نفر کاهش یافته است.
وی ادامه داد: تعداد بستری شدگان روزانه در خراسان رضوی ۱۳۸ نفر گزارش شده که تفاوتی با ۱۰ روز گذشته ندارد اما تعداد مراجعه کنندگان سرپایی دارای علائم مشکوک به کرونا در خراسان رضوی در حال افزایش است.
استان گلستان / ۴ بیمار مبتلا به امیکرون در استان شناسایی شد
در روزهایی که گلستان مانند بسیاری از نقاط کشور شرایط تقریبا باثباتی را از نظر شیوع کرونا تجربه میکند اما شیوع سویه جدید اُمیکرون، نگرانیها از اوجگیری دوباره بیماری کووید ۱۹ افزایش داده است.
براساس تستهای تشخیصی که از بیماران مبتلا به کرونا گرفته شده تا کنون ۴ مورد قطعی ابتلا به امیکرون در استان گلستان گزارش شده که مربوط به گرگان و شهرهای مینودشت و کلاله در شرق استان است.
شرق استان گلستان با توجه به شرایط و بافت جمعیتی، همواره محل تردد مسافرانی از استانهای جنوب شرق کشور است و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند موجب افزایش شمار بیماران مبتلا به امیکرون شود.
با اینحال ناهید جعفری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان گفته خانواده این بیماران شناسایی شدند و تلاش میکنیم همه افرادی که با این بیماران در تماس بودند را نیز شناسایی و وضعیت سلامت آنان را بررسی کنیم.
عبدالرضا فاضل، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به سرعت انتقال بسیار بالای امیکرون درباره گردش این ویروس در استان هشدار داد و از همه مردم خواست در کنار واکسیناسیون حتما پروتکلهای بهداشتی مانند زدن ماسک، رعایت فاصله فیزیکی، خودداری از حضور در مکانهای شلوغ و مسقف و غیره را رعایت کنند.
واکسیناسیون کرونا نیز در استان از مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دز گذشته و تا کنون نزدیک به ۹۳ درصد از جامعه هدف در استان نوبت اول، ۷۷ درصد نوبت دوم و حدود ۹ درصد نیز نوبت سوم واکسن را دریافت کردهاند.
استان فارس/ عادی انگاری عامل انفجاری شدن ابتلا با ویروس جهش یافته است
براساس آخرین اعلام دانشگاه علوم پزشکی شیراز از ابتدای شیوع این بیماری تاکنون یک میلیون و ۸۳۹ هزار و ۹۱۹ تست تشخیصی مولکولی و تست سریع در آزمایشگاههای استان تهیه شده که با بررسی نمونههای انجام شده، ۵۱۱ هزار و ۹۹۰ بیمار مثبت شناسایی شده است.
بر این اساس از مجموع تستهای انجام شده از ابتدای شیوع تاکنون یک میلیون و ۵۶۲ هزار و ۹۹۷ تست تشخیصی مولکولی بوده که ۴۴۸ هزار و ۳۲۷ مورد بیمار مثبت قطعی شناسایی شده، همچنین از ابتدای آغاز طرح شهید حاج «قاسم سلیمانی» تاکنون ۲۷۶ هزار و ۹۲۲ مورد تست سریع انجام شده و ۶۳ هزار و ۶۶۳ بیمار مثبت شناسایی شده است.
بر اساس این گزارش با بستری ۸۵ بیمار جدید طی ۲۴ ساعت گذشته، هم اکنون ۵۶۸ بیمار مثبت و مشکوک دارای علائم کرونا در بیمارستانهای استان بستری هستند که از این تعداد، ۷۹ بیمار به دلیل وخامت شرایط جسمی در بخشهای ICU، مراقبتهای ویژه درمانی دریافت میکنند.
در ۲۴ ساعت گذشته پنج هم استانی دیگر در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان ناشی از کووید ۱۹ از ابتدای شیوع بیماری تا کنون به هفت هزار و ۴۰۸ نفر رسید.
با توجه به شیوع سویه جدید امیکرون در استان فارس سید وحید حسینی، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شیراز برپرهیز از تجمع و دورهمیها با توجه به سرایتپذیری بالای اُمیکرون تاکید کرد و هشدار داد مبنی بر اینکه هرگونه سهلانگاری در این زمینه، با خطر جدی گسترش این بیماری همراه است.
به گفته وی یافتههای علمی حاصل از بررسی سویه جدید کرونا موسوم به «اُمیکرون» نیز ضرورت توجه به راهکارهای پیشگیرانه شامل استفاده از ماسک، حفظ فاصله فیزیکی و پرهیز از حضور در تجمعات و دورهمیها را مورد تاکید قرار میدهد که در کنترل این ویروس و قطع زنجیره انتقال آن تاثیر بسیاری دارد.
استان بوشهر / شناسایی ۳ بیمار مبتلا به ویروس جهش یافته
سعید کشمیری با بیان اینکه ابتلا به بیماری امیکرون نگران کننده است اظهار داشت: هر چند بیماری امیکرون مانند گونه دلتا تعداد بستری و فوتی آن کمتر ولی سرعت انتقال آن نگران کننده است.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر از شناسایی بیماران مبتلا به امیکرون خبر داد و گفت: در مجموع تاکنون ۳ نفر در استان به امیکرون مبتلا شدهاند که ۲ نفر آنان مربوط به روزهای قبل و یک نفر هم در ۲۴ ساعت گذشته شناسایی شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از آزمایش افراد مشکوک به بیماری امیکرون خبر داد و بیان کرد: کیت تشخیص اولیه در استان بوشهر وجود دارد ولی افراد مشکوک به بیماری امیکرون برای تأیید نهایی به مرکز کشور ارسال میشود.
وی تعداد بیماران بستری مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان بوشهر را ۴۳ نفر دانست و افزود: روز گذشته ۱۸ بیمار جدید در بخشهای کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر بستری شدهاند که خوشبختانه از این تعداد، هیچ کدام کرونا مثبت قطعی، نبودهاند.
کشمیری با اشاره به اینکه اکنون ۳ بیمار در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای استان بوشهر بستری هستند افزود: متأسفانه ۱ نفر از موارد بستری در بخشهای ویژه کرونایی، در وضعیت حاد این بیماری قرار دارند.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر افزود: تاکنون ۲ هزار و ۳۵ نفر از ابتدای شیوع کرونا در استان بوشهر به علت ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند.
استان هرمزگان/ صدرنشین نرخ ابتلا به ویروس آفریقایی
دکتر فاطمه نوروزیان اظهار داشت: ما به علت اینکه در استان هرمزگان کیت تشخیص امیکرون را داریم و این کیت در آزمایشگاه استان وجود دارد به همین دلیل قدرت تشخیص ما برای امیکرون نسبت به سایر استانها بیشتر و سریعتر است.
وی افزود: تاکنون ابتلای قطعی ۴۵ بیمار مبتلا به امیکرون در این استان تایید شده و هرمزگان در حال حاضر صدرنشین موارد ابتلای به این ویروس است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: بیماری کرونا در استان در حال اوج گیری مجدد است و آمارهایی که تا هفتههای قبل شیب نزولی داشت رفته رفته در حال صعودی شدن هستند.
وی تصریح کرد: در مقایسه دو هفته اخیر با هم موارد تست و غربالگری ۰٫۷درصد رشد داشته اما میزان بیماریابی ۹٫۲ درصد رشد داشته که نشان میدهد تا چه میزان بیمار مبتلا زیاد شده است که میتواند زنگ خطر باشد.
نوروزیان ادامه داد: موارد بستری ۲۱ درصد و موارد بستری در آی سی یو هم ۸ درصد رشد داشته اما بیمار جان باخته در هفته اخیر نداشتهایم.
وی افزود: شهرستانهای قشم، رودان، کیش و بستک به نسبت بیشترین شناسایی بیمار داشتهایم و در شهرستانهای بندرلنگه و حاجیآباد هم کمی افزایش شناسایی بیماری داشتهایم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: قطعا موارد ابتلا به امیکرون از ۴۵ مورد بیشتر است اما به علت تزریق واکسن در بیماران موارد حاد ایجاد نشده و به همین دلیل بیماران به مراکز بهداشتی مراجعه نکردند که خود این عمل میتواند به گسترش بیماری کمک کند.