۵ استان کشور در خط بحران آب
به گزارش تاسیسات نیوز،مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: پنج استان کشور در خط بحران کمبود منابع آب قرار دارند که کاهش بارندگی آنها به ۷۰ تا ۸۰ درصد رسیده است.
محمد حاج رسولیها عنوان کرد: در کشور میزان بارش در سال آبی جاری به ۱۶۷میلیمتر رسیده که نسبت به متوسط درازمدت ۳۰ درصد کمتر بوده است.
وی به شرایط خاص امسال و پراکنش بسیار متفاوت جغرافیای کشور اشاره و اظهار کرد: در پنج استان کشور وضعیت بحرانی را از نظر ذخایر منابع آب داریم که کرمان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، فارس و خوزستان از جمله آنها هستند.
مشاور وزیر نیرو گفت: در این استانها کاهش بارندگیها ۷۰ تا ۸۰ درصد نسبت به متوسط دراز مدت بوده بهطوری که ورودی آب به سدها در کشور نیز ۳۴ درصد کمتر شده است.حاج رسولیها ورودی آب به سدها را در سال آبی جاری در کشور ۲۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب دانست و افزود: این عدد پایین حکایت از کاهش بارندگیها در ۹ ماهسال آبی جاری دارد.
وی تصریح کرد: به رغم این شرایط ما با یک مدیریت سعی داریم تا با اولویت تامین آب شرب را از این سدها به گونهای به پیش بریم تا مشکلات و نارساییها به حداقل برسد.مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: جز دو یا سه سد که با وضعیت نادر و متفاوت از سالهای گذشته قرار دارند ما تلاش میکنیم با دقت و مدیریت مناسب تامین آب شرب را به گونهای انجام دهیم تا مردم در تابستان با چالشی روبهرو نشوند.
حاج رسولیها ورودی برخی سدها را در سالجاری در حد بسیار پایین و حتی کمتر از یک میلیون مترمکعب اعلام و بیان کرد: در حالی که سال گذشته ورودی این سدها ۱۱۰ میلیون مترمکعب بود در سال زراعی جاری این ورودی در برخی از سدهای استان هرمزگان به کمتر از یک میلیون مترمکعب رسیده است.وی ادامه داد: از هموطنان انتظار داریم در این شرایط حساس که با محدودیت منابع آب روبهرو هستیم در صرفهجویی به ویژه در مصرف آب شرب دقت و توجه بیشتری داشته باشند.
میزان هدر رفت آب در ایران
بر اساس آخرین آمار اعلام شده، آب بدون درآمد در کل کشور به طور متوسط ۲۵/۵ درصد تخمین زده میشود که از این میزان ۱۳/۴ درصد مربوط به هدررفت واقعی است و این در شرایطی است که برای کاهش تنها یک درصد از تلفات آب، ۱۰۰۰ میلیارد تومان باید هزینه شود.
به دلیل وجود تجهیزات فرسوده آبی بخش اعظمی از آب کشور هدر میرود البته این مساله در همه جای دنیا صدق میکند به همین دلیل نیز راهکارهای متعددی برای این موضوع درنظر گرفته شده است، در ایران نیز از سالهای پیش سیاست مدیریت فشار در شبکههای آب شهری دنبال میشود، برای مثال شبها که مصرف آب به حداقل میرسد، فشار شبکهها بالاتر میرود و وقتی فشار بالا میآید احتمال پرت آب بیشتر میشود و اکنون در شبکههای آب، شیرهای تنظیم فشاری تعبیه کردهایم که فشار را در ساعات روز تنظیم میکند.
البته در برخی مکانها نیز هیچ چارهای جز تعویض لولهها نیست که این کار نیز تاکنون انجام شده و حدودا طی سالهای اخیر ۱/۳ واحد درصد از هدر رفت آب کاهش یافته است و بر اساس گفتههای حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور درخصوص بهسازی شبکههای توزیع فرسوده آب، در همه دنیا بعد از احداث زیرساختها از محل درآمدهای آن سازمان، اقدام به تعمیر و نگهداری زیرساختها میکنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان هدررفت واقعی آب در تهران ۱۰ درصد است که آن هم به آبهای زیرزمینی برگشته و تنها زیان اقتصادی یعنی هزینه تولید انتقال ذخیره تصفیه و توزیع دارد، گفت: بهطور مثال ممکن است یک لوله شکسته شود و آب هدررفت آن را جزو هدررفت واقعی حساب کنیم و در شرایطی است که آن آب به مجموعه آب زیرزمینی بر میگردد.
وی با تاکید به اینکه حدود۱۱درصد دیگر مربوط به هدررفت ظاهری آب در تهران میشود که این میزان عمدتا ناشی از خطای اندازهگیری توسط کنتور مشترکان، مصارف غیر مجاز و مصرف آتش نشانی است، اظهار کرد: علاوه بر این ۲ درصد باقیمانده نیز آبی است که در فرآیند تصفیه استفاده میشود.
به گفته وی در مجموع باید گفت میزان آب بدون درآمد در شهر تهران تنها ۲۳ درصد است که برای این میزان نیز هزینهای از سوی شرکت آب و فاضلاب دریافت نمیشود، البته اقدامات ۶ سال گذشته شرکت آب و فاضلاب استان تهران در بازسازی شبکههای فرسوده و بازسازی تاسیسات منجر به کاهش سالانه یک درصد آب بدون درآمد شده است.
انتهای خبر