مزایای استفاده از سیستم گرمایش از کف
به گزارش تاسیسات نیوز، گرمایش از کف نوعی سیستم گرمایشی است که در آن لوله های مخصوصی که در ایران به نام لوله های پنج لایه یا سه لایه شناخته می شود، از سطح زیرین کف عبور داده می شود و پس از بتن ریزی و کف سازی، آب گرمی که در پکیج یا موتورخانه تولید شده از داخل لوله ها عبور می کند. با عبور آب گرم از داخل لوله ها، کف مکان مورد نظر گرم شده و در نتیجه محیط ما گرم می شود. در حال حاضر بسیاری از سازندگان به دلیل رعایت قیمت تمام شده استفاده از روش های ساده تر همچون پکیج شوفاژ دیواری را ترجیح می دهند. به همین منظور مطالعه این مطلب با عنوان پکیج شوفاژ دیواری مناسب را چگونه انتخاب کنیم را توصیه می کنیم.
گرمایش از کف از دیدگاه علم فیزیک چگونه است؟
در سیستم گرمایش از کف حرارت کف از طریق دو پدیده فیزیکی باعث گرم شدن محیط می شود:
پدیده اول: کنوکسیون طبیعی
در این پدیده، هنگامی که کف محیط گرم میشود هوای نزدیک به سطح گرم شده و حجم آن افزایش می یابد و سبک می شود و درنهایت بالا می رود. در این هنگام هوای سردی که در بالای محیط قرار داشته به سمت پایین برمی گردد. در نتیجه یک چرخش هوایی ایجاد می شود که به آن کنوکسیون طبیعی می گویند.
پدیده دوم: تابش
چون کف گرم شده و دمای آن از سایر نقاط بیشتر است، این اختلاف دمایی باعث تابش انرژی گرمایی از سطحِ گرم شده به بخش های دیگر می شود و در نتیجه بدن انسان و هر جسمی که در معرض این تابش حرارتی قرار گیرد گرم می شود.
نکته مهم این است که بیش از ۹۰ درصد گرم کنندگی فضا در سیستم گرمایش از کف از طریق تابش است و گرم کنندگی از طریق کنوکسیون طبیعی، بسیار ناچیز است و در واقع مکانیزم گرمایش در سیستم گرمایش از کف تابش است و به همین خاطر میزان مصرف انرژی در این روش نسبت به سایر روش ها به طور چشم گیری کاهش یافته است.
مقایسه گرمایش از کف با رادیاتور
در تصویر سمت راست نمای سیستم گرمایش از کف و در سمت چپ نمای یک سیستم گرمایشی مثل رادیاتور یا فن کویل یا کنوکتور را نشان داده ایم. در سیستم گرمایش از کف دمای کف محیط در حدود ۲۹ درجه سانتی گراد ثابت است و انرژی تابشی آن باعث گرم شدن اجسام و بدن انسان می شود. در این سیستم دمای ۲۹ درجه را در پایین ترین قسمت از فضا که همان کف تمام شده اتاق است دریافت می کنیم که حس لذت بخشی به خاطر گرم شدن پاها در زمستان برای ما فراهم می آورد.
اما در مقایسه با سیستم گرمایش از کف در رادیاتور و یا سایر سیستم های گرمایشی؛ در تصویر سمت چپ هیچ وقت دمای کف مکان موردنظر به این مقدار نمی رسد و همیشه در پاهای خود احساس سرما می کنیم.
* مصرف انرژی گرمایش از کف
اگر به این دو تصویر بیشتر توجه کنیم می بینیم که در سطوح بالایی و نزدیک به سقف دمای اتاق ها چقدر باهم متفاوت است.
در سیستم گرمایش از کف (تصویر سمت راست) دمای هوا حدود ۲۰ درجه سانتی گراد همان دمای مطبوع برای انسان است ولی در سایر سیستم های گرمایشی مثل رادیاتور (تصویر سمت چپ) دمای هوا به حدود ۳۰ درجه سانتی گراد می رسد و این پدیده باعث هدر رفتن انرژی حرارتی میشود به این دلیل که هرچه گرمای هوا در سطوح بالایی و نزدیک به سقف بیشتر باشد میزان تبادل حرارتی با فضای سرد خارج از محیط زیادتر می شود و این یعنی اتلاف انرژی که خود موجب افزایش هزینه های جاری است.
* گرما درجایی که به آن نیاز داریم
در ادامه مباحث فوق، این نکته شایان توجه است که در سیستم گرمایش از کف گرما در جایی که ما به آن نیاز داریم وجود دارد اما در سایر روشها این پدیده را نمی بینیم و به همین خاطر است که بازده سیستم گرمایش از کف نسبت به سایر روش های گرمایشی مثل رادیاتور یا فن کویل بالاتر است و این مسئله باعث کاهش مصرف انرژی در ساختمان می شود.
سیستم گرمایشی با رادیاتور |
سیستم گرمایش از کف |
مصرف انرژی ۳۰ درصد بیشتر است |
مصرف انرژی را تاحدود زیادی کاهش می دهد |
اشغال بخش از فضای ساختمان |
به واسطه حذف تجهیزات مزاحم طراحی معماری راحت تر است |
تیرگی و سیاه شدن پرده بالای رادیاتورها |
آلودگی محیطی ندارد |
تمرکز گرما در اطراف رادیاتور |
گرما در کل فضا به صورت یکنواخت وجود دارد |
کاهش زمان لازم برای گرمایش ساختمان (حدود ۴ ساعت) |
مدت زمان لازم برای گرمایش ساختمان طولانی است (۴۸ ساعت) |
در مناطق سردسیر نیازی به سیستم گرمایش کمکی ندارد |
در مناطق سردسیر به سیستم گرمایشی کمکی نیاز دارد |