براساس آمار رسمی، در بازه ۵ ساله ۷۵ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادهاند؛ این در شرایطی است که در تهران تراکم ساختمانی یکی از عوامل تعیینکننده در ایجاد آلودگی هوا بوده است.
به گزارش تاسیسات نیوز، بر اساس آمار رسمی، در بازه ۵ ساله ۷۵ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادهاند. این در شرایطی است که طبق پژوهشهای انجام شده در تهران تراکم ساختمانی یکی از عوامل تعیینکننده در ایجاد آلودگی هوا بوده و پایهگذار این بلندمرتبهسازی، انحصار زمین و عدم گسترش محدوده شهری است.
زیست باکیفیت، رفاه و آسایش، اصلاً شهر هوشمند بماند برای بعد، اول باید زنده ماند، بعد برای کیفیت زندگی میشود صحبت کرد. طبق آمار رسمی منتشر شده از وزارت بهداشت، ۷۵ هزار نفر در بازه ۵ ساله اخیر، به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست دادهاند. تعدادی که حتی از جانباختگان سوانح جادهای نیز بیشتر است. آلودگی هوا که برای شهروندان کلانشهرها بیشتر یادآور سردرد و حالت تهوع بوده طبق بررسیهای رسمی، قاتل جان مردم شده است.
طبق تحقیقات دانشگاههای علوم پزشکی کلانشهرها، عوامل اصلی آلاینده برای شهرهای مختلف، بسته به میزان صنعتی بودن، تعداد وسایل حمل و نقل و مسائل خاص هر شهر، متفاوت است. برای مثال در قم و شیراز، سهم منابع ثابت شامل کارخانهها، کارگاهها و نیروگاهها به ترتیب ۹۶ و ۸۵ درصد و در تهران و اهواز ۴۱ و ۲۸ درصد است. اما در تهران یک عامل محلی در کنار دیگر عوامل آتش آلودگی هوای این کلانشهر را شعلهورتر کرده است. برج سازی در غرب تهران منطقهای که به عنوان ریههای این کلانشهر به حساب میآید، شرایط مدیریت سلامت هوا را در تهران پیچیدهتر کرده است. عاملی که بارها از زبان کارشناسان شنیده شده اما هیچ راهکار تأثیرگذاری که ناظر بر آن باشد مطرح نشده است.
حبس هوا در تهران با بلند مرتبهسازی
طبق پژوهشهای انجام شده بلندمرتبهسازی مخصوصاً در غرب تهران یک عامل تعیین کننده در کاهش کیفیت هوا است. اما میتوان رد پای دیگر متهمان این فاجعه زیستی را در سیستم حملونقل و جانمایی اشتباه صنایع و مسائل نظیر آن جستوجو کرد. در گزارش مرکز پژوهشها در این مورد آمده است که خودروها، موتورسیکلتها و سیستم حملونقل عمومی، مصرف انرژی در صنایع و بخش خانگی، پایانههای مسافربری و جایگاههای سوخت، الگوی نامناسب توسعه شهری و توسعه نامتوازن شهرها از عوامل آلودگی هوا و تشدید آن هستند.