روش‌های ابتکاری برای کاستن هزینه‌های منزل

روش‌های ابتکاری برای کاستن هزینه‌های منزل

جدا از بحث ثبت‌نام یا انصراف از دریافت یارانه نقدی، نکته دیگری که مورد توجه مردم و رسانه‌ها قرار گرفت، افزایش قیمت حامل‌های انرژی است.

 

 

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز، فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها آغاز شده است. جدا از بحث ثبت‌نام یا انصراف از دریافت یارانه نقدی، نکته دیگری که مورد توجه مردم و رسانه‌ها قرار گرفت، افزایش قیمت حامل‌های انرژی بود؛ افزایشی که قرار بود شیب آن بسیار ملایم باشد. هر چند تعبیر از ملایم بودن به نظر متفاوت می‌رسد. در این میان شاید صرفه‌جویی کمک کند که بار افزایش این قیمت‌ها کمتر به خانواده‌ها فشار آورد. نقش زنان در این صرفه‌جویی بسیار ویژه است؛ چرا که مدیریت منازل اغلب در دستان بانوان قرار دارد.

 

لامپ اضافی خاموش

چندی پیش تعبیر متفاوت وزارت نیرو از مصوبه افزایش قیمت برق، باعث شد قبض‌های برق نجومی به دست مردم برسد. قبض‌هایی که بعد از اعتراض مردم، از سوی دولت باطل شد و قرار شد قبض‌های جدید با افزایش قیمت کمتری توزیع شوند. با این حال صرفه‌جویی در مصرف برق می‌تواند بخشی از بار هزینه افزایش قیمت‌ها را از دوش خانوار کم کند.

 

بابا برقی و شعار «هرگز نشه فراموش، لامپ اضافی خاموش» را که یادتان هست؟ این ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین کاری است که می‌شود برای کاهش مصرف برق انجام داد. استفاده از لامپ‌های کم مصرف هم به لطف تبلیغ‌های فراوان و یارانه‌ای که به آن‌ها تعلق گرفت، علاوه بر کاهش مصرف برق، در کاهش گرمای حاصل از لامپ‌ها در محیط موثر است و عمر طولانی‌تر آن‌ها نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، آن‌ها را به صرفه‌تر می‌کند. لامپ‌های ال.ای.دی نیز نوع جدیدتر از لامپ‌های کم‌مصرف به شمار می‌روند که مصرف کمتر، گرمای کمتر و عمر بیشتر از ویژگی‌های آن‌ها است.

 

 

استفاده از سنسورهای نوری و حرکتی نیز راه دیگری است که می‌تواند در کاهش مصرف برق کمک کند. سنسورهای نوری کمک می‌کنند هنگامی که نور از حد معینی کمتر شد، لامپ روشن شود و هنگامی که هوا روشن شد، لامپ‌ها خود به خود خاموش شوند. این سنسورها بیشتر به درد فضای خارجی ساختمان می‌خورند. سنسورهای حرکتی نیز در صورتی که تحرکی را در محیط مقابل خود تشخیص دهند، چراغ را روشن می‌کنند و لامپ تا مدتی که تایمر آن تنظیم شده باشد، روشن خواهد ماند. بدین ترتیب لامپ فضای مورد نظر، تنها در صورتی روشن می‌شود که فردی وارد آن شود.

 

توجه به برچسب مصرف انرژی دستگاه‌های الکتریکی و الکترونیکی در هنگام خرید هم می‌تواند کمک کند که در صورت خرید وسیله‌ای با درجه انرژی بهتر، مصرف برق کاهش یابد. البته بهتر است به طور کلی وسایل برقی را در هنگامی که از آن‌ها استفاده نمی‌شود، از برق بکشیم و نگذاریم در حالت آماده به کار باقی بمانند. به طور کلی با توجه به محاسبه متفاوت قیمت برق در ساعات اوج مصرف، می‌توان با مدیریت بهتر مصرف در این ساعات، قیمت کمتری برای بهای برق پرداخت کرد.

 

ماشین لباسشویی از وسایلی است که هر از چندگاهی در خانه استفاده می‌شود. برای استفاده بهینه از این وسیله بهتر است از حداکثر ظرفیت ماشین استفاده شود. اگر بگذاریم آبگیری ماشین پیش از روشن کردن آن کامل شود، در کاهش مصرف برق ماشین کمک می‌کند. به علاوه انتخاب درجه پایین‌تر آب شستشو و یا استفاده از شیر آب گرم و استفاده نکردن از خشک‌کن ماشین در فصول گرم سال از راه‌های دیگر صرفه‌جویی هستند.

 

 

 

صحبت از فصول گرم سال شد و این، ما را یاد یک وسیله برقی دیگر می‌اندازد: کولر. به جز بحث برچسب مصرف انرژی و نیز سرویس دوره‌ای کولر، باید توجه کرد که برای حفظ سرمای درون ساختمان، باید انتقال هوای درون و بیرون ساختمان را با درزگیری پنجره‌ها یا پوشاندن آن‌ها با پرده‌های مناسب کنترل کرد. در آپارتمان‌های امروزی، آب اغلب به وسیله پمپ‌های آب به طبقات بالاتر می‌رسد که خود با برق کار می‌کنند. به علاوه امروزه در بعضی از خانه‌ها نیز از آب شیرین کن‌های خانگی استفاده می‌شود. در نتیجه کنترل مصرف آب، می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف برق هم منجر شود.

 

در نهایت یادمان باشد خیلی از اوقات تلویزیون و سایر وسایل صوتی و تصویری را بیهوده و بی مخاطب روشن گذاشته‌ایم و آن‌ها هم برق زیادی مصرف می‌کنند.

 

آب مایه حیات است

فصل گرما نزدیک است و مصرف آب بالاتر می‌رود. همیشه در آستانه تابستان توصیه‌ها درباره کاهش مصرف آب شدت می‌گیرند و هر از چند گاهی بیم سهمیه‌بندی مصرف آب نیز در برخی شهرها می‌رود. ایران کشوری خشک بوده و از قدیم مدیریت مصرف آب در آن بسیار مهم شمرده شده است. وجود قنات و کاریز در مناطق مرکزی ایران گواهی بر این موضوع است. امروزه اما به جز مدیریت کلان منابع آب، به راهکارهای صرفه‌جویی در مصرف هم نیاز است.

 

مدیریت مصرف آب در شستن ظروف و میوه‌ها، پخت غذا، خانه‌تکانی و نظافت منزل باید مورد توجه باشد؛ مثلا این که بدون باز بودن شیر ابتدا تمام ظرف‌ها را با کف بشوریم و سپس با جریان تا حد امکان کمتر آب آن‌ها را آبکشی کنیم می‌تواند کمک کند. ماشین‌های ظرفشویی نیز در صورتی که از تمام ظرفیت آن‌ها استفاده شود، در مصرف آب بهینه‌تر هستند. البته توجه به درجه مصرف انرژی آن‌ها یادتان نرود!

 

زیر آب ماندن و حمام کردن برای خیلی‌ها کار لذت‌بخشی است، به خصوص در فصل گرما که بیشتر هم می‌چسبد؛ اما باید بدانیم که اتفاقا در فصل گرما باید در مورد صرفه‌جویی مصرف آب توجه بیشتری هم کرد. باز نگذاشتن آب در هنگام مسواک زدن را هم که از بچگی به همه ما گوشزد کرده‌اند و دیگر نیاز به یادآوری نیست، هست؟!

 

اگر در آب شستشوی میوه و سبزی مواد شوینده نریخته باشید، می‌توان از آن برای آب دادن به گلدان‌ها استفاده کرد. دلتان به جز میوه، چای هم می‌خواهد؟ نوش جان! فقط یادتان باشد که اولا لازم نیست زیر کتری را زیاد کنید، زیرا علاوه بر بالا رفتن میزان مصرف گاز، آب بیشتری هم بخار می‌شود. وقتی هم که آب جوش آمد، بهتر است کتری را برداریم. چای را هم به اندازه‌ای درست کنید که همیشه تازه باشد و همه آن مصرف شود، نه این که بیشتر آن باقی بماند و بخواهید آن را دور بریزید.

 

 

 

مواظب چکه کردن شیرهای آب هم باشید و در صورت مشاهده در اولین فرصت آن‌ها را تعمیر کنید. خیلی از چکه‌کردن‌ها صرفا به خاطر خرابی واشر روی می‌دهند و تعمیر آن هم زیاد سخت نیست. به راحتی می‌شود با هزینه‌ای اندک جلوی این هدر رفتن آب را گرفت.

در مناطق گرمسیر به دلیل گرم شدن لوله‌های انتقال، آب درون آن‌ها هم به شدت گرم می‌شود و برای مصرف لازم است بگذاریم کمی آب برود تا دمایش دست و بدن را نسوزاند. برای این که جلوی این هدر رفتن را بگیریم، انتخاب مسیر نصب لوله‌ها در ارتفاع پایین، سایه و همچنین عایق‌بندی لوله‌ها کمک خواهد کرد.

 

فکر زمستونت بود؟!

مصرف گاز در فصل گرما روند نزولی دارد. در واقع اوج مصرف گاز را در فصول سرد شاهد هستیم که شوفاژها، بخاری‌ها و شومینه‌ها روشن می‌شوند. با این حال باید همیشه به فکر مصرف گاز بود.

 

نگاه کردن به آتش شومینه در زمستان خیلی می‌چسبد؛ اما همین شومینه وسیله پرمصرفی است. اگر خانه به شوفاژ مجهز باشد، بهترین وسیله گرمایشی همین شوفاژ است. با این حال اگر شوفاژ هم نبود، استفاده از بخاری به شومینه برتری دارد.

 

درزگیری درها و پنجره‌ها، بستن کانال‌ها کولر، پوشاندن پنجره‌ها با پرده‌های ضخیم و انداختن فرش بیشتر در خانه یا پوشاندن کف خانه با پارکت نیز از راه‌های صرفه‌جویی در مصرف گاز هستند. شاید اصلا بهتر باشد در فصل‌های سرد سال، به جای گرم کردن زیاد فضای خانه، لباس‌های گرمتر بپوشیم و در عوض دمای خانه را پایین‌تر بیاوریم.

 

پختن غذا با شعله زیاد، روشن کردن همزمان چند شعله گاز، روشن ماندن زیاد فرگاز و جوشیدن بیش از حد آب برای غذا پختن یا درست کردن چای هم از مواردی هستند که مصرف گاز را افزایش می‌دهند.

 

مهندس، چرا بنزین تموم شد؟!

بنزین جزو مواردی نیست که در خانه‌ها مصرف شود، اما خانواده‌ها و به ویژه خانم‌ها در مدیریت مصرف آن نیز نقش دارند. خیلی از خانم‌ها هم هستند که خودشان شخصا اتومبیل دارند. به هر حال مدیریت رفت‌وآمدهای اضافی، یکی کردن کارهای بیرون از خانه (مثلا همزمان کردن خریدهای مختلف، کارهای بانکی و …)، تک سرنشین نبودن خودرو، استفاده از وسایل نقلیه عمومی تا حد امکان و یادآوری سرویس‌های دوره‌ای خودرو از جمله مواردی است که از عهده همگان برای کاهش مصرف بنزین بر می‌آید.

 

به طور کلی راه برای کاهش مصرف حامل‌های انرژی زیاد است. شاید استفاده از حتی نیمی از این راه‌ها نیز باعث شود هم هزینه‌های مصرف این حامل‌ها کمتر شود و هم به حفظ منابع مختلف برای استفاده خود و آیندگانمان کمک کرده باشیم.

پایان پیام/.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;