صدای پای رفع فیلترینگ اجباری در ایران
در حالی که اینترنت ماهوارهای استارلینک در سراسر جهان به سرعت در حال گسترش است، ورود این فناوری به ایران با چالشهای بسیاری مواجه شده است. محدودیتهای گسترده اینترنت و فیلترینگ شبکههای اجتماعی، همراه با تحریمهای تکنولوژیک، کاربران ایرانی را به استفاده از راهحلهای جایگزین سوق داده است.
به گزارش تاسیسات نیوز، اما در این میان، سوال مهم این است که آیا استارلینک میتواند به دسترسی آزادتر و بدون محدودیت به اینترنت کمک کند، یا اینکه با موانع جدیدی مواجه خواهد شد؟ در سالهای اخیر، بحث اینترنت ماهوارهای و بهویژه پروژه استارلینک به یکی از موضوعات پرمخاطب در فضای مجازی ایران تبدیل شده است. استارلینک، پروژهای است که توسط شرکت اسپیساکس (SpaceX) بهمنظور ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای راهاندازی شده است و به تازگی با امکان برقراری ارتباط از طریق اینترنت موبایلی، بار دیگر در سراسر جهان سروصدای زیادی به پا کرده است. اما در ایران، این پروژه با چالشها و نگرانیهای خاصی روبهرو شده است.
پس از اتفاقات سال ۱۴۰۱ و اختلالات گسترده در اینترنت بینالمللی، یکی از بحثهای داغ در شبکههای اجتماعی ایران موضوع امکان دسترسی به اینترنت ماهوارهای از طریق استارلینک بود. در آن زمان وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که برخی تحریمها در حوزه تکنولوژی لغو شدهاند، و این موضوع باعث شد که توجهها به سمت استارلینک جلب شود. بهویژه پس از آنکه ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیساکس، در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) از درخواست معافیت از تحریمها برای ارائه خدمات استارلینک در ایران خبر داد.
استارلینک در ایران علاوه بر وبسایتهای فارسی زبانی که اقدام به فروش این تجهیزات میکنند، در انبوهی از حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی نیز قابل تهیه است. ضمن اینکه از طریق شهرهای مرزی در جنوب و غرب کشور نیز میتوان مدلهای مختلفی را تهیه کرد! با وجود اینکه تهیه استارلینک چندان دور از دسترس نیست.
در همین رابطه حسین صارمی، فعال رسانهای با اشاره به اینکه «مجتمعهای مسکونی تهران در حال نصب استارلینک هستند» نوشت: « بزودی احتمالاً با کاهش قیمت و افزایش تقاضا، کنترل اینترنت هم مانند تلویزیون از دست حاکمیت خارج شود. چنین نحوه ناصحیح مدیریتی باید در دانشگاههای جهان به عنوان الگوی شکست تدریس شود.»