زیانهای میلیارد دلاری از رشد مصرف بنزین
به گزارش تاسیسات نیوز، نتیجه رشد سریع مصرف بنزین این شده که با وجود رشد تولید، همچنان واردات نیز در مسیر صعودی قرار داشته باشد. آنطور که مدیرعامل شرکت پالایش و پخش روز گذشته به «دنیای اقتصاد» گفته است، مجموع تولید کنونی بنزین کشور با تولید روزانه 5/ 5 میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه ستاره خلیجفارس، به 67 میلیون لیتر رسیده است.
این در حالی است که معاون شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، شاهرخ خسروانی به «ایسنا» گفته است که متوسط مصرف بنزین کشور بعد از ماه رمضان به بیش از ۸۳ میلیون لیتر رسیده است. از این رو میتوان انتظار داشت این روزها حداقل 16 میلیون لیتر بنزین وارد کشور شود.
آنطور که عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش میگوید از ابتدای سال مصرف بنزین کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 5/ 8 درصد رشد داشت. در حالی که پیشبینی میشد، امسال حداکثر رشد 5 درصدی را تجربه کند.
بنابراین با توجه به اینکه متوسط روزانه مصرف بنزین سال گذشته بیش از 74 میلیون لیتر بوده است، میتوان انتظار داشت مصرف امسال حداقل 79 میلیون لیتر باشد که با توجه به رشد مصرف بنزین در 4 ماه ابتدای سال میتواند حداکثر به 83 میلیون لیتر در روز برسد.
بنابراین حتی با وجود بهرهبرداری کامل از فاز اول ستاره خلیج فارس میتوان پیشبینی کرد که واردات بنزین همچنان در سطح بالایی باقی بماند. بنابراین متوسط واردات بنزین بین 12 تا 16 میلیون لیتر در روز باقی خواهد ماند که با احتساب قیمت حداقلی 1200 تا 1500 تومانی برای هر لیتر بنزین وارداتی، در سال جاری بیش از 2 میلیارد دلار، معادل 5 تا 9 هزار میلیارد تومان به واردات بنزین اختصاص خواهد یافت.
این در حالی است که شرایط مشابهی در وضعیت مصرف گاز کشور برقرار است، امسال کل تولید گاز کشور به چیزی حدود 750 میلیون متر مکعب در روز رسید. از این مقدار تولید روزانه گاز در کشور حدود 4 درصد به صادرات ترکیه، ارمنستان و آذربایجان اختصاص داده میشود.
در این میان سهم مصرف بخش خانگی گاز در ایران حدود 40 درصد است که با توجه به برنامههای دولت برای گسترش گاز به مناطق بیشتری از کشور، در سالهای آینده با افزایش بیشتری نیز همراه خواهد بود.
محاسبات نشان میدهد با صرفهجویی تنها 10 درصدی بخش خانگی و اختصاص آن به صادرات، بین 4 تا 8 هزار میلیارد تومان به درآمدهای گازی کشور افزوده میشود. بر اساس تحقیقات موجود، کم کردن تنها یک درجه از دمای محیطهای بسته در فصل زمستان منجر به صرفهجویی 6 درصدی میشود. اما رقم 4 تا 8 هزار میلیارد تومان با در نظر گرفتن سود خالص 10 تا 20 سنت حاصل از صادرات هر مترمکعب گاز به کشورهای همسایه و با توجه به نوسان قیمت نفت به دست میآید که عددی قابل توجه است.
این میزان افزایش درآمد در شرایطی تنها از صرفهجویی 10 درصدی در بخش خانگی قابل دست یافتن است که در بخشهای دیگر مانند خطوط انتقال گاز در سراسر کشور و نشتی آنها و گازهایی که در مشعلهای واحدهای پالایش و پتروشیمی سوزانده میشود نیز شاهد هدررفت گاز هستیم.
انتهای خبر