برق رایگان در اقتصاد ایران اشتباه است

قیمت برق باید به طورعمومی قیمت تمام شده باضافه سود تولیدکننده باشد هرکسی می‌خواهد پول برق را نپردازد باید کسی به جای او پرداخت کند، آن شخص می‌تواند بودجه دولت باشد و چون دولت پول ندارد، نمی‌تواند این کار را انجام دهد، بنابراین این اقدام (برق رایگان) در اقتصاد ایران اشتباه است، از نظر شرعی هم ایراد دارد، برق هزینه تولید دارد و هر کس مصرف می‌کند باید پول آن را بپردازد.
به گزارش تاسیسات نیوز، یک کارشناس حوزه انرژی اظهار داشت: قیمت برق باید به طورعمومی قیمت تمام شده باضافه سود تولیدکننده باشد هرکسی می‌خواهد پول برق را نپردازد باید کسی پول او را بپردازد.
علی شمس‌اردکانی  در ارزیابی طرح رایگان کردن برق برای ۳۰ میلیون خانوار اظهار داشت: این طرح را مهندسان برق نوشته‌اند، علم اقتصاد انرژی جزء مهندسی نیست. با یارانه دادن به عده‌ای مسائل کلی اقتصاد حل نمی‌شود بلکه معضل جدیدی بوجود می‌آید. سیستم غلط قیمت‌گذاری برق باید اصلاح شود تا حساسیت تقاضا نسبت به قیمت بر حسب داده‌های علم اقتصاد خود را نشان دهد، چند قیمتی و اینکه یکی صفر و دیگری تمام پول را پرداخت کند، مسئله را حل نمی‌کند.
وی افزود: کسانی که مصرف بالا دارند، درآمدهای ناحساب هم دارند، بنابراین ناحساب هم برق مصرف می‌کنند. نباید پول برق کسی که درآمد بالا و اندک دارد به یک شکل محاسبه شود، این مسئله را حل نمی‌کند و این اقدام مهندسی در علم اقتصاد است. همانگونه که قوانین فیزیک را با قوانین اقتصاد حل نمی‌کنند قوانین اقتصاد را هم با قوانین علم فیزیک حل نمی‌کنند.
این کارشناس حوزه انرژی در ادامه گفت: هر جا برق مجانی مصرف می‌کند یک مرکزی پول آن را بپردازد، مثلا خانه سالمندان را بهزیستی حساب کند. قیمت تمام شده برق را هر مصرف کننده‌ای باید پرداخت کند و یا کسی به جای او بدهد، هر کس مصرف بیشتری دارد پول بیشتری هم بپردازد. ما در ۴۰ سال گذشته برق یارانه‌ای داده‌ایم برق هر کیلووات ساعت ۳۵۰ تومان تمام می‌شود اما بطور متوسط ۲۰۰ تومان دریافت می‌شود، پیداست برای هر کیلوات ساعت ۱۵۰ تومان ضرر می‌پردازیم که از جایی باید جبران شود.
وی بیان کرد: مثلا گفته می‌شود برق روستایی باید رایگان باشد که اشتباه است، کل برق چاه‌هایی که آب‌های زیرزمینی را بالا می‌کشند، رایگان می‌شود و این اشتباه است، نتیجه اینکه ارومیه و گاوخونی خشک می‌شود. فسادفی‌الارض از نظر ادبیات اسلامی عبارت است از بین بردن نسل، کسانی که موجب خشک شدن گاوخونی و ارومیه شده‌اند مفسدفی‌الارض هستند و کسی که مفسدفی‌الارض است باید از خانه خودش هم اخراج شود.
این دانش‌آموخته اقتصادانرژی تاکید کرد: در علم اقتصاد موضوعی بنام حساسیت مصرف به قیمت وجود دارد، چند قیمتی هم یک گناه بزرگ است عرفای اسلامی هم می‌گویند “لو کان فیهما آلهه إلّا اللَّه لفسدتا”.
وی یادآور شد: قیمت برق باید به طورعمومی قیمت تمام شده باضافه سود تولیدکننده باشد هرکسی می‌خواهد پول برق را نپردازد باید کسی به جای او پرداخت کند، آن شخص می‌تواند بودجه دولت باشد و چون دولت پول ندارد، نمی‌تواند این کار را انجام دهد، بنابراین این اقدام (برق رایگان) در اقتصاد ایران اشتباه است، از نظر شرعی هم ایراد دارد، برق هزینه تولید دارد و هر کس مصرف می‌کند باید پول آن را بپردازد.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;