نگاهی به مدیریت بحران آب در کشورها

تاسیسات نیوز: با توجه به این که کشور ما سال های زیادی با بحران کم آبی روبرو بوده است، بررسی نحوه مدیریت آب در برخی کشورها که تجربه های موفقی در این زمینه داشته اند از راهکارهای موثر است.
برخی از کشورهایی که تجربه های موفقی در مدیریت بحران آب داشته اند را مثل چین، فرانسه، اسپانیا و آمریکا بررسی می کنیم. این موضوع نشات گرفته از این است که این کشورها اهمیت وجود منابع آب کافی را در آینده کشور و تاثیر آن را در اقتصاد کاملا درک کرده اند. وجود منابع آب کافی علاوه بر سایر موارد می تواند در تغییر شرایط اقلیمی هم تاثیرگذار و از مواردی که می تواند تا حد زیادی در این زمینه تاثیرگذار باشد مصرف آب در بخش کشاورزی برای کاشت محصولاتی است که باعث هدر رفت آب می شوند و در کنار این صرفه اقتصادی ندارند.
مدیریت منابع آب در آمریکا
در سال ۲۰۱۳ مسئولین وقت در ایالت کالیفرنیا برنامه جامع و بلندمدتی برای مدیریت بحران آب ارائه کردند، به این صورت که در این برنامه شش استراتژی و ۳۰ راهکار وجود داشت. این استراتژی ها شامل مواردی مثل کاهش تقاضای آب، افزایش عرضه آب، بهبود کیفیت آب، بهبود سیلاب، نظارت بر منابع آبی و بهبود روش های انتقال آب می باشد. هم چنین در کنار این موارد مهم ترین راهکار در زمینه کاهش هدر رفت آب در بخش کشاورزی و در واقع مدیریت منابع آب پنهان است. علاوه بر این در ایالت تگزاس هم مهم ترین استراتژی در زمینه کاهش تقاضای آب برای آبیاری عنوان شد.
شاید برای شما جالب باشد که آب مصرفی برای بیش از ۳۰ میلیون نفر در آمریکا از طریق منابع آب زیر زمینی تامین می شود. به همین دلیل در این کشور قوانینی برای برداشت غیر مجاز آب ها زیر زمینی وجود دارد.
مدیریت منابع آب در اسپانیا
در این کشور حجم آب قابل برداشت به صورت کاملا مشخص به صورت سالانه تعیین شد، در کنار این مسئولین اجرایی طرحی را برای عدم صدور مجوز برای حفر چاه جدید ارائه کردند. علاوه بر این در کشور اسپانیا طی سال های زیادی برای افراد پرمصرف جریمه هایی در نظر گرفته شد که در صرفه جویی و کاهش مصرف آب تاثیر بسیار مطلوبی داشت.
مدیریت منابع آب در ژاپن
در طی سال های گذشته استفاده گسترده از منابع آب در ژاپن باعث فرونشست زمین شده است، به همین دلیل در این کشور طرح های زیادی برای کنترل مصرف آب های زیر زمینی و جایگزین کردن منابع مصرفی آب وضع و بسیاری از آن ها اجرایی شد.
مدیریت منابع آب در استرالیا
کشور استرالیا از هدفمند ترین کشورها برای مدیریت منابع آب می باشد به این صورت که در این کشور طرح ملی ابتکار آب اراده شده است. اجرایی شدن این طرح علاوه بر این که تاثیر بسیار مطلوبی را برای کنترل منابع آب به دنبال داشت باعث شد تا جهش عظیمی در اقتصاد و صادرات استرالیا اتفاق بیافتد. نکته جالب این که استرالیا در طول سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ به دلیل عدم صرفه جویی در مصرف آب به صورت جدی با بحران کم آبی روبرو شد و این موضوع به صورت مستقیم تاثیرات بسیار بدی را در اقتصاد این کشور داشت. به طوری که اقتصاد این کشور به سمت وارداتی شدن محصولات غذایی پیش رفت، اما نکته مهم این که در ادامه به دلیل وضع سیاست های مورد نیاز در زمینه مدیریت منابع آب این بحران برطرف شد. مهم ترین اقدام کشور استرالیا برای کنترل مصرف آب وضع قانونی برای کاهش کشت محصولاتی مثل برنج است که آب زیادی را مصرف می کنند. از جالب ترین اقدامات کشور استرالیا برای مقابله با بحران کم آبی استفاده از مخزن برای جمع آوری آب باران در مدارس است.
مدیریت منابع آب در کشور بوتسوانا
 بحران کم آبی در این کشور به اندازه ای بود که مردم برای برطرف شدن تشنگی از آب تصفیه نشده استفاده می کردند. این موضوع در ادامه باعث گسترش بیماری هایی مثل وبا شد و به همین دلیل بخش زیادی از سرمایه کشور صرف مقابله با این بیماری شد. متاسفانه در کشورهای آفریقایی به دلیل عدم استفاده از سیستم های اصولی برای توزیع آب بحران آب منجر به کشته شدن عده زیادی از افراد شده است که بوتسوانا هم جز همین کشوهاست. این موضوع علاوه بر گسترش بیماری تاثیرات مخربی را در صنعت و کشاورزی داشت به طوری که در طی چند سال این کشور را به فقیرترین کشورهای آفریقایی با وجود منابع گسترده تبدیل کرد.
مدیریت منابع آب در برزیل
بحران کم آبی در برزیل سبب شد تا پنج میلیون دام در این کشور از بین رفته و به همین دلیل هزینه های اقتصادی بسیاری برای این کشور به دنبال داشت. افزایش قیمت آب تصفیه شده مهم ترین راهکار کشور برزیل برای مقابله با بحران آب بود که تاثیرات بسیار مطلوبی را در کاهش مصرف آب در پی داشت.
مدیریت منابع آب در چین
در این کشور مهم ترین اقدام در زمینه اصلاح روش های کشاورزی مثل گسترش آبیاری قطره ای، میکرو آب پاش ها می باشد. نکته جالب این که بعد از بحران کم آبی در چین حدودا ۴۰۰ هزار نفر در این کشور اقدام به مهاجرت کردند. در کنار این مردم چین بعد از کمبود آب اقدام به نوشیدن آب تصفیه نشده و با سطح کیفی پایین کردند که باعث گسترش ابتلا به بیماری های بسیاری در این کشور شد. برخی از اقدامات کشور چین برای مدیریت مصرف منابع آب شامل مهار آب های سطحی، احداث سازه های مخزنی، پوشاندن کانال های انتقال آب و بهبود مدیریت آب در آبیاری و مواردی مثل این است.
آیا می دانستید که مدیریت منابع آب می تواند تاثیر بسیار مطلوبی را در رشد اقتصاد و نابودی فقر داشته باشد؟ اما در طی قرن های گذشته کنترل مصرف آب یکی از بزرگ ترین چالش های دنیا نه تنها برای ایران بلکه در تمام کشورهای دنیا تبدیل شده است. اهمیت این چالش به اندازه ای است که اگر سیستم آب رسانی در دنیا هدفمند شود، این موضوع می تواند سالانه ۱۱۳ میلیارد دلار به اقتصاد دنیا اضافه کند. البته در کنار این توجه کنید که برای کنترل هدفمند منابع آب نیاز به سرمایه های عظیمی است که متاسفانه در بسیاری از کشورها در دسترس نیست.
بهترین راه حل برای مدیریت بحران آب
دقت کنید که بحران جهانی آب به اندازه ای جدی است که به گزارش صندوق جهانی طبیعت کم آبی دومین بحران بزرگ دنیا در طی سال های آینده می باشد. مهم ترین اثری که این بحران می تواند در پی داشته باشد تغییرات اقلیمی و جوی در کره زمین و تاثیرگذار ترین راهکار برای کاهش بحران آب در سراسر جهان توجه مردم به مصرف بهینه آب است. کمبود آب در جهان باعث توقف رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها شده و در کنار این مدیریت مصرف منابع آب هم به صورت بلند مدت نیازمند سرمایه های کلان در سطح جهانی است.
در کنار مصرف بهینه آب توسط مردم از مواردی که می تواند در برطرف شدن بحران آب تاثیرگذار باشد، استفاده از سیاست های لازم برای کاهش مصرف آب است. برخی از این سیاست ها شامل مواردی مثل اصلاح سیستم آبرسانی و انتقال آب و توجه به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و توجه به مدیریت مصرف آب پنهان است. استفاده از سیاست های بازدارنده مثل افزایش قیمت آب تصفیه شده می تواند با توجه به بررسی تجربه برخی از کشورهای موفق در بحران آب بسیار تاثیرگذار باشد.
در کنار تمام راه حل هایی که همه کشورها برای مدیریت بحران آب استفاده کرده اند، فرهنگ سازی در زمینه مصرف بهینه آب موثرترین راهکار است. اگر تمامی مردم جهان تاثیرات منابع آب را در تعدیل آب و هوای جهان و در کنار این اقتصاد جهانی درک کنند، حتما به صرف جویی در مصرف آب توجه بیشتر خواهند کرد. نقش و اهمیت فرهنگ سازی برای مصرف بهینه آب در این زمینه کاملا مشخص و به صورت جدی در کاهش بحران جهانی آب تاثیرگذار است.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;