ظرفیت مشروع مالیات بر خانه های لوکس
به نظر میرسد فرآیند یکسویه قاعدهگذاری مالیاتی درباره خانههای لوکس و بیتوجهی به حقوق مالک، مانع جدی برای تحقق اهداف آن را موجب شود و هزینههای اداری و اجتماعی ناشی از این فرآیند یکسویه، به ظرفیتهای واقعی و مشروع مالیات بر خانههای گرانقیمت آسیب وارد خواهد کرد.
به گزارش تاسیسات نیوز، به دنبال دورهای از بحثها و پیشنهادها درباره مالیاتگذاری بر خانههای لوکس، مجلس شورای اسلامی در بند «خ» تبصره شش قانون بودجه سال ۱۴۰۰، مالیات بر واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گرانقیمت را به عنوان مالیات بر دارایی تصویب کرد و با ابلاغ آییننامههای مصوب هیات وزیران در تاریخ ۱۴/ ۰۷/ ۱۴۰۰، اجرای مالیات بر واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گرانقیمت برای سال ۱۴۰۰ عملا شکل اجرایی به خود گرفت.
در شرایطی که دولت با کاهش درآمدها و دشواریهای بودجهای مواجه است، تامین هزینههای رو به افزایش دولت از محل دریافت مالیات از خانههای گرانقیمت، انگیزه عمده در تصویب این مالیات بوده است. متن قانون، آییننامه اجرایی و نحوه اجرای آن نشان میدهد مفاد قانون و آییننامه آن صرفا متاثر از انگیزه درآمدزایی بوده، ولی سایر الزامات اصولی و مبنایی اخذ مالیات بهویژه حقوق مالیاتی مودی و عدالت مالیاتی از قلم افتاده است.
از نظر قانونی و حقوقی، در تمام نظامهای پیشرفته مالیاتی دنیا، تعیین و وصول مالیات از مودی، در چارچوب تشریفات قانونی و دموکراتیک مشخصی صورت میگیرد. در این چارچوب، تعیین مالیات با مشارکت مودی در فرآیند تعیین مالیات صورت میگیرد و پس از تعیین مالیات نیز حق اعتراض مودی به مالیات تعیین شده، جایگاه برجستهای دارد.
بیشتر بخوانید