پای بنزین روی پدال گاز
به گزارش تاسیسات نیوز، مصرف بنزین در چند ماه ابتدای سال بیش از 5/ 8 درصد رشد داشته است، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش با اشاره به 8 درصد رشد اقتصادی و 10 درصد مصرف برق کشور، بخشی از رشد مصرف بنزین را طبیعی میداند. وی افزایش مسافرتهای جادهای را یکی از عوامل افزایش مصرف بنزین کشور میداند و بر این باور است که مصرف بنزین تا 15 مهر یعنی زمان بازگشایی مدارس در همین سطوح باقی بماند و سپس کاهش یابد.
به گفته کاظمی در سال 6 پیک تعداد مسافرتهای جادهای وجود دارد که نسبت به استانداردهای جهانی بسیار بالا است. کارشناسان بر این باورند اگر تعطیلات آخر هفته به 2 روز افزایش یابد بهطوری که توزیع تعطیلات در طول سال اصلاح شود، میتواند به کاهش مصرف بنزین کمک کند.
اما جواد نوفرستی، کارشناس انرژی نیز با طبیعی خواندن بخشی از رشد مصرف بنزین کشور به دلیل قرار گرفتن در فصل گرما که افزایش مسافرتهای جادهای و استفاده از دستگاه تهویه هوا در خودروها را به دنبال داشته، بخش مهمی از رشد مصرف بنزین را به الگوی غلط مصرفکنندگان مرتبط میداند.
نوفرستی با انتقاد از اینکه کشور نتوانسته برنامه مدونی برای بهینهسازی مصرف انرژی کشور داشته باشد، میگوید: در ایران همه تمرکز بر تولید انرژی اعم از تولید بیشتر نفت و گاز است و این در حالی است که ارزانترین راه تامین مصرف انرژی بهینهسازی مصرف است.
در این میان افزایش تعداد خودرو در سال جاری که پیشبینی میشود رشد 11درصدی معادل 600 هزار خودرو را تجربه کند، یکی دیگر از دلایل مهم رشد مصرف بنزین است، این در حالی است که عدم نظارت کافی بر ساخت خودرو، رشد مصرف بنزین را تشدید کرده است.
در این میان کارشناسان نامناسب بودن قوانین شهری را یکی از دلایل مهم رشد مصرف بنزین در ایران میدانند. بررسی قوانین شهری و مقایسه آن با استاندارد قوانین شهری در کشورهای توسعهیافته نشان میدهد، نبود عوارض برای استفاده از خودرو در داخل شهرها، ساخت بیش از حد استاندارد بزرگراههای درون شهری و نبود سیستم حمل و نقل عمومی مناسب از دیگر موارد تحریک رشد مصرف بنزین در داخل کشور است.
اما آنطور که کارشناسان میگویند مهمترین عامل رشد مصرف بنزین در قیمت پایین این سوخت خلاصه میشود که این علاوه بر رشد مصرف، انگیزهای برای قاچاق سوخت به کشورهای همسایه شده است. «عدم رشد قیمت بنزین» در کشور ظرف دو سال گذشته بهعنوان یکی از عوامل رشد مصرف بنزین از سوی کارشناسان مطرح میشود. نوفرستی در این خصوص با بیان اینکه طی دوسال گذشته قیمت روی یک هزار تومان ثابت مانده است، میگوید: در دو سال گذشته حداقل 10 درصد تورم داشتهایم و ثابت ماندن قیمت بنزین به این معناست که هر سال حداقل 10 درصد قیمت بنزین برای مصرفکننده کاهش یافته است.
به گفته وی، ثابت ماندن قیمت سوخت موجب شده که جامعه به قیمت یک هزار تومانی عادت کند و حساسیت به این سطح قیمتی از بین برود که این خود بهعنوان محرکی برای رشد قیمتها عمل میکند. وی با بیان اینکه تنها افزایش قیمتها مانع از رشد مصرف نمیشود، میگوید: «اما رشد قیمتها شرط ضروری برای کنترل مصرف است.»
انتهای خبر