تاسیسات کار خود باشیم/آموزش نصب جعبه فیوز ساختمان

جعبه فیوز از قسمت‌های مهم در برق ساختمان است که در داخل هر واحد ساختمانی نصب می‌شود، سرخط تمام مصرف کننده‌های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می‌شود، و در نقشه‌های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می‌دهند. جعبه فیوز‌ها در هر سایزی در بازار موجود است، در برق ساختمان بیشتر از نوع ۸ تایی تا ۱۲ تایی استفاده می‌شود.
به گزارش تاسیسات نیوز،  جعبه فیوز از قسمت‌های مهم در برق ساختمان است که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در ورودی واحد نصب می‌شود و سرخط تمام مصرف کننده‌های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می‌شود. در نقشه برق ساختمان جعبه فیوز با اصطلاح و نشانه DP مشخص می‌شود. بزرگ ترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می‌شود و برق بقیه مسیر‌ها قطع نمی‌شود. برق ورودی به جعبه فیوز توسط یک کابل ۳ در ۴ برای کنتور‌های ۲۵ آمپر یا یک کابل ۳ در ۶ برای کنتور‌های ۳۲ آمپر استفاده می‌شود.
در صورتی که یک جعبه فیوز دوازده تایی باشد، یعنی این جعبه گنجانیش نصب۱۲ فیوز مینیاتوری را دارد. جعبه فیوز‌ها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجود است، در برق ساختمان بیشتر از نوع ۸ تایی تا ۱۲ تایی استفاده می‌شود.
در برق ساختمان فیوز‌ها بیشتر با نوع فشنگی، اتوماتیک، مینیاتوری و محافظ جان هستند.
نقشه سیم کشی و سربندی جعبه فیوز
یک جعبه فیوز واحد دارای سیم های نول، فاز و ارت می باشد و برای محافظت در برابر اتصال کوتاه و یا اضافه جریان از کلید های مینیاتوری و یا از فیوزهای اتوماتیک یا فشنگی استفاده می شود. از کلید های محافظ جان علاوه بر اضافه بار و اتصال کوتاه، می‌توان برای محافظت در برابر برق گرفتگی، شوک الکتریکی، جریان نشتی و افزایش ولتاژ استفاده کرد.
تمام سیم‌های ارتی که به داخل جعبه فیوز می‌آید را با شمش ارت (شینه ارت) به سیم ارت اصلی وصل می‌کنیم. در سیم کشی کلید‌های مینیاتوری مهم نیست که ورودی از بالای کلید باشد یا از پایین به عبارت دیگر ورودی و خروجی در کلید‌های مینیاتوری مهم نیست، ولی در استاندارد‌های برق ساختمان تاکید بر اتصال ورودی  از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین فیوز شده است.
کلید محافظ جان علاوه بر اضافه بار و اتصال کوتاه، می‌تواند از برق گرفتگی، شوک الکتریکی، جریان نشتی و افزایش ولتاژ هم از مدار شما محافظت کند. این کلید ۲ ورودی و ۲ خروجی دارد، چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به فیوز محافظ جان وصل می‌شود؛ در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است.
کلید مینیاتوری برای محافظت روشنایی از نوع B تندکار انتخاب می‌شود و سطح جریان برای سرخط روشنایی ساختمان ۱۰ آمپر در نظر گرفته می‌شود.  انتخاب نوع کلید مینیاتوری و سطح جریان آن برای مصارف ساختمانی به شکل زیر توصیه می شود:
  • برای محافظت از سرخط پریز‌های آشپزخانه، پذیرایی و اتاق خواب استفاده از فیوز۱۶ آمپر نوع C توصیه می‌شود.
  • برای فیوز اصلی از نوع ۲۵ یا ۳۲ آمپر (باتوجه به سطح جریان کنتور) استفاده می‌شود. نوع کلید مینیاتوری اصلی هم از نوع B و هم از نوع C انتخاب می‌شود. انتخاب نوع B توصیه می‌شود، زیرا معمولاً در کنتور‌های برق از فیوز‌های نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن از نوع B انتخاب شود تا در صورت وقوع خطا کلید داخل جعبه فیوزمدار را قطع کند.
  • برای سرخط کولر آبی استفاده از فیوز ۱۶ آمپر نوع C توصیه می‌شود.
  • کلید محافظ جان باید با فیوز اصلی هم آمپر باشند.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;