بزرگ ترین مصرف کننده برق جهان چه کشوری است؟
تاسیسات نیوز – زینب طاری: مصرف انرژی الکتریسیته، تقاضای واقعی انرژی است که در منابع موجود برق ایجاد میشود. بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA)، مصرف جهانی برق همچنان در حال افزایش است و سرعت آن بیشتر از رشد جمعیت جهان است. این امر نشاندهنده افزایش میانگین مصرف برق برای هر نفر (سرانه مصرف برق) در سراسر جهان است. تقریبا تمام افزایش مصرف جهانی به افزایش مصرف برق در کشورهای در حال توسعه خارج از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) نسبت داده میشود و رشد مصرف جهانی برق با رشد اقتصادی مرتبط است. افزایش در مصرف سرانه برق منعکس کننده تغییرات در ترکیب اقتصاد کشورها، مانند تقاضای رو به رشد برای لوازم خانگی، روشنایی و تهویه مطبوع است.
مصرف جهانی
در سال ۲۰۰۰، مصرف خالص جهانی برق به ۱۳۲۷۷ میلیارد کیلووات ساعت رسید که این رقم در سال ۲۰۱۷ به ۲۲۳۴۷ میلیارد کیلووات ساعت افزایش یافت. در حالی که مصرف برق جهان در نیم قرن گذشته به طور مداوم رشد داشته، در سال ۲۰۲۲ به حدود ۲۵۵۰۰ تراوات ساعت رسیده است. این در حالی است که بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۲، مصرف برق بیش از سه برابر شده، در حالی که جمعیت جهان تقریبا به ۸ میلیارد نفر رسید. مصرف برق در کل سال ۲۰۲۲ با کاهش بیشتر در نیمه دوم سال ۴٫۱درصد افت داشت. تولید از منابع انرژی متعارف ۵٫۷درصد کاهش یافت در حالی که تولید از انرژیهای تجدیدپذیر به میزان قابلتوجهی افزایش یافت و رشد ۸٫۶درصدی را تجربه کرد. در این سال میانگین قیمت عمدهفروشی برق به مراتب بالاتر از سال قبل و ۲۳۵٫۴۵ یورو در مگاوات ساعت بود که ۱۴۳٫۱درصد افزایش داشت.
چین، ایالاتمتحده، هند و ژاپن بیش از نیمی از سهم جهانی مصرف برق را به خود اختصاص دادهاند. برق بیش از ۲۰درصد از مصرف انرژی نهایی جهان در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده است که نفت کمتر از ۴۰درصد، زغالسنگ کمتر از ۹درصد، گاز طبیعی کمتر از۱۵درصد، سوختهای زیستی کمتر از ۱۰درصد و سایر منابع مانند گرما، برق خورشیدی، برق بادی و زمین گرمایی، بیش از ۵درصد است. کل مصرف نهایی برق در سال ۲۰۲۲ به طور نابرابر بین بخشهای صنعت( ۴۲٫۲درصد)، مسکونی (۲۶٫۸درصد)، تجاری و خدمات عمومی (۲۱٫۱درصد)، حملونقل (۱٫۸درصد) و سایر بخشها یعنی کشاورزی و ماهیگیری (۸٫۱درصد) تقسیم شده است.
مصرف سرانه برق
مصرف نهایی تقسیم بر تعداد ساکنان، مصرف سرانه یک کشور را تامین میکند. در اروپای غربی، این میزان بین ۴ تا ۸ مگاوات ساعت در سال است. در اسکاندیناوی، ایالات متحده، کانادا، تایوان، کرهجنوبی، استرالیا، ژاپن و بریتانیا، مصرف سرانه بالاتر است. اما در کشورهای در حال توسعه بسیار کمتر است. متوسط جهان در سال ۲۰۲۲ حدود ۳ مگاوات ساعت در سال بود. سطوح مصرف بسیار پایین، مانند اندونزی و فیلیپین، نشان میدهد که بسیاری از ساکنان این کشورها به شبکه برق متصل نیستند، و به همین دلیل است که برخی از پرجمعیتترین کشورهای جهان از جمله نیجریه و بنگلادش معمولا در لیست مصرف سرانه حضور ندارند.
سهم تجدیدپذیرها در مصرف برق
سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب انرژی جهانی از سال ۲۰۱۰ با ۱۰درصد افزایش به نزدیک به ۳۰درصد رسیده است. در سال ۲۰۲۲، سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب انرژی جهانی مجددا افزایش یافت و به ۳۰درصد رسید که ۱۰درصد بالاتر از سطح ۲۰۱۰ است. سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب برق از لحاظ تاریخی در کشورهای دارای منابع بزرگ برق آبی مانند برزیل، کلمبیا، کانادا، نیوزیلند، سوئد یا نروژ بالاست. در کشورهای دیگر، سیاستهای جاهطلبانه انرژیهای تجدیدپذیر و کاهش هزینههای تولید برق برای فناوریهای خورشیدی و بادی، تولید برق تجدیدپذیر را تحریک کرده و سهم انرژیهای تجدیدپذیر را به میزان قابلتوجهی در ترکیب نیرو افزایش داده است. سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب برق کشورهای جهان ۲۲درصد افزایش یافت که ۳۱درصد در استرالیا، در شیلی ۵۵ درصد، در ایالات متحده ۲۲درصد، چین ۳۱ درصد، ژاپن ۲۲ درصد، تایلند ۱۸درصد و در آفریقای جنوبی به ۱۰درصد رسید.
چین