تعطیلی سه ماهه نیروگاه سد مارون
به گزارش تاسیسات نیوز، معاون شرکت بهرهبرداری از سد، نیروگاه و شبکههای آبیاری مارون گفت: با کاهش ذخایر آبی سد مارون، تولید انرژی در این سد از حدود سه ماه پیش متوقف شده است.
الماس سناییمطلق افزود: با تداوم خشکسالی در حوزه رودخانه مارون، حجم ذخیره آب در سد مخزنی مارون به یکپنجم کاهش یافته و از تراز نیروگاهی پایینتر آمده است، به همین دلیل از ابتدای کشت تابستانه در سال زراعی جاری، نیروگاه سد مارون تعطیل شده است.وی افزود: البته تولید انرژی در نیروگاه مارون از ابتدای سال زراعی جاری به حداقل رسیده و مقطعی بوده که بر اساس نیاز پاییندست آب رهاسازی میشد.
سنایی مطلق با بیان اینکه حوزه رودخانه مارون- جراحی از سال ۸۷ درگیر خشکسالی بوده، افزود: امسال شدیدترین خشکسالی در ۶۰ سال گذشته در این حوزه را تجربه کردیم، بهطوری که آورد رودخانه حدود ۸۰درصد نسبت به سالهای نرمال کاهش داشته است.
وی ظرفیت سد مارون را در شرایط نرمال ۲/ ۱ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: اکنون ۲۳درصد مخزن سد آب دارد، به عبارتی از ۲۸۰ میلیون مترمکعب ذخایر این سد تنها ۸۰ میلیون مترمکعب آب قابل برنامهریزی و بقیه حجم مرده و غیرقابل استفاده است.
معاون بهرهبرداری از شبکههای آبیاری مارون با اشاره به ممنوعیت کشت تابستانه در این حوزه اظهار کرد: در شرایط خشکسالی ستاد مدیریت بحران استانداری درباره کشت تصمیمگیری میکند و بر همین اساس کشتهای فصلی و تابستانه در مارون ممنوع اعلام شد و آبی که تخصیص داده شد تنها برای کشتهای دائم شامل باغها و نخیلات و کشتهای سالانه شامل یونجه بوده است.
وی درباره اعتراض نخلداران شادگان (در انتهای حوزه مارون) به تامین نشدن حقابه نیز گفت: به رغم تصویب یک نوبت رهاسازی آب از سد مارون برای نخیلات اما تاکنون ۲ نوبت رهاسازی انجام شده است و نرسیدن آب به نخیلات ادعایی است که باید بررسی شود، زیرا در این حوزه هیچگونه کشت تابستانهای صورت نگرفته و تنها برداشت آب در انهار سنتی و برخی کشتهای غیرمجاز بوده است.
۸۰ هکتار توسعه غیرمجاز
سنایی مطلق با بیان اینکه ستاد مدیریت بحران استان هنوز برای کشت پاییزه تصمیمگیری نکرده، افزود: با توجه به شرایط مخزن سد مارون و تداوم خشکسالی به بهرهبرداران این حوزه اعلام شده است که آمادهسازی زمین و خرید کود و بذر را با هماهنگی سازمان آب و برق و جهاد کشاورزی انجام دهند.
وی اضافه کرد: در حال برنامهریزی هستیم که در سال آبی آینده با کمترین مشکل در این حوزه مواجه شویم.این مقام مسوول همچنین درباره ممنوعیت توسعه کشتهای دائم در حوزه مارون گفت: تغییر کاربری اراضی زراعی به باغی و بهطور کلی هر نوع تغییر کاربری باید با مجوز تخصیص آب انجام شود، به ویژه در شرایط خشکسالی همه تغییر کاربریها باید با مجوز تخصیص آب از سوی مدیریت منابع آب استان انجام شود، در غیر اینصورت با توجه به اینکه تامین آب با مشکل مواجه میشود، امکان عقد قرارداد نخواهد بود و سازمان آب و برق هیچگونه تعهدی برای تامین آب ندارد.
وی با بیان اینکه بیش از ۸۰ هکتار از اراضی شبکه آبیاری مارون (در بهبهان) تغییر کاربری بدون مجوز تخصیص آب داشتهاند، اظهار کرد: حدود ۳۰ هکتار از این اراضی به نرگس زار تبدیل شده و حدود ۴۰ هکتار نیز به تغییر کاربری اراضی زراعی به باغ اختصاص داشته است.سنایی مطلق در ادامه گفت: سد مارون برای ۵۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی طراحی شده، این در حالی است که سالانه حدود ۱۰۰ هزار هکتار کشت پاییزه در این حوزه انجام میشود.به گفته وی، حدود ۱۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این حوزه به کشتهای دائم اختصاص دارد که ۵۰۰ هکتار از آن باغات اشجاری همچون مرکبات و بقیه نخیلات است.
کشت با تاخیر انجام میشود
سرپرست معاون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز با رد احتمال عدم کشت پاییزه در استان گفت: ممکن است کشت پاییزه امسال به تعویق بیفتد اما احتمال اینکه کشت انجام نشود، وجود ندارد و کشاورزان هرچند با تاخیر کشت خواهند کرد.حمیدرضا لشکری با اشاره به بحث کشت پاییزه در خوزستان اظهار کرد: مقدماتی درخصوص بحث تخصیص آب مورد نیاز کشت پاییزه کشاورزان انجام گرفته و قرار است تا پیش از جلسه جمعبندی این موضوع در ستاد بحران استان، با سازمان جهاد کشاورزی صحبتهای لازم درخصوص منابع آبی انجام بگیرد.
وی با اشاره به اینکه برای کشت پاییزه هنوز تصمیمگیری خاصی اتفاق نیفتاده است، افزود: قرار است در این هفته با سازمان جهاد کشاورزی استان جمعبندیهای نهایی را انجام بدهیم و سپس این جمعبندیها را در ستاد بحران استان نهایی کنیم. سرپرست معاون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان ادامه داد: منتظر هستیم بارانهای موثری که مدنظر هستند اتفاق بیفتند تا شرایط منابع آبی در استان بهبود پیدا کند و پس از آن کشت انجام شود.
وی با بیان اینکه اکنون وضعیت منابع آبی استان وضعیت خوبی نیست، گفت: اگر قرار باشد شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند، قطعا در بحث کشت پاییزه با مشکل مواجه خواهیم بود و به این دلیل به دنبال آن هستیم کشتهای پاییزه با تاخیر انجام شود تا شاهد بهبود وضعیت منابع آبی استان باشیم.
سرپرست معاون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان خاطرنشان کرد: اگر کشت با اندکی تاخیر انجام بگیرد مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد اما اگر کشاورزان زود کشت کنند و شاهد بارش باران نباشیم و وضعیت منابع آبی نیز به همین شکل باشد، قطعا با خسارتهای جدی مواجه خواهند شد.
انتهای خبر