برق جبرانی برای تابستان 94

به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، برآوردهای وزارت نیرو نشان می‌دهد که در فصل تابستان امسال مصرف برق به بیش از 52 هزار مگاوات برسد، از این‌رو سیاست‌های جدید تشویقی با احتمال منفی شدن تراز تولید و مصرف برق در دستور کار مقامات مسوول قرار گرفته است.

ارائه تسهیلات تا سقف 50 درصد برای استفاده از صفحه‌های انرژی خورشیدی یکی از مشوق‌هایی است که در سال جاری اجرایی خواهد شد. راندمان پایین نیروگاه‌های حرارتی و اختلال در تولید برق از طریق نیروگاه‌های برق آبی به دلیل کاهش ارتفاع تجمعی ریزش‌های جوی در چند سال اخیر، باعث شده تا وزارت نیرو استفاده از صفحه‌های خورشیدی را به منظور تامین برق مدنظر قرار دهد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نقش نیروگاه‌های حرارتی در تامین برق مورد نیاز کشور بسیار برجسته است. اگرچه تولید برق با استفاده از روش‌های مختلف امکانپذیر است، اما در ایران عمده برق مصرفی با استفاده از سوخت‌های فسیلی تامین می‌شود.

 به طور کلی، تولید برق فعالیتی سرمایه‌بر است و بر این اساس احداث نیروگاه به سرمایه نسبتا زیادی نیاز دارد. هزینه احداث نیروگاه فارغ از هزینه‌های مهندسی، تامین و احداث، دارای هزینه‌هایی نظیر نیروی کار،

زیست محیطی و هزینه سوخت نیز است، ضمن اینکه بهره‌برداری از نیروگاه جدید پس از سه سال از سفارش ساخت شروع خواهد شد، به همین دلیل افزایش راندمان نیروگاه‌ها می‌تواند در کاهش قیمت تمام شده برق تولیدی و مدیریت پیک  نقش بسیار مهمی داشته باشد.

توجه به راندمان نیروگاه‌ها و افزایش آن در کشور در اسناد و قوانین مکرر مورد توجه قرار گرفته است که سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف انرژی، قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه

 (1394-1390) از جمله آنها است.

در ایران نیروگاه‌های حرارتی حدود

80 درصد ظرفیت اسمی نیروگاه‌های کشور را در اختیار دارند و به تناسب شرایط مختلف، سهم این گونه نیروگاه‌ها در تامین برق کشور متغیر است. نیروگاه‌های موجود با متوسط راندمان 37 درصد، برق مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند. قدرت اسمی نیروگاه‌های حرارتی در سال 93 حدود 72 هزار مگاوات اعلام شده است، بنابراین در صورتی که راندمان نیروگاه‌های حرارتی، یک درصد افزایش یابد، علاوه بر اینکه شبکه برق کشور از سرمایه‌گذاری برای یک نیروگاه 720 مگاواتی بی‌نیاز می‌شود، مصرف سوخت نیز حداقل به اندازه یک درصد کاهش خواهد یافت؛ به گونه‌ای که با توجه به مصرف سوخت نیروگاه‌های حرارتی، در مصرف گاز طبیعی 503 میلیون مترمکعب، در مصرف گازوئیل 95 میلیون لیتر و در مصرف نفت کوره 178 میلیون لیتر صرفه‌جویی حاصل می‌شود. این ارزیابی نشان می‌دهد که نقش راندمان در مقوله مربوط به تولید برق در کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به فرآیند طولانی ارتقای یک درصدی راندمان نیروگاه‌ها در هر سال وزارت نیرو استفاده از سایر روش‌های تامین برق را در دستور قرار داده است.

 رکورد مصرفی در مقایسه با جهان

در این میان، سعید مهذب ترابی، مدیرعامل سازمان بهره‌وری انرژی در نشست مدیریت مصرف برق تابستانی اعلام کرد: در حال حاضر 31 میلیون مشترک در بخش‌های خانگی و صنعتی در کشور وجود دارند که سالانه بیش از 200 میلیارد کیلووات ساعت مصرف برق دارند. وی با یادآوری اینکه در شرایط فعلی هر مشترک ایرانی حدود سه برابر متوسط جهانی برق و انرژی مصرف می‌کند، اظهار کرد: در تمام جهان دو تهديد جدي يعني كمبود منابع انرژی و تخريب محيط زيست وجود دارد؛ براي مقابله با اين دو بايد از سياست‌هاي بهره‌وري انرژي استفاده كرد، به طوری که بايد از یکسو از انرژي‌هاي تجديدپذير استفاده كرده و از سوي دیگر بهره وري را هم افزايش دهيم.

 این مقام مسوول در توانیر با تاکید بر اینکه هم اكنون تمام كشورهاي توسعه‌يافته جهان الگوی توسعه ظرفیت تولید برق پاک و مدیریت مصرف را به عنوان دو سیاست کلیدی در دستور کار قرار داده‌اند، گفت: با استفاده از این دو راهکار در بلندمدت میزان نیاز و وابستگی کشور به منابع نفتی به طور كامل قطع می‌شود.

 اختلال در تولید برق از برق‌آبی‌ها

در عین حال، علیرضا احمدي يزدي با اشاره به ظرفیت ۴۰ درصدی کاهش و بهینه‌سازی مصرف برق و انرژی در ساختمان‌های کشور، اظهار کرد: هم اکنون ميزان مصرف مشتركان ايراني در ساير منابع انرژي نيز نسبت به متوسط جهاني بيشتر است.

 مدير دفتر مديريت مصرف توانير در مورد مشكلات توليد انرژي الكتريكي در كشور، توضیح داد: ۲۰ درصد انرژي الكتريكي كشور از نيروگاه‌هاي برق آبي توليد مي‌شود، اما در چند سال اخير بارندگي‌ها كاهش يافته و ايران در دوره خشكسالی قرار گرفته است؛ بر این اساس در سال جاری با اختلال در توليد برق از نیروگاه‌های برق آبی مواجه هستيم.

این مقام مسوول با بیان اینکه برای تابستان سال ۹۴ پيش بيني مي شود نياز مصرف شبكه سراسري برق به بيش از ۵۲ هزارمگاوات افزایش یابد، تاکید کرد: در صورت همكاري مشتركان خانگي تا ۳ هزار مگاوات، امکان صرفه‌جويي و کاهش پیک مصرف برق در کشور وجود دارد.

 ارائه تسهیلات ویژه

وي از ارائه تسهيلات وزارت نيرو تا سقف ۵۰ درصد براي استفاده از صفحه‌های انرژي خورشيدي خبر داد و افزود: به طور متوسط هر خانوار به توليد ۲ كيلووات انرژي الكتريكي نياز دارد كه با سرمايه گذاري ۱۰ ميليون توماني مشتركان و تسهیلات ۱۰ ميليون توماني وزارت نيرو امکان تولید برق از طریق صفحه‌های خورشیدی وجود دارد.

وزارت نیرو هر ساله مشوق‌های جدیدی را به منظور عبور از پیک مصرفی در فصل تابستان در نظر می‌گیرد؛ سال گذشته تشویق نقدی صنایع کم‌مصرف در دستور کار قرار گرفت. از آنجا که بخش صنعت از جمله بخش‌هایی است که بالاترین سهم را از مصرف برق کشور (بیش از 32 درصد) از آن خود کرده است، به همین دلیل در کنار اجرای طرح ذخیره عملیاتی برق صنایع در فصل تابستان، قرار شد به ازای هر کیلووات ساعت صرفه جویی در مصرف برق، این انرژی 443 تومان از صنایع خریداری شود. در واقع اگر صنایع و کارخانه‌ها در فصل تابستان به صورت داوطلبانه در مصرف برق صرفه‌جویی می‌کردند، مشمول این طرح تشویقی می‌شدند که معادل قیمت خرید برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر و انرژی‌های نو بود. در این میان، به نظر می‌رسد با توجه به ضرورت صرفه‌جویی

 3 هزار مگاواتی مصرف برق در تابستان 94، علاوه بر مشترکان خانگی برنامه ویژه‌ای برای صنایع نیز در نظر گرفته شود.













انتهای پیام

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;