علت انفجار مخازن CNG خودروها و راهکار کاهش آن
کنترل خودروهای دوگانهسوز قبل از سوختگیری در ایستگاههای CNG تا حد زیادی میتواند از بروز حوادث انفجار مخزن CNG جلوگیری کند.
به گزارش تاسیسات نیوز، با گذشت ۲۰ سال از آغاز پروژههای زیربنایی صنعت گاز طبیعی فشرده یا CNG در حوزه حملونقل کشور در دو بخش سبک (CNG جایگزین بنزین) و سنگین (CNG جایگزین گازوئیل)، حاصل این طرح، موفقیت در کسب سهم ۲۰ درصدی از سبد سوخت کشور است. هرچند حوادث این صنعت در مقابل دامنه گسترده آن ناچیز است. ولی بازتاب نامطلوبی در جامعه نسبت به استفاده CNG بهعنوان سوخت خودروها داشته است، به صورتی که برخی از منتقدان خودروهای دوگانهسوز را بهعنوان بمبهای متحرک در سطح شهرها میدانند. علیرغم آزمونهای مختلف استاندارد و سختگیرانه جهت ساخت و تولید مخازن CNG، واقعیت انکارناپذیر این است که بهرغم توسعه و تکامل دانش و فنآوریها، جلوگیری از حوادث مرتبط با CNG مانند سایر صنایع بهطور کامل امکانپذیر نبوده و نمیتوان حوادث را از صفحه زندگی بشر بهطور کامل حذف نمود، ولیکن میتوان با روشهای علمی و عملی و بهرهمندی از اصول مدیریت ایمنی تا حدود زیادی از وقوع آن جلوگیری کرد و یا آسیبهای احتمالی ناشی از آن را به حداقل رساند.
روند توسعه خودروهای دوگانهسوز و حوادث رخداده
استفاده از گاز طبیعی بهجای بنزین در سوخت خودروها از سال ۱۳۸۳ بهصورت جدی از سوی دولت موردتوجه قرارگرفته و طی این مدت تاکنون بیش از ۴ میلیون خودرو دوگانهسوز تولید و تبدیلشده و از سوخت گاز طبیعی فشرده (CNG) در سطح کشور استفاده مینمایند. در این مدت ۱۷۰ مورد انفجار مخزن CNG از سراسر کشور گزارششده است. نکته قابلتوجه اینکه؛ علیرغم تصور بعضی از منتقدان این صنعت مبنی بر “وجود بمبهای متحرک در سطح شهرها” هیچ انفجار مخزن CNG خودرویی خارج از ایستگاه حتی در تصادفات شدید خودروهای گازسوز گزارش نشده است. نمونه بارز این موضوع برخورد قطار با یک دستگاه وانت نیسان زامیاد دوگانهسوز در شهریورماه ۱۳۸۵ در اطراف شهر قم بود که علیرغم شدت برخورد و خسارات زیاد به خودرو، آسیبی به مخزن CNG وارد نشده بود. لازم به یادآوری است که مخازن گاز مایع (LPG) خودروها با توجه به فشار پایین گاز داخل سیلندر دارای استحکام بهمراتب کمتر بوده و همه اخبار انفجار مخزن خودرو گازسوز در جاده و تصادفات مربوط به گاز مایع (LPG) میباشد. نمودار ۱ روند توسعه خودروهای گازسوز، حوادث انفجار مخازن CNG و خسارات جرحی و جانی رخداده را از سال ۱۳۸۳ تا ۱۴۰۱ نمایش میدهد که همه در زمان سوختگیری در ایستگاههای CNG صورت گرفته است.
بیشتر بخوانید