طرح توخالی مالیات بر خانه های خالی
تاسیسات نیوز، صدیقه بهزادپور: اجرای طرح مالیات بر خانه های خالی از مدت ها پیش تصویب شده و مسئولان اجرایی در صدد عملیاتی ساختن آن بوده اند. این در حالی است که حتی اصلی ترین پیش نیاز این طرح یعنی راه اندازی سامانه ای جامع و کامل برای اجرای آن هنوز به طور جامعه و بدون اختلال نهایی نشده است و همچنان در تب و تاب فقدان تعاملات سازمان امور مالیاتی و وزارت مسکن به سر می برد.
مدتی است که بحث مالیات بر خانههای خالی بهصورت جدی پیگیری میشود و باید بگوییم این اقدام فضایی را ایجاد میکند که اثر واقعی در پی نخواهد داشت و خانههای خالی عمدتاً لوکس بوده و عموم مردم متقاضی خرید مسکن توانایی خرید آنها را ندارند برای همین این اقدام نهتنها اثر واقعی روی بازار نخواهد داشت، بلکه اثر منفی دارد و بخش تولید مسکن را محدود خواهد کرد. با اجرای مالیات بر خانههای خالی تولیدکننده مسکن احتیاط کرده و برای ساخت مسکن اقدامی نخواهد کرد و این مکث تولیدکنندگان روی عرضه مسکن تأثیرگذار خواهد بود، این اقدام بهجای حمایت برای عرضه بیشتر ناخواسته موجب اثر منفی روی عرضه مسکن خواهد شد.
این قانون در سال ۱۳۹۴ با اعمال یک ماده اصلاحیه در قانون مالیات های مستقیم، اجرایی شد و بر اساس آن هر خانه ای که بیشتر از یک سال خالی بماند مشمول درصدی از نرخ مالیات اجاره بها می شوند. اما این طرح در همان مرحله نخست و شناسایی واحد های خالی مسکونی متوقف شد، چرا که نه بازوی اجرایی و نه سامانه ای قوی برای ثبت اطلاعات مالکانی که دراین طرح به طور خوداظهاری شرکت کرده بودند وجود داشت. علاوه بر آن نبود تعامل کافی فی مابین وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیات مانع از به جریان افتادن پرونده های لازم در این خصوص می شد.
از سوی دیگر تفاوت شرایط بازار مسکن در شهرهای مختلف ایران با یکدیگر امکان اجرای این طرح و تخصیص رقم مالیاتی ثابت در شهرهای مختلف را امکان پذیر نمی ساخت همچنین از طرفی دیگر خرید مسکن توسط متقاضیان به عنوان یک کالای سرمایه ای و نه نیاز، معضلی است که تا کنون به آن مالیاتی تعلق نمی گرفت این در حالی است که معادلات کلانی در این حوزه در بازار اقتصاد کشور رخ می دهد که با سودهای گزافی همراه بوده و از این رو می توان این مقوله را در دایره فرارهای مالیاتی نیز بررسی کرد.
بیشتر بخوانید