یک راه قدیمی برای فرار از بحران بی‌آبی

به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از خبرآنلاین،  با توجه به قدمت چند هزار ساله قنوات در کشور نیاز بر راه ‌حلی اقتصادی، قابل‌اجرا و مطمئن برای بازسازی مجراها و خط لوله‌ها در کشور وجود دارد، بر همین اساس صنعتگران به جایگزینی محصولات موردنیاز در قنات‌ها پرداختند.

قنات ها یک فناوری بومی چندهزارساله در کشور است. این قنات ها برای دوره های متمادی، خط لوله‌ها، داکت ها، کانال ها و مجراهای آب زیرزمینی به وسیله آجر، سنگ، سیمان یا گل رس ساخته می‌شدند، که بعد از مدتی به‌طور تدریجی به علت خوردگی، فرسایش، حملات ناشی از گاز H2S و خرابی ناشی از بارهای خارجی وارده برسازه، دچار نشست و آسیب‌دیدگی می‌شدند، بنابراین یافتن راه‌حلی اقتصادی، قابل‌اجرا و مطمئن برای بازسازی این مجراها و خط لوله‌ها ضروری به نظر می رسید.

علیرضا ظهیر امامی فعال حوزه دانش بنیان که در نمایشگاه و جشنواره ملی فناوری های آب، خاک و محیط زیست حضور دارد، در این باره ابراز کرد: قنات (آب‌راه زیرزمینی) برای اولین بار توسط ایرانیان باستان ابداع شد، که از گذشته دور تابه‌حال به‌طور گسترده برای انتقال آب زیرزمینی به مناطق خشک دوردست مورداستفاده قرارگرفته است.

این فعال حوزه نفت در ادامه با اشاره به اقدامات پرهزینه نهادهای خدمات شهری افزود: ازجمله اقدامات انجام‌شده توسط نهادهای خدمات شهری، می‌توان به فعالیت های مربوط به تعمیر و نوسازی سیستم های فاضلاب و مجراهای آب زیرزمینی اشاره کرد که به‌عنوان اصلی ترین زیرساخت های شهری برای جمع‌آوری، هدایت و زهکشی فاضلاب‌های سطحی و زیرسطحی است.

طراحی و ساخت کول GRP برای استحصال آب‌های زیرزمینی

امامی این محصول تولیدی را ازجمله محصولات موردنیاز برای استفاده هر چه‌بهتر از قنوات دانست و افزود:‌ پوشش‌های GRP گونه ای از لوله‌های غیر مدور است که توسط لایه گذاری دستی یا روش مکانیزه به تولید می‌رسند.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان فرا پاکس در توضیح این پوشش GRP گفت: کول، عمل پیچش الیاف شیشه آغشته به رزین به دور قالب لایه گذاری دستی است، که بسته به نوع سیال، دما و فشار، نوع رزین (وینیل استر یا پلی استر) و نوع الیاف شیشه (C-Glass, E-Glass) تعیین می‌شود.

وی با اشاره به طریقه و روش تولید این محصول گفت: علی‌رغم وجود روشهای متعدد، در طراحی حلقه‌های مدوّر، سازه حلقه‌های غیر مدوّر از محاسبات پیچیده ای برخوردار است. بعلاوه تعیین روش کول گذاری باید به‌گونه‌ای باشد که بتوان با تقویت چهار عامل بدنه کول، ملات سیمانی، دیواره مجرای قدیمی و خاک استحکام مکانیکی لازم را در مسیر مجرای کول گذاری شده به وجود آورد.

این فعال حوزه فناور همچنین کول گذاری را باعث برقراری جریان بهینه سیال دانست و اظهار کرد: اطمینان لازم از استحکام لایه چسباننده مابین کول و دیواره قدیمی مجرا در درازمدت وجود ندارد، از این‌رو تأثیر فشار آب‌های زیرزمینی وارد بر سطح خارجی کول باید در نظر گرفته شود تا درجاهایی که احتمال ترک خوردگی ملات سیمانی به دلیل رانش‌های جزئی زمین وجود دارد، آب زیرزمینی بتواند به داخل ترک‌ها نفوذ کرده و بر سطح تماس کول با مجرای اولیه انباشته‌شده و باعث ایجاد خم در بدنه کول شود.

امامی با اشاره به فعالیت‌های انجام‌شده در حوزه صادرات گفت:‌ از آنجاکه کول‌های موجود؛ سیمانی، بتنی، و سفالی بوده است و از طرفی قدمت طولانی در کشورمان دارد ازاین‌رو محصولات تولیدشده نمونه مشابه خارجی ندارد و این تکنولوژی به کشورهای مصر سودان اروپا عربستان، هند و ژاپن و چین صادر می‌شود.

جشنواره و نمایشگاه ملی فناوری های «آب، خاک و محیط زیست»، از 23 تا 26 خردادماه سال جاری، به همت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) میزبان عموم علاقه‌مندان است.

راهکارهای برون‌رفت از بحران آب بررسی شد

نشست هم‌اندیشی «آب و راهکارهای برون‌رفت» در جشنواره و نمایشگاه ملی فناوری‌های «آب، خاک و محیط زیست» مورد بررسی قرار گرفت.

صبح سومین روز از جشنواره و نمایشگاه ملی فناوری‌های «آب، خاک و محیط زیست»، نشست هم‌اندیشی تخصصی «بحران آب و راهکارهای برون‌رفت»، با حمایت معاونت علمی و حضور تنی چند از کارشناسان برگزار شد.

این نشست به همت ستاد توسعه فناوری‌های آب، خاک، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و همچنین با همکاری انجمن علمی و مردم نهاد سازگاری با خشکی و خشکسالی برپا شد.

در این نشست که با موضوع آب، چالش بزرگ بشری در هزاره سوم، برگزار شد، بحران ناکارآمدی اقتصادی آب و تأمین مالی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین بحران در زمینه کشاورزی، تعارضات اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای و مشکلات مدیریت ساختاری از دیگر مباحثی بود که در نشست هم اندیشی «بحران آب و راهکارهای برون رفت» مطرح و بررسی شد.

مسوول برگزاری این نشست دکتر بنکداری بود و اعضای آن را دکتر عباسی، دکتر پرهمت، مهندس عبدالعلی قبادی، دکتر مهدیان، دکتر کوثر، دکتر بدیعی، مهندس اکرم، دکتر داوری، دکتر لیاقت، مهندس الماسی وندی، دکتر بنی‌هاشم، دکتر رییسی اردکانی، مهندس شفیعی، دکتر فهمی، مهندس جهانی، دکتر آراسته، دکتر اعلم الهدی و دکتر کلانتری از اعضای کمیته علمی جشنواره و کارشناسان و صاحبنظران حوزه آب، خاک و محیط زیست تشکیل می‌دادند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;