آرامش معاملات پتروشیمی‌ها در بورس کالا

به گزارش تاسیسات نیوز، روز گذشته روز آرامی برای معاملات محصولات پالایشی و پتروشیمی در بورس کالا بود که جذابیت کم عرضه‌ها در کنار برخی شرایط خاص تولید را می‌توان دلیل اصلی این رخداد دانست. بازگشت مجدد خریداران به بازار، بالابودن نسبی حجم عرضه‌ها در کنار کاهش جذابیت آن و افزایش آرام حجم تقاضا در بورس کالا، افزایش قیمت‌ها در بازارهای رسمی و غیررسمی، ورود به زمان تعمیر و نگهداری واحدهای بزرگ تولیدی و کاهش عرضه برخی محصولات پلیمری و شیمیایی جذاب ویژگی‌های واقعی بازار در روزهای اخیر است. با توجه به این موارد بازار محصولات پلیمری با محوریت انواع پرمخاطب و دارای تقاضای فصلی و عمومی پتانسیل یک تلاطم دیگر را دارد که از هم‌اکنون نشانه‌هایی از آن برای برخی انواع پرکاربرد آن پدیدار شده است.روز گذشته شاهد عرضه گسترده محصولات پتروشیمی و پالایشی بودیم که همچون دیگر سه شنبه‌ها از رونق نسبي برخوردار بود. پلی‌پروپیلن‌های شیمیایی گریدهای RG1101XXS، RP340Nو HP500P، پلی‌وینیل کلراید گریدهای S70، S65، S57 و E6834، OFF – S65 درجه 1 و OFF – E6834 درجه 1، پلی‌پروپیلن‌های نساجی گریدهای RG1101XS، RG1102XK و RG1102XL و F30G و HP510L، HP552R و Z30S، پلی‌اتیلن سبک تزریقی 1922T، پلی‌اتیلن سبک فیلم گریدهای 0030، 0190، 0200، 0075، 2004TC37، 2100TN00، 2102TX00 و 2420D، پلی‌اتیلن سنگین تزریقی HI0500، پلی‌اتیلن ترفتالات بطری گریدهای BG785، BG825 و BG821 و پلی‌اتیلن ترفتالات آمورف، پلی‌اتیلن سنگین بادی 0035، پلی‌اتیلن ترفتالات نساجی گریدهای TG641 و TG645 و پلی‌کربنات گریدهای 1218 و OFF – 1218 درجه 1 و استایرن بوتادین رابر 1712 و 1502، پلی‌اتیلن سنگین فیلم گریدهای 7000F و HF5110، پلی‌اتیلن سبک خطی 0209AA، پلی‌اتیلن سنگین اکستروژن EX3، گوگرد کلوخه و گرانوله، انواع قیر 85100، 6070، MC250، قیر امولسیون CRS1 و قیر امولسیونی زودشکن، وکیوم باتوم و لوب کات سنگین مهم‌ترین عرضه‌های امروز را تشکیل دادند.

به‌صورت کلی روز سه‌شنبه شرایط آرامی بر رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی حاکم بود و شرایط عمومی عرضه و تقاضا در تقابل مطلوبی با یکدیگر قرار داشت. به‌صورت کلی تقاضا برای انواع مختلف PVC و پلی‌اتیلن‌های سبک و سنگین جذاب هنوز بالا است. سایر پلی‌اتیلن‌های سنگین مخصوصا گریدهای تزریقی و لوله که از جذابیت بالایی برخوردار بود عرضه نشد که نیاز به افزایش عرضه این قبیل محصولات بیش از پیش حس می‌شود. عدم حضور بسیاری از انواع پلی‌اتیلن‌های سبک یا پلی‌تیلن‌های سنگین جذاب همچنین پلی‌استایرن‌ها باعث شد که جذابیت عرضه‌های روز گذشته کاهش یابد. در رینگ محصولات پالایشی نیز شرایط چندان مطلوب نبود و غالب انواع قیر عرضه شده با معامله رو به رو نشد. در روزهای قبل پلی‌اتیلن‌های سنگین دورانی و سنگین لوله از تقاضاي بالایی برخوردار بود که انتظار افزایش عرضه آنها وجود داشت، ولی هنوز چنین رخدادی در بازار و مخصوصا در روز سه شنبه ثبت نشد. نیاز به افزایش عرضه این قبیل محصولات پلیمری بیش از پیش حس می‌شود.  تمامی این موارد در حالی است که برخی محصولات شیمیایی هم‌اکنون از جذابیت بالایی برخوردار شده تا جایی که انواع کربنات سدیم و جوش شیرین با افزایش تقاضای شدیدی رو به رو شده است. در روزهای گذشته حجم تقاضای این قبیل کالاها در برابر عرضه حتی به 8 به یک رسیده است. این رخداد که به افزایش قیمت‌ها در بازار رسمی و غیررسمی منتهی شده افزایش بیشتر عرضه‌ها را می‌طلبد.

 تعمیر و نگهداری دلیل کاهش عرضه‌ها

کاهش نسبی حجم عرضه آن هم برای برخی انواع جذاب پلیمرها مطلبی است که روزهای گذشته بسیار از فعالان بازار شنیده شد که به افزایش قیمت‌ها در بازار غیر‌رسمی برای برخی انواع خاص انجامید. این رخداد باعث شد که پس از زمان رسمی معاملات، سایر خریداران عضو سامانه بهین یاب برای خرید این قبیل محصولات تلاش کنند که تقاضای بالایی را نصیب بازار کرد. در هر صورت روزهای گرم سال زمان تعمیر و نگهداری (اورهال) واحدهای پتروشیمی است که در این چارچوب نمی‌توان انتقاد شدیدی را متوجه واحدهای تولیدی دانست اما به کاهش حجم عرضه محصولات جذاب منتهی شده است، البته با توجه به این رخداد آن هم در زمان افزایش تقاضای فصلی هم‌اکنون شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم.  هم‌اکنون پتروشیمی‌ها موظف‌اند محصولات خود را غیر از بورس در جای دیگری عرضه نکنند، چون نرخ آزاد برای پتروشیمی‌ها مزایایی دارد از جمله در کنار صادرات می‌توانند از معافیت مالیاتی نیز استفاده کنند. مدیرکل نظارت بر کالاهای غیرفلزی سازمان از حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان در گفت‌وگو با «ایلنا» ضمن اعلام ضوابط تعیین شده برای پتروشیمی‌ها در زمینه عرضه محصولاتشان در بورس گفت: قیمت‌های خارج از بورس پتروشیمی‌ها باید بر‌اساس قیمت پایه بورس بوده و فقط به واحدهای تولیدی عرضه شده و به دلال‌ها فروخته نشود. سید محمدحسین ملاخواه، مدیر کل نظارت بر کالاهای غیرفلزی سازمان از حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان درخصوص کاهش عرضه محصولات مورد نیاز صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در بورس گفت: بعد از مصوبه اخیر در زمینه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و انجمن صنفی کارفرمایی صنایع پتروشیمی موظف شده‌اند شرایط عرضه را رصد کرده و مراتب را به معاونت توسعه بازرگانی داخلی اطلاع دهند.وی با اشاره به نوسانات در عرضه محصولات پتروشیمی در بورس تصریح کرد: طبق اعلام شرکت‌های پتروشیمی کاهش عرضه در این مدت مربوط به تعمیرات و اورهال یا کمبود خوراک یا مواد میانی بوده است و مشکل دیگری وجود ندارد.

ملاخواه خاطرنشان کرد: در حال حاضر وضعیت عرضه و تقاضا غیر از برخی اقلام موردنیاز نساجی‌ها مثل پلی‌پروپیلن بقیه متعادل است، ضمن اینکه در‌مورد این مواد تولیدمان به اندازه تقاضا نیست و نیاز به واردات داریم.وی توضیح داد: بعد از بخشنامه میزان عرضه هفته اول تیرماه خوب بود، چون تقاضا هم کاهش یافته بود، ضمن اینکه پتروشیمی‌ها هم موظف شدند محصولات خود را غیر از بورس در جای دیگری عرضه نکنند، چون نرخ آزاد برای پتروشیمی‌ها مزایایی دارد و آن اینکه در کنار صادرات می‌توانند از معافیت مالیاتی استفاده کنند.مدیر‌کل نظارت بر کالاهای غیرفلزی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان خاطرنشان کرد: در تیر‌ماه سال جاری ۶۹۲ هزار تن عرضه محصولات پتروشیمی داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل که میزان عرضه ۶۲۵ هزار تن بوده یازده درصد رشد داشته است. وی میزان عرضه خردادماه را ۴۵۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: میزان عرضه در تیر ماه ۴۰ درصد رشد داشته است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;