رتبه 16 ایران در استفاده از انرژی تجدیدپذیر
مهندس یوسف آرمودلی تقریبا از اوایل شروع فعالیتهای سازمان انرژیهای نو ایران در این سازمان بوده و میتوان وی را معمار اصلی ساختار فعلی انرژیهای تجدیدپذیر ایران دانست…
به گزارش تاسیسات نیوز مهندس یوسف آرمودلی تقریبا از اوایل شروع فعالیتهای سازمان انرژیهای نو ایران (سانا) در این سازمان بوده و میتوان وی را معمار اصلی ساختار فعلی انرژیهای تجدیدپذیر ایران دانست. بی شک وی صاحب نظرترین فرد در عرصه رشد و توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در ایران هستند؛ کسی که به تنهایی تاریخچه انرژیهای نو ایران به حساب میآیند. پایگاه خبری تحلیلی برق نیوز با مهندس آرمودلی پیرامون مسائل روز انرژیهای تجدیدپذیر در ایران ، گفتوگویی را ترتیب دادهاست، که مشروح صحبت های وی را ادامه خواهید خواند:
مهندس آرمودلی در ابتدای این گفتوگو با اشاره به تاسیس سازمان انرژیهای نو ایران (سانا) در سال 1378 گفت: علیرغم اینکه در این سال سانا تاسیس شد اما فعالیتهای رسمی آن تقریبا از سال 1380 شروع شد. سال 1383 کلیه فعالیت های تجدیدپذیر وزارت نیرو به سانا منتقل شد و این سازمان متولی رسمی انرژیهای تجدیدپذیر ایرن گردید.
وی گفت: نیروگاههایی مانند منجیل و بینالود از توانیر به سانا منتقل شد تا این سازمان همه فعالیت های مرتبط با انرژیهای نو را مدیریت نماید. روند رشد و توسعه فعالیت های سانا ادامه داشت تا اینکه در سال 87 سازمان خصوصی سازی، سانا را بدون اطلاع و هماهنگی در لیست واگذاری به بخش خصوصی بر اساس قانون اصل 44 قرار داد. این اقدام سازمان انرژیهای نو ایران (سانا) را دچار حاشیه و مشکلات متعددی کرد که تا انتهای دولت دهم نیز سانا را درگیر خود کرده بود.
چگونگی ادغام سانا و سانا و تشکیل ساتبا
وی گفت: بعد از تشکیل دولت یازدهم و به وزارت رسیدن مهندس چیتچیان که خود نیز یکی از پایهگذاران سانا بود، ضمن مخالفت با واگذاری سازمان انرژیهای نو، به بخش خصوصی فصل تازهای از حمایتهای مجموعه وزارت نیرو و بخش خصوصی از انرژیهای نو ایران باز شد. این حمایت ها منجر به این شد تا بحث ادغام سانا و سابا (سازمان بهرهوری انرژی ایران) که در اواخر دولت دهم شروع شده بود شدت بیشتری پیدا کند و مهندس چیتچیان با توجه به تبصره 8 قانون اصلاح الگوی مصرف، پیگیر تشکیل ساتبا شدند که اساسنامه این سازمان جدید از سوی رئیسجمهوری محترم ایران برای تصویب به مجلس ارائه شد. این سازمان تحت نظارت وزارت نیرو و با رویکرد جدی تر و مسئولیت هاب بیشتری تاسیس شده است.
ظرفیت تولید بیش از 40000 مگاوات تولید برق از باد
مهندس آرمودلی در ادامه اظهار داشت: پتانسیلسنجی بخش باد کشور انجام شده است که بنا بر این پژوهش، بیش از چهل هزار مگاوات ظرفیت بادی بالقوه در کشور وجود دارد. اطلس بادی تهیه شده در سازمان انرژیهای نو ایران راهنمای توسعه انرژی بادی در ایران خواهد بود.
وی گفت: تاکنون نیروگاههای متعددی در شهرهای مختلف ایران احداث شده یا در حال احداث است که در این زمینه میتوان به نیروگاههای بادی منجیل، بینالود، شیراز، خواف، سیستان، سرعین، تبریز و … اشاره کرد.
رئیس سازمان انرژیهای نو ایران گفت: تاکنون مجوز احداث 10000 مگاوات نیروگاه بادی به بخش خصوصی صادر شده است که امیدواریم با حمایت های که در این بخش صورت می گیرد این مقدار ظرفیت عملیاتی شود. در حمایت از انرژیهای بادی قیمت خرید برق از این نیروگاهها از 65 تومان به 130 تومان و دوباره به 440 تومان رسیده است که رقم قابل توجهی است. این در حالی است که قیمت خرید فعلی برق در بازار برق برای نیروگاههای سوخت فسیلی و آبی 40 تا 45 تومان است.
مهندس آرمودلی ادامه داد: تولید کل برق از نیروگاههای تجدیدپذیر بدون در نظر گرفتن نیروگاههای برق آبی بزرگ 210 مگاوات است که با توجه به تولید کل برق مصرفی این رقم کمتر از 0.4 درصد از توان کل ماست که نسبت به کشورهای فعال در این زمینه رقم کوچکی است. در زمینه بومیسازی فناوریهای نو و ساخت مدلهای آزمایشی و نیروگاههای پایلوت با راندمان بالا موفقیتهای خیلی خوبی بدست آورده ایم. در زمینه نیروگاههای بادی ضریب تولید ما تا 45 درصد در مزرعه بادی منجیل رسیده است که جزو بهترینهای دنیاست.
وی درباره وضعی نیروگاههای بادی کشور گفت: در زمینه انرژی بادی متاسفانه از سال 85 به بعد هزینه جدیدی نکردهایم و به همین دلیل کم کم در حال فاصله گرفتن از تکنولوژی های روز دنیا هستیم.
بومیسازی کامل فناوریهای خورشیدی در ایران
مدیرعامل سانا بیان داشت: با انجام تستها و آزمایشهای لازم در نیروگاههای خورشیدی پایلوت شیراز، ما جزو 5 کشور برتر دنیا هستیم که تمام تکنولوژیهای مربوط به استفاده از انرژی خورشیدی را در داخل ایجاد نمودهایم. هم اکنون در کشور سه کارخانه به ظرفیت مجموع 10000 در زمینه ساخت فتوولتائیک فعال هستند.
مهندس آرمودلی ضمن بینظیر ارزیابی کردن فعالیتهای فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در دنیا برای برقدار کردن روستاهای بدون برق گفت: به تازگی با استفاده از پنلهای خورشیدی و باتریهای لازم که می توانند 1 کیلووات انرژی مورد نیاز هر خانه روستایی را تامین کنند، اقدام شده است. استفاده از پنلهای فتوولتائیک در ساختمانهای دولتی و غیردولتی کاهش مصرف برق و اتلاف انرژی را درپی دارد که امیدواریم استفاده از این تکنولوژی هرچه بیشتر توسعه و گسترش یابد.
مشکین شهر یکی از نقاط نادر دنیا بری احداث نیروگاه زمینگرمایی
وی در ادامه گفت: با حفر چاه های عمیق 3000 متری در منطقه مشکین شهر و با توجه به شرایط خاص آن امکان احداث نیروگاه زمین گرمایی با ظرفیت بالای 250 مگاوات وجود دارد که امکان احداث نیروگاه با این مقدار ظرفیت، مشکین شهر را یکی از نقاط نادر دنیا در این زمینه کرده است.
نیروگاههای برق آبی چه وضعیتی دارند؟
مهندس آرمودلی در ادامه توضیح داد: امکان تولید 2000 مگاوات برق از بخش آب با نیروگاههای برقآبی کوچک زیر 10 مگاوات را که به سانا مربوط میشود، با همکاری شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران شناسایی شده است. شرکت آب نیرو پیگیر احداث و گسترش استفاده از این نیروگاههای تجدیدپذیر است. هم اکنون مجموع تولید برق از انرژی آب در کشور به بیش از 10000 مگاوات میرسد که ما را در زمینه سدسازی و احداث نیروگاههای برق آبی به یکی از کشورهای دارای این تکنولوژی تبدیل کرده است و ایران هم اکنون نیز در چند کشور دیگر دنیا مشغول سدسازی و احداث نیروگاه برق آبی است.
تبدیل زبالهها از تهدید به فرصت
مهندس آرمودلی در بخش دیگری از سخنان خود درباره نیروگاههای زبالهسوز گفت: در ایران روزانه بیش از 4500 تن زباله تولید میشود که از این مقدار فقط در تهران روزانه 7000 تن زباله جمعآوری میشود. با امکان تبدیل زبالهها به انرژی الکتریکی ضمن جلوگیری از تخریب محیطزیست به ویژه در شهرهای ساحلی کشورمان میتوانیم برق قابل ملاحظهای را تولید نماییم و در واقع از زبالهها به جای تهدید یک فرصت بسازیم. تولید سوخت از گیاهان نیز در حال بررسی و آزمایش است و در نظر داریم تعدادی طرح تحقیقاتی را در این زمینه به انجام برسانیم.
سانا به دنبال گسترش فناوری تولید همزمان برق و حرارت (CHP)
مهندس آرمودلی در ادامه گفتگوی خود با پایگاه خبری تحلیلی برق نیوز اظهار داشت: ما به فناوری تولید همزمان برق و حرارت در ظرفیت های 5 کیلووات و 10 کیلووات هم دست یافتهایم که این مقدار CHP در نوع خود در دنیا جزو برترینهاست. ایران در این زمینه پیشرفت خیلی خوبی داشته است و حتی از کشورهایی مانند ترکیه که کمکهای زیادی از آمریکا و دیگران نیز دارد فاصله گرفته و به نقطه خوبی رسیده است.
وی در همین زمینه گفت: سانا تلاش خواهد کرد تا استفاده از این فناوری نوین را در کشور گسترش دهد.
عضویت ایران در آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر
مهندس آرمودلی تاکید کرد: سانا با مجوزی که از مجلس شورای اسلامی گرفته به عضویت دائم آژانس بین المللی انرژیهای تجدیدپذیر درآمده است.
وی همچنین ادامه داد: با پرداخت حق عضویت سالانه، حضوری فعال در عرصه بین المللی دارد.
آرمودلی گفت: با توجه به حساسیت مجلس در بحث انرژی هستهای به عنوان یکی از منابع نو انرژی، عضویت ایران در این آژانس با حساسیتهای خاصی روبه رو بود که خوشبختانه مجلس با این عضویت موافقت کردند. چند هفته پیش نیز گردهمایی این آژانس بود که اینجانب به نمایندگی از ایران در این نشست حضور یافتم و سند مربوط به سیاستزهای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را نیز امضاء کردم.
هزینه 220 میلیاردی سانا در همکاری با پروژه های علمی و اجرایی
مهندس آرمودلی که به عنوان رئیس دبیرخانه ستاد فناوریهای تجدیدپذیر که وابسته به معاونت ریاست جمهوری ایران است نیز فعالیت میکند، اظهار داشت: تاکنون بیش از 220 میلیارد ریال در زمینه انجام پروژههای علمی- تحقیقاتی و اجرایی مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر و نو هزینه شده است.
وی گفت: این مبلغ و هزینههای صورت گرفته دستاوردهای علمی و عملی خیلی خوبی را برای ما به ارمغان اورده است که نتایج آن را در پیشرفت های صورت گرفته به وضوح می بینیم.
رئیس سازمان انرژیهای نو گفت: ما در زمینه ترویج فرهنگ استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر گامهایی را نیز برداشته ایم اما با توجه به محدودیتهای مالی و امکاناتی نتوانستهایم به مطلوب خود برسیم.
وی ضمن انتقاد از رفتار صداوسیما در قبال توسعه فرهنگ استفاده از انرژیهای تجدید پذیر گفت: صدا و سیما هر وقت که ضرورت دیده، به سراغ ما آمده و هر وقت هم ضرورت ندیده، ما را رها کرده است.
آرمودلی همچنین گفت: دیگر رسانههای گروهی و سایتهای خبری هم اگر اخبار و مطالب ما را منتشر کردهاند بدون پرداخت هزینهای این کار انجام شده، که جای تشکر از این همکاریها دارد.
برپایی نمایشگاه فناوریهای تجدیدپذیر
مهندس آرمودلی در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگار برق نیوز تصریح کرد: در چند شهر مختلف کشور نمایشگاه هایی را برای بازدید عموم از فناوری های تجدیدپذیر دایر کردهایم که می توان به نمایشگاه های طالقان، مشکین شهر، شیراز و … اشاره کرد.
نگاه مثبت چیت چیان به انرژیهای نوین
وی در ادامه اظهار داشت: خوشبختانه همه وزرای قبلی نسبت به این سازمان و انرژیهای نو دید مثبت داشته اند و مورد تایید همه آنها بوده ولی کمک قابل توجهی که بتوانیم استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را در کشور نهادینه کنیم به ما نشده است. البته آقای مهندس چیتچیان که خودشان از پایهگذاران این سازمان هستند قول همکاریهای بیشتری را دادهاند که در صحبتهای وی نیز ضرورت حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مشخص است.
وی ضمن اشاره به حمایتهای مهندس چیتچیان و مستثنی شدن سانا از قانون خصوصیسازی گفت: قبلا تخصیص اعتبار کمی داشتیم که خوشبختانه بهتر شده است.
توانیر مسئول ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر شد
آرمودلی همچنین گفت: امید داریم، از طریق ماده 19 قانون بودجه در مورد استفاده از منابع مالی ناشی از کاهش هزینههای مصرف سوختهای فسیلی و حمایت جدیتر دولت و مجلس نگاه ویژهای به استفاده از حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر داشته باشند که احداث 600 مگاوات نیروگاه بادی و 300 مگاوات نیروگاه خورشیدی از جمله اهداف حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر است. توانیر مسئولیت ساخت این نیروگاهها را عهده دار شده است.
50 درصد کاهش بودجه 93 نسبت به سال 92
مدیرعامل سانا با اشاره به بررسی لایحه بودجه 93 در مجلس گفت: بودجه سال 93 سانا، تقریبا 50 درصد سال 92 خواهد بود که در صورت عملی شدن کمک بزرگی به ما خواهد شد.
وی با اشاره به این موضوع که گرچه بودجه سال 92 سانا 128 میلیارد تومان بوده اظهار داشت: با این حال تاکنون فقط 5 میلیارد از بودجه تخصیصی سال 92، تحقق پیدا کرده که پیش بینی میکنیم حتی اگر نصف بودجه 128 میلیارد تومانی هم برای سال بعد محقق شود مبلغ خوبی خواهد بود.
آرمودلی همچنین از مجموعه وزارت نیرو و صنعت برق بایت اینکه علیرغم رو به رو بودن با مشکلات مالی فراوانی، تاکنون اجازه نداده اند فعالیت های سانا متوقف شود، قدردانی کرد.
توانیر مسئول هزینه 30 ریال اضافه شده بابت هر کیلووات ساعت برق مصرفی
عضو آژانس بین المللی انرژیهای تجدیدپذیر بیان داشت: مبلغ 30 ریال اضافه شده روی قبوض مصرف کنندگان بابت هر کیلوات ساعت برق مصرفی برای هزینه در بخش انرژیهای تجدیدپذیر به کار گرفته شده خواهد شد و توانیر و شرکت های برق منطقه ای و توزیع با توجه به برنامه های خود آن را هزینه خواهند کرد.
وی ابراز امیدواری کردند که این روند در سال 93 نیز ادامه یابد تا شاهد حرکت جدی در این عرصه باشیم.
برق ارزان مانع گسترش انرژیهای تجدیدپذیر و نو خواهد بود
مهندس آرمودلی در ادامه بیان داشت: با توجه به سیاستهای جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تهیه برق ارزان برای خانوادههای ایرانی امکان توسعه فناوری های تجدیدپذیر با توجه به شرایط فعلی قیمت برق امکان پذیر نیست. بنابراین دولت مجبور شده با دادن یارانه به این بخش به توسعه آن کمک نماید.
وی گفت: سوددهی پایین احداث این نیروگاهها با شرایط فعلی خرید برق، زمینههای تشویق و ترغیب بخش خصوصی را برای استفاده از این منابع کمرنگ کرده و تا وقتی نرخ سود دهی سرمایه در بخش های دیگر اقتصادی مانند ساخت و ساز فاصله قابل توجهی با نرخ سود دهی در زمینه نیروگاههای تجدیدپذیر داشته باشد، نمیتوان بخش خصوصی را ترغیب به سرمایهگذاری در این بخش کرد مگر اینکه با حمایتهای خوب بانکی و یارانه ای این خلاء پر گردد و تضمین مناسبی به این بخش داده شود تا سرمایه گذار با اطمینان به استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر و انرژیهای پاک به عنوان یک تجارت سودآور نگاه کند.
مدیرعامل سانا گفت: نیروگاههای بادی و آبی می توانند در شرایط واقعی شدن قیمت سوخت با نیروگاههای فسیلی رقابت کنند و با توجه به اینکه انرژیهای تجدیدپذیر آلودگی محیط زیستی ندارند و عمر بیشتر دارند استفاده از این منابع به نفع کشور خواهد بود. هر مگاوات برق تولیدی از انرژیهای تجدیدپذیر 15 فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد و با توجه به اینکه ما سالانه نیاز به احداث 4000 مگاوات نیروگاه جدید داریم می توان 60000 فرصت شغلی نیز ایجاد کرد.
مهندس آرمودلی گفت: ما باید برای گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در کشور برنامهریزی داشته باشیم و مردم به عنوان سرمایهگذار هزینه کنند تا دولت فقط مباحث نظارتی و حل مشکلات قانونی و اداری را به عهده داشته باشد. جایگاه فعلی انرژیهای تجدیدپذیر در کشور درست تعریف نشده و حرکت در این زمینه نیاز به هماهنگی و حمایت همه بخشهای مختلف و دستگاه های اجرایی را دارد.
رتبه 16 ایران در استفاده از انرژی تجدیدپذیر
رئیس دبیرخانه ستاد فناوری های تجدیدپذیر گفت: با کمک 220 میلیار ریالی به بخشهای علمی و دانشگاهی در جهت توسعه و تحقیق استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و نو جایگاه ایران را در زمینه تولید مقالات و پژوهش های ارائه شده در مجامع علمی بین المللی ارتقاء داده به طوری کرده امسال در رتبه شانزدهم دنیا قرار گرفته ایم.
مدیرعامل سانا در پایان بیان داشت: کشورهای تراز اول دنبا از نخبههای جوان و افراد تحصیلکرده و با دانش ما استفاده میکنند و به دلیل عدم وجود بستر مناسب برای استفاده از آنها نمیتوانیم از آنها بهره ببریم و امیدواریم بتوانیم با برنامهریزی و سیاستگذاریهای بهتر از این نخبههای علمی بیشتر بهره ببریم.
پایان پیام/.