تاسیسات نیوز – کامبیز یوسفی: مشخص شدن گروه های ناظر بر عملکرد پیمانکاران چینی و همچنین نوع مصالح به کار رفته در پروژه ها الزامی است. اگر قرار باشد ناظر پروژه از طرف کارفرما یا پیمانکار پروژه انتخاب شود، خلاف قواعد بینالمللی ساخت و تمام قراردادهای رایج حقوق خصوصی، مدنی و تجاری است.
ابتدا باید تشکر کنم از تمامی عزیزانی که در فضای تحریم، راهحل تهاتر نفت با خدمات صنعت ساختمان و نیازی که کشورمان در صنعت ساختمان دارد را پیگیری کردهاند و امروز این هدف در حال به نتیجه رسیدن است.
تحقق چنین هدفی شاید ماحصل چندین سال پیگیری مدیران ارشد کشورمان باشد که به عنوان یک کارشناس قدردان این زحمات هستم. اما به عنوان یک پرسشگر میخواهم وارد صحنه شوم و همچنان که در مصاحبههای خبری پیشین خود در مورد کیفیت بهرهبرداری و کیفیت خدماتی که پیمانکاران چینی در صنعت ساختمان قرار است ارائه دهند، پرسشگری کردم؛ مجددا این موضوع را طرح کنم و اصرار دارم که مسئولان پاسخ دهند که گروه ناظر بر عملکرد فعالیت پیمانکاران چینی کدام شرکت است.
وقتی یک شرکت بینالمللی به عنوان پیمانکار پروژههای ساختمانی داخلی انتخاب میشود، جای این سوال است که ناظر از کدام شرکت انتخاب میشود، آیا ناظر میتواند از کشورکارفرما باشد؟ یا باید از کشور سومی انتخاب شود؟ یا از یکی از مراجع بینالمللی مورد تایید از مجامع صنعت ساختمان باید استفاده شود؟
در صنعت ساختمان همواره سه رأس مثلث شامل کارفرما، پیمانکار و ناظر وجود دارد. در خصوص حضور چینیها در صنعت ساختمان، کارفرما کشور خودمان و پیمانکار شرکتهای چینی است، اما ناظر مشخص نیست. در واقع ناظر پروژه در هالهای از ابهام است. چرا که اگر قرار باشد ناظر پروژه از طرف کارفرما یا پیمانکار پروژه انتخاب شود، خلاف قواعد بینالمللی ساخت در تمام قراردادهای رایج حقوق خصوصی، مدنی و تجاری است.
مسئله دیگر در مورد انتخاب مصالح ساختمانی است. عزیزانی که همکار ما هستند، میدانند که معمولا در پیوست قراردادهای ساخت، لیست مصالح ساختمانی وجود دارد، در مورد حضور پیمانکاران چینی، لیست مصالح ساختمانی باید مشخص شود.
همچنین باید مشخص شود این مصالح قرار است از کجا تامین شود؟ اگر قرار است در کشور چین تامین شود، باید گرید و کیفیت آنها مشخص شود. در عین حال باید مشخص شود که این مصالح مورد تایید کدام نهاد استاندارد قرار میگیرد.
بسیاری از مصالح ساختمانی باکیفیت در کشور ما از سوی سازمان ملی استاندارد و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مورد تایید قرار میگیرد. ما در سالهای گذشته شاهد ورود مصالح ساختمانی فاقد کیفیت چینی نظیر آهن و… در کشور بودهایم و گزارشهای این موضوع به طور قطع مورد بررسی قرار گرفته است، به طوری که جلوی واردات این مصالح از سوی نهادهای مربوطه گرفته شده است. با توجه به این امر لیست مصالح ساختمانی که قرار است مورد استفاده قرار بگیرد، باید شفافسازی شود.
به طور قطع شفافسازی لیست مصالح ساختمانی؛ به جامعه مهندسی کشور و دلسوزان صنعت ساختمان اطمینان و آرامش میبخشد و در عین حال میتواند به جلوگیری از ورود مصالح ساختمانی نامناسب و بیکیفیت به کشورمان کمک کند.