تاسیسات نیوز: با وجود تاکید دولت مبنی بر استفاده نکردن از سوخت مازوت در نیروگاه ها و … جمعی از مردم ایران طی حرکتی خودجوش از رئیس جمهور، رئیس مجلس و سازمان حفاظت محیط زیست درخواست توقف پنهان و آشکار مازوت سوزی در کشور را اعلام کردند. متن این درخواست به شرح ذیل است:
هیئت محترم دولت
ریاست محترم سازمان حفاظت از محیط زیست
نمایندگان و ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
سلام و احترام؛
هر سال با شروع فصل سرما، یافتن مقصر برای آلودگی هوا آغاز میشود و موضوع به انجام چند مصاحبه خبری خلاصه میشود و با پایان یافتن فصل سرما و یا بارش باران، موضوع به فراموشی سپرده میشود. مازوت نوعی نفت کوره به شمار میآید که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاههای حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده میشود. ورود مازوت و سایر نفتهای کوره به محیط زیست آثار مختلفی را به همراه دارند، نفتهای کوره همچون مازوت از مواد شیمیایی مختلفی تشکیل شدهاند و هریک نوعی مخلوط متفاوت از دیگری به شمار میآید. زمانی که این مواد به خاک یا آبهای سطحی میرسند، بخشی از آنها تبخیر میشوند برخی دیگر نیز به دلیل نشتی مخازن نگهداری آنها در آب و خاک حل خواهند شد. مواد شیمیایی تبخیر شده میتوانند در اثر تابش نور خورشید به ترکیبات دیگری شکسته شوند. این اتفاق در اثر فعالیتهای قارچها و باکتریهای داخل آب یا خاک نیز صورت میگیرد. این مواد شیمیایی که در خاک و محیطهای دیگر وجود دارند میتوانند تا بیش از یک دهه در محیط زیست باقی بمانند. بنزن، تولوئن و زایلین از جمله این ترکیبات سمی هستند.
این گاز در غلظتهای پایینتر، درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، قرمزی چشم و افزایش احتمال بروز بیماریهای قلبی و تنفسی را به همراه دارد. بهطور کلی، غلظت معمول این گاز در اتمسفر کمتر از ۱۰ppb ذکر میشود که در این غلظت اثر مخربی بر سلامتی نخواهد داشت.
اثر دوم سوزاندن مازوت و سایر سوختهای گوگردی، تشکیل سولفاتها و نیتراتها به شکل آئروسول یا ذرات بسیار ریز هوا است که ذرات معلق موجود در هوا را سبب میشوند. این ذرات معلق با تشدید آلودگی هوا خطر آسم و حملات قلبی و تنفسی را افزایش میدهند.
اثر سوم سوزاندن مازوت از منبع انتشار آن فراتر میرود و در این حالت اکسیدهای گوگرد به دلیل واکنش در اتمسفر و فاز محلول در آب، به اسید تبدیل میشوند. این آئروسولهای اسیدی تحت شرایط خاص هواشناسی به باران اسیدی، برف و مه تبدیل خواهند شد. زمانی که آلودگی هوا ناشی از عملکرد و فعالیتهای انسانی نباشد، پی اچ بارانهای اسیدی در حدود ۵.۵ خواهد بود که این میزان خاصیت اسیدی به دلیل وجود کربنیک اسید حاصل از واکنش بخار آب با دیاکسید کربن است.
با توجه به اثرات مخرب مازوتسوزی بر سلامت شهروندان کلانشهرهای کشور از جمله تهران، مشهد، اهواز، اصفهان، اراک، کرج و دیگر شهرهای کشور، از هیئت محترم دولت و سازمان حفاظت محیط زیست خواستار دستور سریع و قاطع مبنی بر توقف مازوتسوزی در نیروگاهها و صنایع و همچنین برخورد با مدیران متخلف آلودگی هوا هستیم.