مدیریت مصرف به جای انتقال آب
به گزارش تاسیسات نیوز، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: سازمان زمینشناسی مشخصا موافق با موضوعات انتقال آب نیست و در این زمینه اعتقاد داریم به جای مساله انتقال آب باید مدیریت مصرف آب و استفاده از منابع آبی کارستی در دستور کار قرار بگیرد.
راضیه لک با اشاره به اینکه زمینشناسی علمی است که اطلاعات مورد نیاز را برای هرگونه فعالیتهای عمرانی و اقتصادی فراهم میکند، افزود: دادههای تولید شده در سازمان زمینشناسی در کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته زیرا در این زمینه اطلاعرسانی کافی انجام نشده است و آنطور که باید دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی از این سازمان شناخت ندارند.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه سازمان زمینشناسی باید فعالیتهایش به شکلی باشد تا برای اجرای طرحهای عمرانی از این سازمان استعلام گرفته شود، تصریح کرد: فعالیتهای سازمان زمینشناسی در حیطه فعالیتهای وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نمیگنجد و بسیاری از فعالیتهای این سازمان فراوزارتخانهای و در سطح کل دستگاههای اجرایی کشور است.
لک با اشاره به مشکلاتی که در ساخت سد گتوند در خوزستان به وجود آمد، اظهار کرد: زمانی که سد گتوند ساخته شد اگر از سازمان زمینشناسی استعلامی گرفته میشد یا حداقل نقشههای زمینشناسی منطقه مورد بررسی قرار میگرفت، قطعا متوجه میشدند که سد گتوند در محلی در حال ساخت است که رسوبات تبخیری و نمک در آنجا فراوان است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور افزود: در سازمان زمینشناسی پیشنویس یک لایحه تنظیم شده است تا این لایحه در مجلس به تصویب برسد. این لایحه در خصوص این موضوع است که محل ساخت و شروع طرحهای عمرانی بزرگ در کشور از سازمان زمینشناسی استعلام گرفته شود تا شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.
لک با بیان اینکه قرار است در حریم گسلها محدودیتهایی برای ساخت و ساز لحاظ شود، اعلام کرد: در این زمینه تفاهماتی با سازمان مسکن و شهرسازی داشتهایم. در این زمینه طرح تطبیق گسلهای کلانشهرهای ایران را مصوب کردهایم تا نگرانی ما در خصوص ساختوسازهای نامناسبی که میتواند باعث هدررفت سرمایه و گرفتن جان انسانها شود، برطرف شود.
وی با اشاره به بحران آب در کشور افزود: سازمان زمینشناسی مانند سازمانهای زمینشناسی کشورهای توسعه یافته توانایی مطالعات روی مساله آب را دارد. هرچند وزارت نیرو در همه حوزههای آب همچون مدیریت و بهرهبرداری آب مطالعات کافی را انجام داده اما از موضوع منابع آبی که در سنگهای سخت وجود دارد، غافل بوده است.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: آبهایی در زیر سنگهای سخت وجود دارد که در اصطلاح به آنها «کارست» گفته میشود. کارست پدیدهای است که در سنگهای آهکی اتفاق میافتد و حفرهای در آنها ایجاد میکند که آب در آنها جمع میشود.
لک افزود: سازمان زمینشناسی برای نخستین بار در کشور موفق شد آبهای کارستی را در کشور شناسایی کند که در حال خروج از کشور هستند. این کارستها در منطقه کلات خراسان شناسایی شد که آب آنها در حال خروج از کشور بود.
وی افزود: با مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفت شاهد آن بودیم که آب از اعماق ۳۰۰تا ۴۰۰ متری زمین در حال خروج به سمت ترکمنستان بود و دقیقا پس از مرز ایران و ترکمنستان با حفر چاههایی در حال استفاده از این آبهای کارستی بودند. در حال گسترش این مطالعه در تمام استانهای مرزی کشور هستیم تا شاهد خروج این منابع آبی از کشور نباشیم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: هرچه دیرتر منابع آب کارستی را شناسایی کنیم آنها را از دست خواهیم داد زیرا ممکن است با توجه به شیبی که در لایههای پایینی زمین وجود دارد، این آب از کشور خارج شود. لک با اشاره به انتقال آب گفت: در دنیا بهدلیل مسائل زیست محیطی که انتقال آب بین حوضهای ایجاد میکند، توصیه نمیشود تا این کار انجام شود.
تمام مدیریت آب در آن حوضه آبریز باید بهصورت یکپارچه صورت بگیرد تا شاهد به وجود آمدن مسائل زیست محیطی نباشیم.
وی ادامه داد: باید هر آبی را بتوان برای همان حوضه آبریز مدیریت کرد زیرا طبیعت خود را با آن شرایط سازگار کرده است و زمانی که آب از حوضهای به حوضه دیگر انتقال داده میشود، طبیعت برای سازگاری خود با شرایط جدید از نظر زمین شناسی به هزاران سال زمان نیاز دارد.
انتهای خبر