بحران بی آبی با استفاده بی رویه از منابع آبی زیرزمینی

 بحران بی آبی با استفاده بی رویه از منابع آبی زیرزمینی

10 میلیارد مترمکعب اضافه برداشت سالانه بزودی بحران جدی آب را به ارمغان خواهد آورد.

 

 

 

 

 به گزارش تاسیسات نیوز، یوسف حجت، مشاور سازمان حفاظت محیط زیست، در اولین همایش ملی محیط زیست، صنعت و اقتصاد با بیان این که مصرف آب هر نفر در کشور معادل 1500 مترمکعب است، افزود: سالانه 85 درصد آبی که ازطریق بارندگی به دست می‌آید، برداشت می‌شود؛ از طرفی میزان بارش‌ها در کشور نسبت به سال‌های گذشته کمتر شده است و میزان قابل توجهی از این مقدار نیز تبخیر می‌شود.

 

وی گفت: پدیده خشکسالی از مناطق جنوبی در کشور آغاز شده است و طبق پیش بینی‌ها تا چند سال آینده به سبزوار و نیشابور نیز خواهد رسید.

 

مشاور سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد : خشک شدن دریاچه ارومیه و هامون و به وجود آمدن پدیده ریزگردها اتفاقی نیست، در ایران 165 میلیون هکتار زمین وجود دارد که 65 میلیون هکتار آن بهره ور است اما مصرف ما 195 میلیون هکتار است.

 

حجت گفت: سرانه مصرف هر نفر در کشور 8 دهم هکتار است این درحالی است که 3برابر بیشتر مصرف می‌کنیم؛ یک سوم نیاز اکولوژی کشور ازطریق واردات تامین می‌شود و یک سوم نیاز کشور ازطریق بهره‌کشی از طبیعت به دست می‌آید.

 

وی اظهار داشت: منابع طبیعی جهان درحال تمام شدن است این درحالی است که بشر درحال تولید بیشتر محصولات و مصرف بیشتر طبیعت است.

 

حجت گفت: ظرفیت کره زمین 4 میلیارد نفر است این درحالی است که 7 میلیارد نفر بر روی زمین زندگی می‌کنند؛ 75 درصد جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که بدهکار اکولوژیکی هستند و ایران نیز ازجمله همین کشورها است.

 

مشاور سازمان محیط زیست با یادآوری خشک شدن منابع آبی کشور اظهار داشت: مشکلات جمعیتی کشور باید با توجه به ظرفیت زیستی و اصلاح الگوی توسعه مورد توجه قرار گیرد. در این زمینه پیرشدن جمعیت کشور قابل چشم پوشی نیست اما از طرف دیگر ظرفیت‌های زیستی و میزان جمعیت کشور باید مورد توجه مسئولان باشد.

 

وی گفت: سالانه 400 میلیارد مترمکعب در کشور بارندگی داریم که 300 میلیارد مترمکعب آن تبخیر می‌شود.

 

حجت اظهار داشت: با توجه به نیاز قابل توجه آب برای تولید محصولات کشاورزی، واردات این محصولات به کشور که از آن به واردات آب مجازی تعبیر می‌شود، می‌تواند تاحدی کمبود آب را جبران کند. در حال حاضر خودکفایی در کشاورزی چندان مقرون به صرفه نیست و ما نیاز به واردات آب مجازی ازطریق وارد کردن محصولات کشاورزی داریم.

 

حجت گفت: بانک جهانی اعلام کرده است که در آینده تنها 3 کشور برزیل، کانادا و آفریقای جنوبی امکان کاشت گندم را خواهند داشت؛ بر این اساس بقیه کشورها ازجمله ایران از واردکننده‌های این محصولات خواهند بود.

 

دکتر داریوش گل علیزاده رییس سازمان محیط زیست استان تهران نیز در این همایش اظهار داشت: محیط زیست در تقابل با صنعت نیست بلکه در کنار آن است و کارشناسان محیط زیست می‌توانند در توسعه پایدار نقش داشته باشند.

 

وی به جمعیت زیاد شهر تهران اشاره کرد و گفت: سالانه 80 هزار نفر به تهران مهاجرت می‌کنند؛ این به معنای آن است که حدود یک ششم جمعیت در یک و دو دهم مساحت کشور سکنی کرده‌اند.

 

گل علیزاده با بیان اینکه نتیجه این افزایش جمعیت ایجاد آلودگی‌های آب، هوا و خاک است، افزود: بیش از 30 درصد صنعت کشور در تهران صورت می‌گیرد و پایتخت ایران به قطب خدمات، گردشگری و تولید تبدیل شده است.

 

وی با یادآوری مشکل کمبود آب در تهران گفت: این مشکل یک تهدید بزرگ است؛ ما حق نداریم منابع را به نفع خودمان بهره برداری کنیم بلکه طبق اصل 56 قانون اساسی باید استفاده از منابع طبیعی به نفع نسل‌های آینده نیز باشد.

 

گل علیزاده اظهار داشت: اگر ارتباط بین صنعت، محیط زیست و اقتصاد برقرار شود، مشکلات این حوزه به حداقل خواهد رسید؛ هر توسعه‌ای بر محیط زیست تاثیر می‌گذارد بنابراین باید تلاش کرد که روند توسعه به نوعی مدیریت شود که کمترین تاثیرگذاری را بر محیط زیست داشته باشد.

 

 پایان پیام/.

 

 

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;