پی گیری «می‌شود»های مسئولین و چه شدهای مردم#تعویض کولر های گازی فرسوده

بهمن سال گذشته بود که وزیر نیرو از جایگزینی یک میلیون کولر گازی فرسوده با کولر‌های نو خبر داد. طرحی که در روز‌های نخست اعتبار لازم برای اجرایی شدن آن حدود ۶۵۰ میلیون دلار اعلام می‌شد، به واسطه بالارفتن بهای دلار و بهای وسایل سرمایشی هزینه سنگینی را به دولت تحمیل خواهد کرد و بنابر این بسیاری احتمال اجرایی شدن آن را ضعیف می‌دانند.
به گزارش تاسیسات نیوز،  روز‌های گرم تابستان هم فرارسید، اما خبری از جایگزینی کولر‌های فرسوده با کولر‌های گازی نیست. هرچند که محمد حسن متولی زاده مدیرعامل توانیر اعلام کرده که مقدمات ابتدایی اجرای این طرح هم اکنون در حال انجام بوده و تا پایان امسال اجرای آن در دستور قرار می‌گیرد، اما فعالین بازار می‌گویند که گرانی لوازم خانگی اجرایی این طرح را به کما برده است.
بصره‌ای زاد نایب رییس اتحادیه وسایل سرمایشی  می‌گوید: قیمت کولر‌های گازی در بازار بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. به عنوان مثال کولر گازی که پارسال حدود ۵ میلیون تومان قیمت داشت حالا برای خریدش باید حدود ۱۱ میلیون تومان هزینه کنید.
با این اوصاف طرحی که در زمستان پارسال هزینه اجرای آن حدود ۶۵۰ میلیون دلار اعلام شده بود، حالا به واسطه گرانی دلار هزینه سنگینی را برای دولت خواهد تراشید. طرحی که طبق گفته‌های مدیرعامل توانیر، یک سوم منابع آن از محل منابع حاصل از صرفه جویی سوخت، یک سوم از منابع شرکت توانیر و یک سوم مابقی هم توسط متقاضی تامین شود. فعالین این حوزه بر این باورند که با توجه محدودیت منابع مالی دولت اجرایی این طرح کمی دور از انتظار است.
کاهش ۱۶۰۰ مگاواتی مصرف برق با جایگزینی کولر‌ها فرسوده
بهمن پارسال بود که رضا اردکانیان وزیر نیرو از جایگزینی یک میلیون دستگاه کولر نو گازی با کولر‌های فرسوده خبر داد. با اجرایی شدن این طرح ۱۶۰۰ مگاوات از میزان مصرف برق در روز‌های گرم، سالانه ۸ میلیارد کیلو وات ساعت از میزان مصرف برق کاسته شده و از ساخت ۲ هزار مگاوات نیروگاه در کشور جلوگیری می‌شد. معاون برنامه ریزی صنعت برق  گفته بود که میزان مصرف برق در روز‌های پیک به ۵۸ هزار مگاوات می‌رسد که ۲۲ هزار مگاوات آن مربوط به وسایل سرمایشی است.
او که بخش زیادی از این اضافه مصرف را ناشی از استفاده تجهیزات و تکنولوژی فرسوده می‌داند، گفت: تعویض کولر‌های فرسوده با جدید می‌تواند بهره‌وری این وسایل سرمایشی را دو برابر کرده و میزان مصرف در آن‌ها را به نصف کاهش دهد. به گفته رجبی مشهدی، بیشتر سوخت مصرفی نیروگاه‌ها، گاز است؛ بنابراین با کاهش نیاز کشور به احداث نیروگاه و تولید برق، در میزان گاز مصرفی هم حدود ۲ میلیارد مترمکعب کمتر خواهد شد.
محدودیت در واردات قطعه و کاهش تولید
اما گرانی تنها مشکل متقاضیان کولر‌های گازی نیست. آنگونه که جمالی رییس اتحادیه وسایل سرمایشی می‌گوید: هم اکنون تامین قطعه هم به مشکل برخورده و امکان واردات قطعه وجود ندارد. به همین دلیل بسیاری از تولیدکنندگان کولر گازی در کشور به مشکل برخورده‌اند. این ادعایی است که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان وسایل سرمایشی در کشور هم آن را تایید می‌کند. مسئول فروش یکی از برند‌های ایرانی در این حوزه به بازار گفت: در حال حاضر در محصولاتی همچون پکیج به دلیل نبود قطعه با افزایش شدید قیمت‌ها مواجه شدیم به طوری که پکیجی که حدود ۱.۶ میلیون تومان قیمت داشت حالا حدود ۷ میلیون تومان قیمت دارد.
او همچنین ادامه داد: در کولر‌های گازی هم شرایط خیلی مساعد نیست و اثر نبود قطعه و کاهش تولید تا یک ماه دیگر خود را نشان می‌دهد.
بررسی‌های بازار از نمایندگی‌های فروش یک برند داخلی حکایت از این دارد که در حال حاضر یک دستگاه کولر گازی ۱۸ هزار وات ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ۲۴ هزار وات ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۳۰ هزار وات ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار وات فروخته می‌شود. البته آنگونه که فعالان این حوزه اعلام کردند شرکت به آن‌ها لیست قیمت اعلام نکرده و قرار است که به زودی قیمت محصولات را بین ۲ تا ۴ میلیون تومان افزایش دهد.
کولر‌های بی کیفیتی که در بانه برند می‌شوند
بیش از ۹۰ درصد کولر گازی مصرفی در کشور وارداتی است که البته قاچاقی وارد کشور می‌شوند. فعالین بازار می‌گویند که تولید داخلی تنها ۱۰ درصد نیاز داخلی را جوابگوست و مابقی نیاز بازار از محل قاچاق تامین می‌شود. اما بی توجهی مسئولان به سطح نیاز بازار و البته توانایی تولید موجب شده که کولر‌های بی کیفیتی که در بانه لیبل برند‌های مطرح روی آن‌ها درج می‌شود، اما در نهایت به قیمت گزافی به دست مصرف‌کننده می‌رسد.
ارتباط مستقیم دلار و وسایل سرمایشی
حتی اگر چشم خود را روی تمام دلال بازی‌های بازار و سوءاستفاده برخی از ممنوعیت واردات بیندیم، نمی‌توان منکر تاثیر افزایش قیمت دلار در بازار وسایل سرمایشی شد. جمالی رییس اتحادیه وسایل سرمایشی درر اینباره  گفت: حتی تولیدات داخلی هم وابستگی شدیدی به واردات و البته بهای ارز دارند.
به گفته او، در حال حاضر حدود ۹۰ درصد قطعات مصرفی کولر وارداتی است، بنابر این قیمت تمامی محصولات این بخش کاملا وابسته به بهای ارز هستند. بنابر این هر گونه تغییر ارز به صورت مستقیم قیمت محصولات داخلی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
دلار امروز در آستانه ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان قرار گرفته است و برخی از فعالین بازار از احتمال افزایش آن به ۲۲ هزار تومان سخن می‌گویند. با این اوصاف انتظار ثابت ماندن قیمت‌ها در بازار لوازم خانگی غیر ممکن است و باید منتظر ماند و دید که میدان فردوسی تهران چه سرنوشتی را برای خیابان انقلاب و جمهوری رقم خواهد زد.
منبع برق نیوز
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;