روز مهندسان نقشه بردار مبارک
تاسیسات نیوز/ صدیقه بهزادپور: سیزده شهریور، سالروز تولد ابوریحان بیرونی دانشمند پیشتاز علوم مهندسی، روز مهندسی نقشه برداری نامگذاری شده است. ابوریحان بیرونی دانشمند بزرگ ایرانی فعالیتهای متعدد و ارزشمندی را در زمینهی مهندسی نقشهبرداری و علوم ژئوماتیک به انجام رسانده است، که بسیاری از آنها برای نخستین بار توسط او صورت پذیرفته و تا قرنها اعتبار علمی خود را در جهان محفوظ داشته است.
از جمله مهمترین خدمات ارزندهی ابوریحان در این زمینه میتوان به اندازهگیری شعاع و نصفالنهار و محیط زمین، اندازهگیری فاصلهی میان شهرها، بررسی و طراحی قواعد تسطیح و مصورسازی کره و ترسیم نقشه، طراحی روشهای نو برای تهیهی نقشههای جغرافیایی، اندازهگیری مختصات و طول و عرض جغرافیایی شهرهای متعدد، ابداع روش مبنی بر تعیین و اندازهگیری زاویهی انحطاط افق در مساحی، بررسی نهرها و رودها، ساخت کرهی جغرافیایی، ساخت ابزارهای مشاهداتی، بررسی حرکت اجرام سماوی، و مطالعهی گرانش زمین و مرکز ثقل اجرام اشاره کرد.
قانون نظام مهندسی جایگاه مهندس نقشه بردار را در امور شهرسازی و ساختمان سازی بدرستی مشخص نموده است. متاسفانه علیرغم گذشت چند سال از تصویب و ابلاغ قانون فوق مهندسی نقشه بردار در سازمانهای نظام مهندسی در جایگاه مشخص شده قانونی خود قرار ندارد. بعبارت دیگر امور مرتبط با نقشه برداری که قانونا باید از مجرای سازانهای نظام مهندسی توسط مهندس نقشه بردار ذیصلاح انجام شود بصورت کاملاً غیر تخصصی توسط افراد غیر نقشه بردار انجام میگیرند. این مسئله افراد جامعه را که گیرندگان خدمات نقشه برداری هستند دچار مشکلات عدیده می کند.
رشته مهندسی نقشه برداری از معدود فنونی است که بیشترین بهره برداری را از هندسه می برد و اساساً هندسه مبنای کار تمامی فعالیتهای مهندسان نقشه بردار در حوزه های مختلف می باشد. ریشه کلمه هندسه از “اندازه” گرفته شده که به مرور زمان به هندسه تغییر یافته است.
بیشتر بخوانید