رونمایی از راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران

راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران بر اساس ویرایش سوم مبحث سوم ظهر امروز با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران رونمایی شد.
به گزارش تاسیسات نیوز،راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران بر اساس ویرایش سوم مبحث سوم ظهر امروز با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران رونمایی شد.
در جلسه رونمایی از راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران (حفاظت ساختمان‌ها در مقابل حریق) بر اساس ویرایش سوم مبحث سوم، محمد شکرچی‌زاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، سید علیرضا میرجعفری رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، سعید بختیاری معاون تحقیقات و فناوری مرکز تحقیقات و مسئول کمیته تدوین مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران و جمعی از مدیران و کارشناسان دو مجموعه حضور داشتند.
سعید بختیاری معاون تحقیقات و فناوری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و مسئول کمیته تدوین مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران در جلسه امروز با اشاره به اینکه در سال های اخیر، احساس نیاز به مباحث محافظت در برابر آتش بیشتر از قبل خود را نشان داده است گفت: با توسعه شهرها، صنایع، مصالح جدید و…. علاوه بر مزایایی که با خود داشتند، خطرپذیری در برابر آتش را نیز افزایش داده‌اند که نیاز بود تا به آن توجه جدی بشود.
وی افزود: در سال ۹۳ تدوین ویرایش جدید مبحث ۳ را آغاز کردیم و در سال ۹۵ این مبحث منتشر شد که با انتشار آن به قطعیت توانستیم بگوییم که مبحث مقررات ملی ساختمان در مقابل آتش را به صورت جامعی در اختیار داریم. خوشبختانه از آن تاریخ تاکنون آیین‌نامه‌های پشتیبان و دستورالعمل‌هایی را در دستور کار قرار دادیم که برخی از آنها منتشر شده است.
بختیاری با اشاره به اهمیت انتشار راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران، گفت: این راهنما با ایجاد بستر مناسب،‌ کمک بسیار شایانی را به جامعه مهندسی خواهد کرد. تلاش شده است تا سئوالات مطرح برای مهندسان در این راهنما در نظر گرفته شده و پاسخگویی مناسب به آنها صورت گیرد. امیدواریم همکاری‌های فی‌مابین مرکز تحقیقات و سازمان نظام مهندسی بیش از پیش توسعه یابد تا بتوانیم در جهت معرفی هرچه بهتر این راهنما در جامعه مهندسی کشورمان گام برداریم.
بختیاری خاطرنشان ساخت که دو مجموعه می‌توانند همکاری‌های خوبی را در جهت تدوین آیین‌نامه‌های پشتیبان ایجاد نمایند.
میرجعفری رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران نیز در این جلسه ابراز امیدواری نمود که راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران بتواند بخش‌هایی از ابهامات موجود در حوزه آتش را در میان جامعه مهندسی کشور برطرف نماید.
وی افزود: این راهنما به عنوان اولین کتاب مشترک منتشر شده از سوی مرکز تحقیقات و نظام مهندسی استان تهران به عنوان یک دستاورد بسیار مهم می‌تواند پاسخگوی ابهامات و چالش‌های موجود در حوزه آتش باشد.
شکرچی‌زاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز با تاکید بر نقش موثر مرکز تحقیقات در حوزه راه، مسکن و شهرسازی در کشور ، همکاری‌های صورت گرفته میان مرکز تحقیقات و سازمان نظام مهندسی را فرصت مغتنمی برای هر دو مجموعه دانست و گفت: تهیه و تدوین مقررات و آیین‌نامه‌ها بدون همراهی مهندسان راه به جایی نخواهد برد.
وی ادامه داد: آنچه مهم است این است که تمامی آیین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و موارد تدوین شده بر اساس نیازهای واقعی صورت پذیرد تا بتواند تاثیرگذاری بیشتری را داشته باشد. بسیاری از مهندسان بخصوص در سال‌های اخیر آمادگی این را ندارند که با بحث‌های بسیار پیچیده مواجه شوند و مدارک پشتیبان در اینجا بسیار اهمیت پیدا می‌کند.
شکرچی‌زاده حادثه پلاسکو را نقطه عطفی در توجه هر چه بیشتر به مقوله آتش برشمرد و گفت: ما در مرکز تحقیقات از این موضوع بسیار استفاده کردیم و اقدامات بسیاری را در این راستا در دستور کار خود قرار دادیم که قطعا نتایج آن در حوزه مهندسی آتش بیش از پیش نمایان خواهد شد.
در پیشگفتار راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران اشاره شده است که، محافظت ساختمان‌ها در برابر آتش‌سوزی از ابعاد ایمنی جانی، مالی و منافع ملی از ضروری‌ترین نیازها و الزامات در طرح و اجرای ساختمان‌ها است. علوم و مهندسی ایمنی در برابر آتش از موضوعات مهمی محسوب می‌شود که در دهه‌های اخیر در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. دانش فنی و فناوری‌های ایمنی در برابر آتش در دنیا به سرعت در حال رشد است. این موضوع فقط به ساختمان‌های متعارف محدود نمی‌شود و زمینه‌های متعدد دیگر مانند سیستم‌های حمل و نقل و سازه‌های خاص همگی نیازمند تحقیقات و فناوری‌های ایمنی در برابر آتش هستند. علاوه بر آن با توجه به نیازهای متعدد در صنعت ساختمان کشور و رویکرد به سمت اهدافی نظیر سبک‌سازی، مقاوم‌سازی، عایق‌کاری حرارتی و کاربرد مواد پلیمری، کامپوزیت‌ها یا مصالح جدید متنوع دیگر در ساختمان که باعث افزایش خطرپذیری حریق شده، نیاز است تا راه‌حل‌های کاربردی برای ایمنی این محصولات در برابر آتش به جامعه مهندسی ارائه گردد.
در این پیشگفتار تاکید شده است که ویرایش سوم مبحث سوم مقررات ملی ساختمان نسبت به ویرایش‌های قبلی به نحو قابل توجهی توسعه یافته است،‌تا به صورت بهتری پاسخگوی نیازهای جامعه مهندسی و ایمنی آحاد جامعه باشد. این ویرایش حوزه‌های جدیدی از خدمات مهندسی را ایجاد نموده، در همین چند سال اندک، با استقبال و فعالیت خوب مهندسین و شرکت‌ها تحولات خوبی در حوزه‌های مهندسی و فناوری در زمینه محافظت در برابر آتش رخ داده است.
در ادامه آمده است: مسائل تخصصی مانند طراحی راه‌های خروج، طرح، محاسبه و تامین مقاومت‌های لازم در برابر آتش، ارزیابی مصالح از نظر خطر حریق، طرح و محاسبات سیستم‌های عامل مانند کشف و اعلام حریق، اطفاء خودکار آتش‌سوزی و کنترل دود همه مسائل نسبتا جدید برای بسیاری از مهندسین در رشته‌های مختلف اعم از معماری،‌ عمران، مکانیک و برق محسوب می‌شوند.
سعید بختیاری مسئول کمیته تدوین مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران نیز در مقدمه این کتاب بر تغییرات قابل توجه در ویرایش سوم مبحث سوم مقررات ملی نسبت به ویرایش‌های قبلی اشاره نموده است. در این مقدمه آمده است: پیش از هر چیز، ساختار مبحث در این ویرایش به صورت مفهومی نظم داده شد و مطالب در فصل‌های تخصصی مربوط به خود ارائه شده است. دسته‌بندی تصرف‌ها که برای بسیاری از الزامات مورد نیاز است، در این ویرایش ارائه شده است. دسته‌بندی ساختارها از نظر مقاومت در برابر آتش، محدودیت‌‌های ابعادی ساختمان‌ها بسته به مقاومت عناصر آنها در برابر آتش، نصب سیستم‌های کشف و اعلام حریق، مشخصات راه‌های خروج، رفتار مصالح نازک‌کاری و نما در برابر آتش،‌ کنترل و محافظت مصالح پلیمری از نظر خطرپذیری در برابر آتش، مقاومت در برابر آتش برای اجزای سازه‌ای و جداکننده‌ها، آتش‌بندی فضاهای جداسازی شده، محافظت در برابر دود، نصب سیستم‌های اطفا و سایر مسائل مهم در یک فصل‌بندی منطقی و مفهومی ارائه شده‌اند. به علاوه ضوابط مربوط به برخی فضاها و ساختمان‌های خاص مانند آتریوم‌ها، ساختمان‌های عمیق و پارکینگ‌ها در این ویرایش ارائه شده است. همچنین تجربیات و بازخوردهای جامعه مهندسی در سال‌های قبل از طرق مختلف دریافت و بهره‌برداری شد. برخی اصلاحات مورد نیاز در ویرایش‌های قبلی (اعم از رفع اشکال، تعدیل سطح الزامات، افزودن گزینه‌های طراحی و یا شفاف‌سازی برخی بندها) در این ویرایش انجام شده است. همچنین هماهنگی‌های بیشتری با کمیته‌های تخصصی سایر مباحث از جنبه‌های فنی و واژه‌شناسی صورت گرفت. یک پیشرفت مهم در این ویرایش، تدوین ضوابط دسته‌بندی مصالح نازک‌کاری و نما از نظر رفتار در برابر آتش و تعیین الزامات کاربردی برای آنها بود.
خاطرنشان می‌شود راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران بر اساس ویرایش سوم با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در ۱۲ فصل مشتمل بر عناوین کلیات، تقسیم‌بندی تصرف‌های ساختمانی، دسته‌بندی انواع ساختارها، محدودیت‌های ارتفاع و مساحت ساختمان‌ها، سیستم‌های کشف و اعلام حریق، راه‌های خروج از بنا و فرار از حریق، الزامات واکنش در برابر آتش برای مصالح، نازک کاری‌های داخلی و نما، مقاومت در برابر آتش، سیستم‌های اطفاء حریق و کنترل دود، ضوابط اختصاصی ساختمان‌های بلندمرتبه، ضوابط فضاها و ساختمان‌های خاص و ضوابط اختصاصی دسترسی نیروهای آتش‌نشانی و همچنین چک‌لیست راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان منتشر شده است.
منبع نظام مهندسی تهران
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;