تاسیسات ساختمانی چیست؟
تاسیسات ساختمانی یکی از مهمترین بخش های هر ساختمان بشمار می رود. به عبارتی می توان گفت تاسیسات ساختمان به معنای استفاده مطلوب از امکانات مهندسی و تاسیساتی می باشد. تاسیسات ساختمانی باید به روش اصولی و استاندارد اجرا شوند، در غیر اینصورت نیاز به بازسازی دارند و ممکن است در برخی موارد خسارت های جبران ناپذیری را برای ساختمان و ساکنان آن ایجاد کند.
به گزارش تاسیسات نیوز: تاسیسات ساختمان شامل موارد مختلفی همچون سیستم های سرمایشی و گرمایشی، آب، برق، گاز، تخلیه فاضلاب، تهویه مطبوع و… می شود. تاسیسات نوبهار در این مقاله قصد دارد شما را با انواع تاسیسات ساختمانی و همچنین موارد استفاده از آنها آشنا کند، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع تاسیسات ساختمانی
تاسیسات ساختمانی به دو دسته تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی تقسیم می شود که هر کدام از این دسته ها دارای زیر مجموعه هایی می باشد. در این قسمت به بررسی انواع تاسیسات ساختمانی می پردازیم.
تاسیسات مکانیکی ساختمان
تاسیسات مکانیکی یکی از انواع تاسیسات ساختمانی می باشد که خود به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم می شود. از زیر مجموعه های تاسیسات مکانیکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
تاسیسات گاز رسانی
-
تاسیسات سیستم های بخار
-
تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
-
تاسیسات استخر (استخر، سونا، جکوزی)
-
تاسیسات آتش نشانی ( اطفاء حریق، اعلام حریق)
-
تاسیسات حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)
تاسیسات گاز رسانی
تاسیسات گاز رسانی یکی از زیر مجموعه های تاسیسات مکانیکی می باشد که قوانین و مقررات آن توسط سازمان نظام مهندسی و شرکت گاز تعیین می گردد. لوله های گاز با توجه به قوانین و مقررات در مکان های مختلف ساختمان نصب می گردد.
تاسیسات بهداشتی
یکی از مهمترین تاسیسات در بخش تاسیسات مکانیکی، تاسیسات بهداشتی ساختمان می باشد که در واقع سیستم آب و فاضلاب است. تاسیسات بهداشتی علاوه بر آب و فاضلاب شامل مواردی همچون آشپزخانه، حمام و دستشویی نیز می شود.
تاسیسات بهداشتی ساختمان باید در مکانی قرار بگیرند که همه ساکنان ساختمان بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
تاسیسات استخر
تاسیسات استخر از تنوع بسیار زیادی برخوردار است. به طور کلی می توان ساختار تاسیسات استخر را به بخش های زیر تقسیم کرد:
-
هیترها
-
سیستم های خودکار مواد شیمیایی
-
سیستم های روشنایی
-
سیستم های کنترل
-
آبنما و فواره
-
مدار گردش آب
تاسیسات حرارتی
تاسیسات حرارتی، وظیفه تامین و کنترل دمای مطلوب ساختمان را بر عهده دارد. در طراحی سیستم حرارتی هر ساختمان، مواردی همچون نوع ساختمان، تعداد واحدها، شرایط اقلیمی منطقه، معماری و… تاثیر گذار است.
تاسیسات آتش نشانی
امروزه در بسیاری از ساختمان ها از تاسیسات آتش نشانی به منظور جلوگیری از ایجاد حوادث استفاده می کنند. تاسیسات آتش نشانی را سیستم اطفا حریق نیز می نامند. عملکرد این سیستم به این صورت می باشد که در هنگام بروز حادثه و آتش سوزی، ابتدا لوله های آب باز می شوند و سپس به صورت خودکار به مراکز آتش نشانی اطلاع رسانی می گردد.
تاسیسات الکتریکی ساختمان
تاسیسات الکتریکی یکی دیگر از انواع تاسیسات ساختمانی می باشد. رعایت نکات ایمنی در تاسیسات الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردار است. سیستم های برق ساختمان یکی از زیر مجموعه های تاسیسات الکتریکی محسوب می شوند. محل قرار گیری سیستم های برقی توسط کارشناسان و مهندسین برق تعیین می شود. به طور کلی می توان گفت سیستم های برقی ساختمان شامل مواردی همچون سیستم کنترل، سیستم روشنایی داخلی و خارجی، سیستم های دسترسی و امنیتی، منبع تغذیه و توزیع، سیستم های مخاربراتی و اطلاعاتی و سیستم های تشخیص و زنگ خطر می شوند.
تاسیسات الکتریکی شامل موارد زیر می شود:
-
روشنایی و نور چراغ ها در مکان های مختلف ساختمان
-
اجرای سیستم های صوتی، آنتن مرکزی، شبکه و تلفن
-
اجرای سیستم های ایمنی نظیر اتصال به زمین و برق گیر
-
اجرای سیستم های امنیتی نظیر دزدگیر، اعلام حریق و دوربین مدار بسته
-
کنترل روشنایی ساختمان به روش سنتی و یا هوشمند
نکات مهم قبل از اجرای تاسیسات ساختمانی
قبل از اجرای تاسیسات ساختمانی به موارد زیر دقت کنید تا بتوانید تاسیساتی استاندارد و اصولی برای ساختمان خود پیاده سازی کنید.
-
تجهیزات استفاده شده در موتورخانه
-
کانال های لوله کشی ساختمان
-
آب گرم مورد نیاز ساختمان
-
منبع ذخیره آب ساختمان
-
سیستم های سرمایشی و گرمایشی ساختمان
-
سیستم اطفاء حریق ساختمان
نکات مهم در اجرای تاسیسات ساختمانی
اجرای صحیح و اصولی تاسیسات ساختمانی از اهمیت بالایی برخوردار است. موارد زیر می تواند در اجرای صحیح و استاندارد تاسیسات ساختمانی به شما کمک کند:
-
در انتخاب سیستم های الکتریکی همچون کلید و پریز، دکوراسیون داخلی ساختمان را مد نظر قرار دهید.
-
در هنگام اجرای تاسیسات مکانیکی ساختمان، به نیازهای آتی ساکنان ساختمان توجه کنید. به عنوان مثال آیا ساکنان ساختمان در آینده به باربر و یا آسانسور نیاز دارند؟
-
اجرای تاسیسات مکانیکی ساختمان به ویژه تاسیسات الکتریکی باید با بخش های مختلف ساختمان سازگار باشد.
-
در اجرای تاسیسات ساختمانی به شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه دقت کنید. بسیاری از تجهیزات ساختمانی باید بر اساس شرایط آب و هوایی و اقلیم آن منطقه مشخص گردد.
-
قبل از اجرای تاسیسات ساختمانی بودجه مورد نیاز را برآورد کنید.
-
برای اجرای تاسیسات ساختمانی، نقشه های معماری ساختمان را مد نظر قرار دهید و بر اساس آن نقشه ها به پیاده سازی تاسیسات ساختمانی بپردازید.