منع استخرساز در خانه یا پاک کردن صورت مساله
طی روزهای گذشته معاون شهردار تهران و مسئول صدور جواز ساختمانی در پایتخت، خبر از صدور یک بخشنامه جدید داد. براین اساس، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران دستور ممنوعیت احداث استخر در ساختمانهای مسکونی را به شهرداران مناطق ۲۲ گانه پایتخت ابلاغ کرده است.
به گزارش تاسیسات نیوز، بر اساس این بخشنامه که به منظور اعمال محدودیت در ساختوسازهای عمدتاً مناطق شمالی پایتخت صادر شده، «ساخت استخر در مجتمعهای مسکونی» ممنوع اعلام شده است. اگرچه شهرداری هدف خود از صدور بخشنامه ساخت استخر در خانههای مسکونی پایتخت را کاهش مصرف آب اعلام کرده است؛ اما بدیهی است که کنترل مصرف آب شرب، علاوه بر تغییر فرهنگ استفاده از آب به تغییر قوانین و ابزارهای مصرف نیز نیاز دارد.
به گزارش «خانمان»، «مدیریت مصرف آب» دلیل ابلاغ این مصوبه عنوان شده، اما واحدهای مسکونی که پیش از ابلاغ این دستور اقدام به ساخت استخر کردند، از دستور معاف شدهاند. سال گذشته، سازمان آب و فاضلاب تهران اعلام کرد که یک چهارم آب شرب کشور در پایتخت مصرف میشود. این میزان به اندازه ۱۲۰ برابر دریاچه چیتگر، بزرگترین دریاچه مصنوعی خاورمیانه است.یک سوم مشترکان بدمصرف تهرانی که بیشتر از ۲ برابر الگوی مصرف در شبانهروز آب استفاده میکنند در منطقه یک تقسیمات آب و فاضلاب تهران هستند. منطقه یک تقسیمبندی آب و فاضلاب ۳ ناحیه دیباجی، نیاوران و شهرک غرب را در بر میگیرد.
در این بین خانههای استخردار قیمت بیشتری نسبت به سایر خانهها دارند. یکی از مشاوران املاک منطقه سعادتآباد میگوید: یک خانه لاکچری در شمال شهر فایل شده، استخر هم دارد که فقط استخرش قیمت ملک را متری ۵۰ میلیون تومن بالا برده است.
اجبار برای مردم، سازوکار کمونیستی است
در همین راستا سعید مهرورزی، کارشناس اقتصادی به ضربالمثل «چهاردیواری اختیاری» اشاره کرد و گفت: دولت باید همه امکانات خود را با قیمت واقعی عرضه کند و کاری به استفاده مردم نداشته باشد، اینکه شما به قیمت یارانهای امکانات را عرضه کنید و برای مردم اجبار بیافرینید، سازوکار کمونیستی است.
لزوم رعایت ضوابط ساختوساز در دنیا
اما محمد رفیعی، کارشناس آب معتقد است: در لیبرالترین کشورها ضوابط ساختوساز وجود دارد. برای مثال در مریلند آمریکا آبیاری حیاط خانه با آب لولهکشی ممنوع است؛ مصرف هر بخش تعریفی دارد و باید طبق تعریف که با ضوابط مشخص میشود، استفاده از امکانات توسط مردم صورت گیرد.
وی ادامه داد: مطابق ضوابط ۷ ایالت مرکزی آمریکا که به دلیل مدیریت مصرف آب وضع شده، مشترکان خانگی میتوانند تا میزان مشخصی در ماه از آب لولهکشی استفاده کنند، در صورتی که یک مشترک بیشتر از این میزان از آب استفاده کنند، ابتدا با قطع آب به مدت ۱۰ روز مواجه میشوند و در صورت تکرار انشعاب مشترک مادامالعمر سلب میشود.
اتلاف آب در تمام شهر تهران صورت میگیرد
اما فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان، درباره مصوبه جدید شهرداری برای منع ساخت استخر به تجارتنیوز گفت: مگر چند واحد در کشور تقاضا برای ساخت استخر دارند که حالا مصوبهای برای منع آن وجود داشته باشد؟ درخصوص منابع آبی نیز به نظر میرسد در تمام شهر تهران اتلاف آب صورت میگیرد که شهرداریها باید به آنها توجه کنند.
وی افزود: علاوه بر این، اطلاعات دقیقی نیز از این موضوع به شهرداریها گزارش نشده است. با تکنولوژیهای جدیدی که وجود دارد، آب یک استخر میتواند تعویض نشود. نمیتوان گفت چون استخر آب مصرف میکند، باعث بحران آب در کشور میشود.
پورحاجت توضیح داد: از لحاظ فقهی نیز این موضوع باید مورد بررسی قرار بگیرد، در تمام ادیان به شنا کردن توصیه شده است. بنابراین زمانی که شهرداری تهران اعلام میکند احداث استخر در ساختمانها ممنوعیت دارد، باید در مورد آن مذاکره و فراز و فرود آن بررسی شود.
مصوبه منع ساخت استخر در مجتمعها باید بیشتر بررسی شود
دبیر کانون سراسری انبوهسازان ادامه داد: اگر گفته شود استخرها باید با چه فناوری و جزئیاتی ساخته شوند حرف خوبی است، اما زمانی که مصوبه برای منع ساخت آن صادر شود، باید بررسی بیشتری صورت گیرد.
او اضافه کرد: این در حالی است که تا امروز نیز استخرهای زیادی در نقاط مختلف کشور ساخته شدهاند و اکنون تکلیف آنها چیست؟ نمیتوان به برخی مجوز ساخت استخر داد و باقی متقاضیان را از حقوق خود محروم کرد.
پورحاجت تاکید کرد: نکات مثبت و منفی این مساله باید در یک فضای کارشناسی بررسی و تدابیری اندیشیده شود که در آن بهینهسازی مصرف آب لحاظ شود.
او ادامه داد: اگر استانداردهای ساخت و استفاده از استخر رعایت شود، این منع موضوعیت ندارد. بنابراین بهتر بود ابتدا تمهیدات احداث استخر بهروزرسانی و اعلام میشد و سپس مساله در این چارچوب موضوع مورد بررسی قرار میگرفت.
واکنشهای مردم در فضای مجازی نسبت به منع ساخت استخر اغلب حاکی از نظراتی منفی در این باره است. مردم معتقدند تا زمانی که مسائل بسیار جدیتری در زمینه هدررفت آب در شهر تهران وجود دارد، ساخت استخرهای خانگی چه نقشی میتواند بازی کند؟
کارشناسان این حوزه نیز از انتشار نیافتن این مصوبه خارج از سامانه شفافیت شهرداری تهران و دست به دست شدن آن در فضای مجازی انتقاد میکنند و معتقدند این روند موجب انحراف مصوبه و چالشهای بیشتری خواهد شد.
همچنین بررسیهای گروه شبکههای اجتماعی دنیایاقتصاد از عیار این بخشنامه نشان میدهد:
اولاً «صدور یک بخشنامه خارج از سامانه شفافیت شهرداری تهران» میتواند موجبات «انحراف از مسیر مدنظر شهرداری با یکسری امضاهای نامتعارف در زیرمجموعههای مناطق» را فراهم کند.
این بخشنامه در شبکههای اجتماعی دست به دست شد، به جای اینکه «به شکل رسمی توسط شهرداری تهران منتشر شود.»
دوماً «اعمال محدودیت برای ساخت استخر» واقعا چه حجمی از مصرف آب در پایتخت را کاهش میدهد، وقتی در پارکهای تهران، «آبیاری بیرویه» به شکل «رهاسازی شلنگ آب در چمنها» جاری است؟ آیا مدیریت شهری اجازه مصرف بیرویه آب را دارد، اما بقیه باید از مصرف منع شوند؟
سوماً «محدودیت ساخت استخر» به معنای «ایست به ورزش، تندرستی و سلامت» شهروندان است که با اصل صورت مسئله ناسازگار است.