ضرورت تفکر اقتصادی در صنعت آب و فاضلاب
شاهین پاكروح
معاون هماهنگي و پشتيباني آب و فاضلاب كشور
به گزارش تاسیسات نیوز، تجربه و موفقیت واحدهای نهادی در بسیاری از کشورهاي توسعه یافته نشاندهنده این موضوع است که براي برنامهريزي و اجراي بهینه فعالیتها بايد تفكر اقتصادي در كانون توجهات مديريت ارشد قرار گيرد. مدیریت دربرگیرنده برنامهریزی، تصمیمگیری، سازماندهی، هماهنگی، هدایت و کنترل است که از بین آنها نقش تصمیمگیری اهمیت بیشتری دارد و افزايش توان و کارآمدي در تحقق سایر وظیفههای مدیریت، مستلزم تصميمگيري صحیح است، بهطوری که امروزه مدیریت را فن تصمیمگیری تعریف مینمایند.
یکی از مشکلهای فرآیند تصمیمگیری این است که تصمیمگیرندگان از اطلاعات علمی استفاده نمیکنند یا اطلاعاتی که به آنها نیاز دارند صحیح، کافی و بهنگام نیست. این مشکل یکی از مهمترین موانع تصمیمگیری بهخصوص در سطوح راهبردي است، زیرا کیفیت و اعتبار تصمیم اتخاذ شده تا حد زیادی وابسته به اطلاعاتی است که مدیریت براساس آن اطلاعات تصمیم خود را گرفته است.
به جرات ميتوان گفت كه آثار مالي و اقتصادي فعالیتها حتی از آثار فني و اجرايي آنها اهميت بیشتري دارد. از آن جایی که منابع واحدهای نهادی محدود میباشد و فراهم کردن این منابع به هزینههای زیاد نیاز دارد، بنابر این یکی از راههای کسب حداکثر بازدهی، استفاده از حداقل منابع است که این نکته در تفکر اقتصاد مستتر میباشد.
یک روی دیگر سکه اهمیت تفکر اقتصادی این است که مخارج سرمایه از جنبههای مختلف بر فعالیتهای آینده واحدهای نهادی اثر میگذارند، بنابراین لازم است که تمام فعالیتها به نحوی سیستماتیک ارزیابی و منافع و مخارج هر یک برآورد شود تا بتوان مناسبترین آنها را انتخاب کرد. به تعبيري، در انتخاب و اجراي پروژهها بايد هزینه فرصت از دست رفته مدنظر قرار گيرد. هزينه فرصت، هزینههایی است که با اجرای پروژه تحمیل میشود، در حالی که با عدم اجرای پروژه این هزینهها میتوانست تحمیل نشود.
تفکر اقتصادی و صنعت آب و فاضلاب
تامین آب یک فعالیت اقتصادی است و با توجه به سرمایه بر بودن این صنعت و نیاز به تاسیسات و تجهیزات بسیار زیاد، یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در اقتصاد آب سرمایهگذاریهای کلان و به تبع آن مطالعات اقتصادی میباشد.
امروزه در سطح کلان و جهانی با توجه به افزایش نیاز به آب، محدودیت منابع آبی، افزایش مصرف با توجه به رشد جمعیت و توسعه صنعت، ورود حجم بسیار زیادی فاضلاب به محیطزیست، تغییرات آب و هوایی، حفظ محیطزیست در راستای توسعه پایدار، کاهش آب بدون درآمد و آثار اجرایی سرمایهگذاریهای آن بسیار حائز اهمیت میباشد.
يكي از مشكلات اساسي صنعت آب و فاضلاب، انحراف قيمتهاي نسبي آب از مقادير تعادلي آن ميباشد. قیمتگذاری محصولات در صنعت آب و فاضلاب مطابق قانون تشکیل شرکتهای آب و فاضلاب شهری، قانون برنامههای پنجساله توسعه اقتصادی، ضوابط اجرایی بودجه سالانه و سایر قوانین توسط دولت انجام میشود، هر چند در این قانون تاکید شده سطح تعرفهها باید پوششدهنده قیمت تمام شده و سرمایهگذاریهای اولیه باشد. بهرغم پیشبینیهای انجام شده در قانون برنامههای توسعه، اقتصادی و اجتماعی و همچنین بودجههای کوتاهمدت دولت هیچگاه از قیمت فروش واقعی در شرکتهای آب و فاضلاب استفاده نشده است.
كاهش قيمت واقعی آب موارد زیر را بهدنبال داشته است: افزايش فزاينده و پرشتاب تقاضای آب، كاهش فناوري توليد،کاهش سرمایهگذاری در بخش آب، افزایش شدید هدررفت آب، عدم رشد بهرهوری در بخش آب متناسب با سایر بخشهای اقتصادی. در اين شرايط كه انحراف قيمتهاي نسبي آب از مقادير تعادلي آن مشكلات بسياري را سبب شده است، تلاش برای بهبود و ارتقاي بهرهوري و استفاده موثر از منابع تولید بايد در اولويت هدف آرمانی صنعت قرار گيرد.
الزامهای بهرهوری در سطح صنعت آب و فاضلاب از منظر کنترل و برنامهریزی مدیریت، ارزیابی عملکرد، شناسایی توانایی مدیریت در پاسخگویی، مدیریت جامع کیفیت، رشد اقتصادی و توسعه پایدار قابل تامل است. صنعت آب و فاضلاب براي اعمال بنگاهداری اقتصادی موارد ذيل را مورد توجه قرار داده است: افزونزایی و ایجاد ارزش افزوده، انعطافپذیری بیشتر ساختارهای اقتصادی،تقویت یادگیری سازمانی، تاکید بر هدفهاي بلندمدت، شفافسازی و ایجاد ساختارهای خود کنترلی، استفاده بهینه از عاملهاي تولید (سرمایه، نیروی کار، انرژی و مواد اولیه)،کاهش فاصله قیمت فروش و بهای تمام شده،ایجاد درآمدهای پایدار به منظور تداوم خدمات بهینه،حرکت به سوی مدیریت مصرف.، اعمال شيوههاي مديريت هزينه و داراييها.
انتهای خبر