مرحله احیا بعد از تثبیت دریاچه ارومیه
به گزارش تاسیاست نیوز، نماینده مجری ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: فرآیند تثبیت دریاچه ارومیه بر اساس برنامه زمانبندی شده پیش میرود. هادی بهادری درباره اقدامات این ستاد با بیان اینکه ارتفاع دریاچه ارومیه در ۲۰ خرداد ۹۵ نسبت به همین زمان در سال گذشته ۵۲ سانتیمتر افزایش یافته است، افزود: تراز دریاچه در ۲۰ خرداد سال ۹۳ رقم 61/ 1270 سانتیمتر مربع بود که این رقم سال قبل از آن 99/ 1270 سانتیمتر مربع ثبت شده بود از این رو امسال رقم ۵۲ سانتیمتر مربع در روند ارتفاع آب به ثبت رسیده و این بدین معنی است که طرح ثبیت طبق برنامه پیش میرود.
وی با اشاره به اینکه ۷۷ مورد از ۱۰ طرحی که از سوی دولت برای احیای دریاچه ارومیه مصوب شده در حال اجرا است و این طرحها تاثیر بسزایی در افزایش ارتفاع آب دریاچه داشته است، افزود: تراز دریاچه ارومیه در ۲۰ خرداد امسال 07/ 1271 سانتیمتر مربع است که این رقم سال گذشته در همین زمان 55/ 1270 سانتیمتر مربع بود.بهادری گفت: در موضوع اجرای طرحهای ستاد احیای دریاچه ارومیه سه محور اساسی رعایت شده و موجب بهبود وضعیت آبی این دریاچه شده که شامل لایروبی رودخانهها بهعنوان مجاری ورودی آب، اتصال زرینهرود و سیمینهرود و رهاسازی آب سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.
دریاچه اکنون ۳ میلیارد مترمکعب آب دارد
نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: برنامه ستاد احیا دریاچه ارومیه رساندن تراز این دریاچه به رقم تراز اکولوژیک یعنی عدد 1/ 1274 سانتیمتر مربع است که در این صورت امکان حیات آرتمیا نیز در این زیستگاه پدید میآید. این تراز به ۱۴ میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد درحالیکه اکنون ۳ میلیارد مترمکعب آب در دریاچه داریم.
نماینده مجری ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: تراز نرمال دریاچه ارومیه به ۲۰ میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد و تراز حداکثری نیز که پیشتر به ثبت رسیده ۱۲۷۸ متر است که بعید است دوباره این رقم تکرار شود.
وی گفت: اکنون روزانه حدود 5/ 0 سانتیمتر مربع از آب دریاچه تبخیر میشود از این رو تا انتهای شهریور ۴۵ سانتیمتر مربع از ارتفاع دریاچه کم میشود با این حال بیش از ۵۰ درصد سطح دریاچه ارومیه آب دارد و این وضعیت امیدبخش است.
بهادری با بیان اینکه برنامه ستاد احیا در بخش کشاورزی کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب است که از سوی سازمان جهاد کشاورزی پیگیری میشود، ادامه داد: حفاری تونل ۳۶ کیلومتری انتقال آب از کانی سیب نیز از پیشرفت خوبی برخوردار است و با ورود و نصب دستگاه جدیدی که بهتازگی به انجام رسیده روند احداث این تونل شتاب میگیرد و طبق برنامه قرار است روزانه ۱۵ متر از این تونل حفاری شود تا در سال ۹۷ به بهرهبرداری برسد.
وی با اشاره به اینکه از سال ۹۴ فعالیتهای احیای دریاچه ارومیه آغاز شده و اندکی بیش از یکسال از این موضوع میگذرد، اظهار کرد: لایروبی رودخانهها و مجاری ورودی به دریاچه، اتصال زرینهرود به سیمینهرود، آزادسازی آب سدهای حوضه آبریز دریاچه و اجرای طرحهای صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی از اقداماتی است که تاکنون در زمینه احیای این دریاچه انجام شده است.
بهادری با اشاره به اینکه با وجود افزایش نیممتری تراز آبی، عمق آب دریاچه ارومیه یک متر بالاتر آمده است، گفت: به علت افزایش میزان آب، نمکها حل شده و دریاچه ارومیه قابل قایقرانی شده است.
احیا بعد از تثبیت آغاز میشود
وی میزان آب موجود در دریاچه ارومیه را حدود سه میلیارد متر مکعب اعلام کرد و افزود: اکنون در سطح 2800 کیلومتر مربع از دریاچه ارومیه آب وجود دارد که امیدوارکننده است.نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: پس از اتمام مرحله تثبیت آب دریاچه ارومیه سعی میکنیم که مرحله احیا نیز با اجرای طرحهای انتقال آب حوضه به حوضه، انتقال پساب شهرهای بزرگ همچون ارومیه و تبریز و همچنین اجرای آبیاری تحت فشار در کنار مدیریت بهتر منابع آبی در حوضه به ثمر برسد تا زمینه رسیدن دریاچه ارومیه به تراز اکولوژیک 1/ 1274 متری و حجم 5/ 14 میلیارد مترمکعبی فراهم شود.
دریاچه ارومیه از سال ۷۴ به صورت مستمر با مشکل خشکسالی رو به رو بوده و همواره تراز آن با کاهش متوسط ۴۰ سانتیمتری در هر سال مواجه میشد که با اقدامات احیایی دولت، روند کاهش آب آن متوقف شده و امسال سطح آب این دریاچه حدود نیم متر نسبت به سال گذشته و بیش از یک متر نسبت به ابتدای سال آبی جاری افزایش یافته است.
منبع: دنیای اقتصاد
انتهای خبر