جای خالی «مهندس نگهداری ساختمان» در نظام مهندسی

تاسیسات نیوز:  دنبال وقع حادثه متروپل میلیون ها ایرانی داغدار شدند حادثه ای که به دلیل فساد و سودجویی برخی افراد رخ داد و آوار آن بر سر مردم بیگناه آبادان خراب شد.
 بدون شک در اقصی نقاط کشور از جمله در مشهد و خراسان رضوی نیز، ده‌ها پلاسکو و متروپل در سایه بی تدبیری ها تبدیل به تهدیدی بالقوه برای جان شهروندان شده اند.
توسعه شهری و بلندمرتبه سازی از الزامات زندگی در کلانشهرها است، اما این الزامات باید در راستای مقررات ملی ساختمان انجام شود نه اینکه با پول و پرداخت جریمه طبقه روی طبقه ساخت و با جان مردم معامله کرد از طرفی در دهه اخیر توسعه برج‌سازی در مشهد مشهود است اما این برج سازی ها و بلندمرتبه سازی ها چقدر با قوانین و مقررات تطابق دارند و آیا نظارت ها به گونه ای هست که شاهد بروز حوادث تلخی همچون پلاسکو و متروپل در مشهد نباشیم.
   تخریب ۸۰۰ ساختمان ناایمن در سال گذشته
مسعود ایاز، مدیر کل نظارت بر ساخت و سازها و کمیسیون ماده صد مشهد، اظهار کرد: موضوع نظارت بر ساخت و سازها و ایمنی ساختمان ها بر عهده مهندسین ناظر و مجری دخیل در پرونده است و با هماهنگی که با نظام مهندسی داشته ایم، مهندسین ناظر بدون آن که نیازی داشته باشند که به صورت فیزیکی در شهرداری حضور پیدا کنند گزارش تخلفات ساختمانی را به صورت سیستمی به همکاران ما در شهرداری های مناطق گزارش می کنند و همکاران من بر اساس آن گزارش اقدامات مورد نیاز را انجام می دهند.
وی افزود: علاوه بر این، همکاران بنده در اداره نظارت بر ساخت و سازها طی گشت زنی های مداوی که در شهر دارند در صورت مشاهده ساخت و سازهای خارج از ضابطه و فاقد پروانه، با آن ها نیز برخورد می کنند و اقدام به تعطیلی کارگاه می کنند.
ایاز تصریح کرد: از سال گذشته تا کنون بیش از ۶ هزار گزارش تخلف توسط مهندسین ناظر در سیستم نظارت بر ساخت و سازهای شهرداری مشهد ثبت شده است که برحسب درخواست مهندس ناظر برای ساختمان احکامی چون اخطار، پلمپ و قلع بنا داشته ایم که در این راستا در سال ۱۴۰۰ بیش از ۸۰۰ مورد قلع بنا داشته ایم که بخشی از این تخریب ها به دلیل عدم رعایت اصول فنی بوده است.
تشدید خطر حضور ساختمان‌های ناایمن در حاشیه شهر 
مدیر کل نظارت بر ساخت و سازها شهرداری مشهد ادامه داد: متاسفانه در مناطق حاشیه شهر مشهد که خرید و فروش املاک به صورت قولنامه ای انجام می شود شاهد بیشترین تخلفات ساختمانی از نوع ساخت و ساز بودن پروانه ساخت و خارج از نظارت های مهندسین ناظر هستیم که ساخت و سازهای خارج از ضوابط شهرسازی در حاشیه شهر می تواند بسیار خطرناک باشد.
حکم قلع در انتظار ساخت و سازهای بدون استحکام
وی یادآور شد: هرگونه تخلف ساختمانی مانند ساخت طبقه مازاد یا پیشروی غیر مجاز به کمیسیون ماده صد ارجاع داده می شود و در این کمیسیون که اعضای آن از دادستانی، شورای شهر و استانداری هستند در صورتی که اصول فنی، شهرسازی و بهداشتی رعایت شده باشد مختار است که رای به جریمه سازنده دهد اما قطعا ساختمانی بدون استحکام بنا حتی اقدام به ساخت یک متر مربع خارج از پروانه ساخت خود بکند، قطعا با رای قلع مواجه خواهد شد.
ایاز عنوان کرد: نظارت شهرداری بر استحکام ساختمان ها تا پایان دریافت پایانکار توسط سازنده است و موضوع نظارت بر ایمنی ساختمان های دارای اهمیت بالا با آتش نشانی است و خوشبختانه ورود خوبی داشته اند و تاکنون نظارت ها و تذکرات فراوانی در این خصوص داشته اند با این وجود چنانچه ساختمانی که پایانکار داشته باشد و پس از آن دچار مشکل شود تیم مهندسی ساخت و نظارت بر آن ساختمان باید جوابگو باشند.
جای خالی مهندس نگهداری ساختمان در نظام مهندسی
مدیر کل نظارت بر ساخت و سازها شهرداری مشهد بیان کرد: شهرداری بر اساس وظایف قانونی که به آن محول شده است، وظیفه رفع خطر از بناهای غیر ایمن از معابر عمومی دارد لذا نگهداری ساختمان بر عهده متولیان آن ها است با این وجود بر اساس قوانین ملی ساختمان باید مهندس نگهداری ساختمان نیز داشته باشیم که در این خصوص نظام مهندسی باید پاسخگو باشد که آیا برای پروژه های ساختمانی این تیم و مهندس نگهداری را تعریف کرده اند یا خیر؟
وی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۵ هزار اخطار برای ساختمان های درحال ساخت در مشهد صادر شده است که بخش عمده ای از آن ها به دلیل عدم رعایت مسائل فنی بوده است و از این تعداد بیش از ۸۰۰ مورد با رای کمیسون ماده ۱۰۰ تخریب شده اند.
ایاز در پایان خاطر نشان شد: در حادثه تاسفبار متروپل یک سری عوامل دست به دست هم داده اند و این حادثه را رقم زده اند و تا زمانی که کارشناسی دقیقی در این خصوص انجام نشده است نمی توان یک عامل را مقصر دانست با این وجود در مشهد با نظارت و عملکرد خوب شهرداری و نظام مهندسی سعی بر این است نظارت کافی بر ساخت و سازها انجام شود که شاهد حوادثی همچون متروپل در مشهد نباشیم.
شناسایی ۲۶۳ ساختمان ناایمنی توسط آتش‌نشانی مشهد
ساختمان ها علاوه بر رعایت اصول فنی ساخت وساز و مقررات ملی ساختمان به منظور استحکام بنا، باید برای صدور پایان کار تاییدیه ایمنی آتش نشانی را نیز داشته باشند و راه‌های خروج، شبکه  تخلیه دود، سامانه اعلام اطفای حریق، اندازه جان‌پناه‌ها و شرایط پارکینگ‌ها از مواردی است که توسط کارشناس آتش نشانی برای صدور تاییدیه بررسی می‌شود.
آتشپاد سوم مجید فرهادی سرپرست سازمان آتش‌نشان مشهد در گفت و گو با صبح توس، اظهار کرد: از اسفندماه ۱۴۰۰ تا اردیبهشت امسال چهار هزار و ۵۱ بازدید توسط کارشناسان این سازمان از اماکن مختلف شهر مشهد انجام شده است.
فرهادی افزود: در این بازدیدها برای مالکان ۲۸۹ مِلک، اخطار اول صادر شد، مالکان ۲۶۳ ساختمان نیز اخطار دوم را دریافت کرده و به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی اضافه کرد: پشت‌بند بازدیدهای صورت گرفته مالکان ۴۰ ساختمان نیز برای اخذ تاییدیه ایمنی در آتش‌نشانی اقدام کرده و تشکیل پرونده داده‌اند.
سرپرست سازمان آتش‌نشان مشهد، ادامه داد: تاییدیه آتش‌نشانی مرتبط با سامانه های اعلام و اطفای حریق، به راه‌های دسترسی برای فرار در مواقع آتش سوزی و حادثه و تاب‌آوری ساختمان در برابر حریق مربوط می‌شود و ربطی به سازه ساختمان ندارد.
دادستانی مرجع اعلام اسامی ساختمان‌های ناایمن
فرهادی افزود: از منظر آتش نشانی هر ساختمانی که اصول خودامینی را رعایت نکرده باشد، پرخطر است و ساختمان‌های پرخطر در همه بافت‌های شهری وجود دارند.
وی در پایان خاطر نشان شد: ما به عنوان آتش نشانی حق انتشار اسامی ساختمان های نا ایمن را نداریم و باید مراجع قضایی در خصوص آن ها تصمیم گیری و در صورت صلاحدید نام آن ها را منتشر کنند.
بنابراین گزارش، متولیان امر باید جدی‌تر از این در برابر ساخت وسازهای ناایمن در سراسر کشور قد علم کنند، تبانی در ساخت وساز، بازی کردن با جان و مال مردم است و امید داریم با درایت و جدیت بیشتر مسئولان و ناظران این حوزه، دیگر شاهد آوار شدن بناهای سست و لرزان بر سر مردمان این مرز و بوم نباشیم.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;