رفع محدودیت صادرات نفت خام

به گزار شتاسیسات نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، مهم ترین تاثیر رفع تحریم ها در افزایش صادرات نفت خام کشورمان تجلی پیدا می کند. پس از تشدید تحریم ها، صادرات نفت خام ایران از بالغ بر دو میلیون بشکه نفت خام در روز به یک میلیون بشکه کاهش یافته است.

در نتیجه تحریم، بسیاری از مشتریان، از خرید نفت ایران منع شده و تنها کشورهای ترکیه، چین، هند، کره جنوبی و ژاپن مجاز به تداوم وارد کردن نفت از ایران شدند.

تا پیش از تشدید تحریم ها، کشورهای اروپایی خریدار عمده نفت خام ایران بودند، که فعلا قراردادی برای خرید نفت خام از ایران ندارند. کشورهای اروپایی از سال 2012 خرید نفت از ایران را متوقف کردند به طوری که تنها ترکیه همچنان مجاز به خرید نفت از کشورمان شده است.

یونان و اسپانیا دو خریدار اصلی اروپایی نفت خام ایران بودند که پس از تحریم به سراغ سایر تولیدکنندگان نفت رفتند.

سریلانکا نیز که تا پیش از تحریم، نزدیک به ۹۰ درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین می کرد و پالایشگاه های این کشور با نفت صادراتی ایران سازگار بودند نیز مجبور به قطع واردات نفت خام از ایران شد. آفریقای جنوبی و مالزی نیز از دیگر خریداران نفت ایران بودند که در سال های اخیر، واردات نفت از ایران را قطع کرده اند.

در واقع پس از لغو تحریم ها، همه مشتریان قدیمی و سنتی نفت خام ایران می توانند بازگشته و از ایران نفت خرید کنند.

ایران نیز از هم اکنون خود را برای افزایش صادرات نفت خام آماده و پایانه های نفتی را نوسازی و مجهز کرده تا به محض رفع تحریم، نفتکش های خارجی بتوانند، محموله های نفتی را بارگیری کنند.

وزارت نفت در نظر دارد در میان مدت و طی 6 ماه، صادرات نفت را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. بیژن نامدار زنگنه در این خصوص می گوید: ما معتقدیم فورا یا یک ماه پس از لغو تحریم ها بتوانیم تولید نفت خود را نیم میلیون بشکه در روز و پس از شش تا هفت ماه نیز تولید نفت را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهیم.

** آزادسازی طلب های نفتی ایران

تحریم سالیان اخیر موجب شده بود که صنعت نفت از بسیاری از مطالبات خود از پالایشگاه ها و شرکت های خارجی محروم شود، اما با رفع تحریم، این منابع عظیم مالی به زودی وارد کشور شده و قادر خواهد بود که چرخ های این صنعت را به حرکت درآورده و بخشی از مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی صنعت نفت را جبران کند.

پالایشگاه های نفت یونانی، شرکت انگلیسی و هلندی شل، شرکت بریتیش پترولیوم انگلیس، شرکت های کره ای و پالایشگاه های نفت هند از مهم ترین بدهکاران نفتی ایران هستند.

به گفته سیدمحسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، حجم مطالبات نفتی ایران از خریداران و پالایشگرهای جهان حدود چهار میلیارد دلار برآورد می شود.

از جمله بدهکاران بزرگ نفتی به ایران، شرکت بین المللی شل است که به گفته وزیر نفت، 2.8 میلیارد دلار به ایران بدهی دارد و قرار است با لغو تحریم ها، این بدهی هنگفت به حساب ایران واریز شود.

بریتیش پترولیوم انگلیس نیز که با شرکت ملی نفت ایران در میدان گازی رهوم در دریای شمال در اروپا، شریک است، درآمد ناشی از فعالیت این میدان را بلوکه کرده که با لغو تحریم، این مبلغ نیز آزاد شده و امکان دسترسی ایران به آن فراهم می شود.

شرکت های کره ای و هندی نیز، مقدار قابل توجهی بدهی نفتی به ایران دارند که با انجام مذاکراتی طی ماه های گذشته، بخشی از این بدهی ها وصول شده، اما همچنان بخش اعظم آن باقی مانده که با رفع تحریم ها، این بدهی های کلان نیز به حساب ایران واریز خواهد شد.

** جذب سرمایه گذاری های خارجی و تکمیل پروژه های نیمه کاره

صنعت نفت ایران در سال های اخیر از کمبود سرمایه رنج برده به طوری که آمارها از وجود هزاران طرح نیمه تمام در صنعت نفت حکایت دارد که در بخش های بالادستی، پالایشگاهی، پتروشیمی، پالایش و پخش و انتقال پراکنده شده اند.

پروژه های صنعت نفت از پرهزینه ترین و ریسک پذیرترین طرح های صنعتی هستند، بنابراین دولت ها مستقیما در این بخش سرمایه گذاری نمی کنند و وظیفه سرمایه گذاری در این بخش را به شرکت های بزرگ بخش خصوصی و شرکت های المللی واگذار می کنند.

به گفته منصور معظمی معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، صنعت نفت برای نگهداشت، حفظ تولید و توسعه طرحهای این صنعت سالانه به ٣٠ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه درسالهای اخیر سرمایه گذاری در صنعت نفت کاهش یافته است، می گوید: کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت طرحهای توسعه ای و نگهداشت وضع موجود را با تاخیر و یا توقف روبرو کرده است.

همچنین با رفع تحریم و با ورود ذخایر ارزی مسدود شده خارجی، محدودیت های مالی توسعه پروژه های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت کمتر شده و با پیشرفت این طرح ها، ظرفیت صادراتی نفت و گاز کشور افزایش خواهد یافت.

از جمله حوزه هایی که در سالهای تحریم، با مشکلات بسیاری دست به گریبان بوده و همه ظرفیت آن به خوبی مورد بهره برداری قرار نگرفته، صنعت پتروشیمی است. ظرفیت توسعه پتروشیمی در ایران به حدی است که کارشناسان از کشورمان به عنوان بهشت صنعت پتروشیمی نام می برند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;