پزشکیان در پاسخ به این پرسش مجری که مجلس اجازه نخواهد داد در ۱۴۰۴ بنزین گران شود و باز هم مجلس تاکید میکند به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، اظهار کرد: با آن حساب وقتی ارز اختصاصی جبران نشود، خب بنزین هم گران میشود؛ خوشحالم از اینکه صریح سوال میکنید من هم صریح جواب شما را میدهم و صادقانه با مردم عزیزمان صحبت خواهم کرد.
رئیسجمهور در دومین گفتوگوی تلویزیونی با مردم درباره مسایل و موضوعات مهم کشور صحبت کرد که یکی از این موضوعات مساله بنزین و تحلیل او در مورد قیمت این فرآورده نفتی بود.
بهگزارش تاسیسات نیوز، ناترازی انرژی میراث تلخی برای دولت فعلی بود، موضوعی که از ابتدای شروع کار دولت چهاردهم چالشهای جدی را ایجاد کرد، ناترازی که به اعتقاد کارشناسان دیگر از خط قرمز نیز عبور کرده و باید فکر اساسی برای آن شود.
در حال حاضر پالایشگاهها در حداکثر ظرفیت فعالیت میکنند، اما وزارت نفت با وجود توزیع روزانه بیش از ۲۶۰ میلیون لیتر سوخت، با چالشهایی مواجه است؛ مصرف بنزین در ایران بهطور قابلتوجهی در حال افزایش بوده و طبق آمار، از ابتدای امسال تا ۱۲ آبان، بهطور میانگین روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر بنزین توزیع شده است، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۶ میلیون لیتر بود؛ همچنین، میانگین مصرف روزانه در آبان ۱۴۰۳ به ۱۲۲ میلیون لیتر رسیده که در مقایسه با ۱۱۴ میلیون لیتر سال قبل، رشد ۷.۴ درصدی را نشان میدهد. این افزایش مصرف، نگرانیهایی درباره پایایی عرضه و نیاز به مدیریت تقاضا ایجاد کرده است.
در پاسخ تقاضای رو به افزایش بنزین، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اجرای طرح «تولید ضربتی بنزین» طی ۷۶ روز گذشته موفق به افزایش بیش از ۸ میلیون لیتر در تولید روزانه بنزین کشور شده است. در این دوره، پالایشگاههایی مانند ستاره خلیجفارس، تهران، اصفهان و تبریز سهم عمدهای در افزایش تولید داشتند. این افزایش تولید به وزارت نفت کمک میکند تا با کاهش ناترازی میان تولید و مصرف، وابستگی به واردات بنزین را کاهش دهد.
آنطور که کرامت ویس کرمی – مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرده عمده واردات بنزین ایران به صورت سوآپی است و در ۶ ماهه نخست امسال به طور متوسط روزانه ۸.۵ میلیون لیتر واردات بنزین داشتیم؛ میزان واردات بنزین در مهرماه به ۹ میلیون لیتر در روز رسید، کیفیت بنزین وارداتی براساس شاخصهای استاندارد ملی و حداقل یورو ۴ است.
یکی از راهکارهایی که برای حل ناترازی بنزین مطرح میشود، موضوع قیمت این فراورده نفتی است، مسعود پزشکیان شب گذشته در مورد برنامه دولت برای افزایش قیمت بنزین، اظهار کرد: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بد در برق و گاز و انرژی و آب و پول و محیط زیست داریم که همه در حدی است که میتواند بحران ایجاد کند. تولید قرار بود امسال افزایش یابد اما این رخ نداد و نیروگاههای ما کفاف مصرف برق را نمیدهد که البته چندبرابر از متوسط چند کشور اروپایی و کانادا مصرف داریم که همین موضوع منجر به برنامهریزی برای قطعی یک تا دوساعته برق هم شد.
به گفته وی، نیاز ما الان با توان تولید همخوانی ندارد. وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم که ذخایر نفت و گاز، امسال یک میلیارد است و اگر مدیریت نکنیم نمیتوانیم به نیروگاهها سوخت ندهیم. اگر الان مراقبت نکنیم برای زمستان چه کار کنیم؟
باید مشکل ناترازیها را حل کنیم
رئیس جمهور در پاسخ به تکرار این پرسش که آیا بنزین گران خواهد شد؟ خاطر نشان کرد: گروه اقتصادی ما هم وزیر اقتصاد و هم رئیس بانک مرکزی و هم آقای طیب نیا در نشست با کارشناسان اقتصادی به چهار برنامه رسیدند تا روند اقتصادی کشور تغییر کند. یکی رشد اقتصادی و رشد سرمایه گذاری و تولید است. دیگری بحث ناترازی ها و سوم بحث معیشت مردم و ثبات در امنیت غذایی است. برنامه های اولویت دار صنایع و کارهایی که پیشران اقتصاد و تولید هستند. ۲۵ زیربرنامه برای آن تدوین شده است. برخی جاها به برنامه مشترک رسیدند. ما باید مشکل ناترازیها را حل کنیم.
پزشکیان افزود: ناترازی انرژی یک مجموعه است. ما الان در پرداخت پول بازنشستگان، گندمکاران مشکل داریم. اما ۴ میلیارد میدهیم بنزین گران وارد میکنیم و با قیمت ۳ هزار تومان میفروشیم. هیچ کارشناسی در دنیا این روند را قبول ندارد. این نیاز به درمان دارد. با نگاه به معیشت مردم این مداخله باید انجام شود. هر مداخلهای که می خواهیم انجام دهیم باید طبقه پایین جامعه را دید.
وی در پاسخ به این پرسش که شما می گویید بنزین را گران می کنید بعد تورم ایجاد نمیشود؟ بیان کرد: الان ما ۲ میلیارد دلار به دانشگاه ارز می دهیم که دانشگاه آینده ما را میسازند. چگونه میخواهیم آینده در رقابت علمی و تکنولوزی عقب نمانیم. میتوانیم نبینیم و مسکن بزنیم تا رد شود. وقتی دلار می دهیم و بنزین وارد می کنیم. کسری بودجه می آوریم که نتیجه آن تورم است که به اقشار ضعیف آسیب می زند. وقتی این کار را می کنیم به آنها فشار وارد میشود. برای این که چگونه عمل کنیم با کارشناسان در حال بحث هستیم و نتیجه را میگوییم.