نفت در دوران برجام
به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از خبرگزاری ایرنا، صادرات نفت ایران پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) در دی ماه 1394 رو به افزایش گذاشته و تقاضای مشتریان برای خرید نفت ایران بالا رفته، به گونهای كه واردات نفت كشورهای آسیایی از ایران در این مدت 25 درصد رشد داشته است.
در ماههایی كه از اجرایی شدن برجام میگذرد، بسیاری از مشتریان سنتی اروپایی، خرید نفت را از ایران از سر گرفتند و خریداران آسیایی نیز واردات نفت را از ایران افزایش دادهاند. در دوران تحریم، كشورهای آسیایی شامل چین، هند، كرهجنوبی و ژاپن، عمدهترین خریداران نفت خام ایران بودند و تنها مشتری غیرآسیایی نفت ایران، تركیه به شمار میرفت.
هر چند پس از رفع تحریمها، كشورهای اروپایی تمایل خود را برای واردات نفت ایران ابراز كرده و چند محموله نفت ایران نیز روانه پایانههای نفتی قاره سبز شد، اما آسیا همچنان بزرگترین خریدار نفت ایران محسوب میشود.
گزارشها نشان میدهد میزان صادرات نفت ایران به كشورهای آسیایی، پس از رفع تحریمها در ژانویه 2016(دی- بهمن 1394) افزایش یافته، به گونهای كه در ماه فوریه 2016(بهمن- اسفند1394) نسبت به ماه مشابه سال 2015 حدود 25 درصد رشد داشته است.
اداره كل اوپك و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت نیز در گزارشی كه به تازگی منتشر كرده، اعلام كرده است، اطلاعات اولیه در زمینه حمل و نقل نفتكشها نشان میدهد در ماه فوریه سال جاری، ایران توانست صادرات نفت خام خود را به كشورهای هند و كره جنوبی به دو برابر سطح پیش از تحریمها افزایش دهد و این امكان وجود دارد که روند رو به افزایش صادرات نفت خام ایران به بازار آسیا در ماههای آینده نیز ادامه یابد.
همچنین براساس این اطلاعات، مجموع واردات نفت خام چهار مصرفكننده بزرگ آسیا (چین، هند، ژاپن و كره جنوبی) از ایران در ماه فوریه 2016 به یك میلیون و 280 هزار بشكه در روز رسید كه حدود 300 هزار بشكه در روز نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر بوده است. چین در ماه فوریه 2016 به میزان روزانه 538 هزار بشكه نفت خام از ایران وارد كرد كه نسبت به زمان مشابه سال قبل از آن كه 532 هزار بشكه بود رشد 2/ 1 درصدی دارد.
هند نیز در ماه فوریه سال جاری میلادی روزانه 215 هزار بشكه نفت خام از ایران وارد كرد كه نسبت به واردات 112هزار بشكه در ماه مشابه سال گذشته رشد 112 درصدی نشان میدهند. صادرات نفت ایران به كره جنوبی نیز در ماه مذكور با رشد 4/ 95 درصدی از 144 هزار بشكه در فوریه سال 2015 به روزانه 283 هزار بشكه در فوریه سال 2016 رسید.
صادرات نفت ایران در ماه فوریه تنها به ژاپن كاهش داشت بهطوری كه با كاهش 2 درصدی از 244 هزار بشكه در روز در فوریه 2015 به 240 هزار بشكه در فوریه 2016 رسید.
مجموع صادرات نفت ایران به مشتریان آسیایی در ماه فوریه سال جاری میلادی 24/ 6درصد رشد داشته و از یك میلیون و 23 هزار بشكه در روز در فوریه 2015 به یك میلیون و 275 هزار بشكه در فوریه سال جاری میلادی بالغ شد.
ایران میكوشد با لغو تحریمهای بینالمللی، به تدریج سهم از دست رفته خود را در بازارهای آسیا و اروپا احیا كند. با اجرایی شدن برجام، پالایشگاههای آسیایی و اروپایی، مذاكرههایی را با ایران آغاز كردند تا بتوانند خرید نفت را از ایران افزایش دهند كه شماری از این مذاكرهها به نتیجه رسیده و منجر به امضای قرار داد نیز شده است.
انتهای خبر