آمارهای شرکت مدیریت منابع آب ایران
منفی شدن بارشها در ۲۰ استان
ارتفاع کل ریزشهای جوی کشور از اول مهر تا ۲۷ خرداد سال آبی ۹۷-۹۶ به بیش از ۵/ ۱۶۶ میلیمتر رسید. ارزیابیها نشان میدهد این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه بلندمدت (۴/ ۲۳۶ میلیمتر)، ۶/ ۲۹ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۲۲۶ میلیمتر)، ۳/ ۲۶ درصد افت داشته است. از سوی دیگر حجم بارشها از اول مهر تا ۲۷ خردادماه امسال، معادل ۳۹۶/ ۲۷۴ میلیارد مترمکعب بوده است.
همچنین براساس آمار اعلام شده از سوی «شرکت مدیریت منابع آب ایران»، از میان ۶ حوضه آبریز اصلی کشور، تنها حوضه آبریز «خلیج فارس و عمان» با افت ۴/ ۴۱ درصدی بارشها نسبت به سال گذشته بدترین شرایط را در میان سایر مناطق یادشده تجربه کردهاند. در این میان حوضههای آبریز «فلات مرکزی» ۷/ ۳۴، «مرزی شرق» ۴/ ۳۳ و «قرهقوم» نیز ۷/ ۲۰ درصد کاهش بارش را ثبت کردهاند.
با وجود این آمارها نشان میدهد بارشهای مناسب دوماه اخیر در برخی از مناطق کشور موجب شده تا حوضههای آبریز «دریاچه ارومیه» و «دریای خزر» به مراتب شرایط بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه کنند؛ بهطوری که این دو حوضه آبریز بهترتیب با افزایش ۱/ ۴۷ و ۱۵ درصدی بارندگیها نسبت به سال گذشته روبهرو هستند.
از سوی دیگر بررسیها نشان میدهد افت بیسابقه بارندگیها امسال موجب شده ۲۰ استان کشور بارندگیهای منفی را نسبت به سال گذشته تجربه کنند.
هرمزگان با منفی ۷۹ درصد کمبارشترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استانهای سیستان و بلوچستان با ۷۲ درصد، کرمان با ۶۹ درصد، فارس با ۶۶ درصد و بوشهر با ۶۱ درصد کمبارشترین مناطق کشور بهشمار میروند.
کاهش بارندگی در کشور موجب شد تا متولیان صنعت آب کشور نسبت به کمبود آب در کشور بارها هشدار دهند و خواستار کاهش مصرف آب در کشور شوند؛ علاوه بر تنش آبی در مدت زمان مورد بررسی کشور با نبود ذخیره آبی نیز مواجه شده که این امر نیز به تنش آبی دامن بیشتری زده است. با این شرایط باید بر این نکته تاکید کرد که این معضل در طول ۵۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
بارشها در حوضههای ۳۰گانه
براساس آمارهای اعلام شده در حوضه آبریز «دریای خزر» که متشکل از حوضههای «ارس»، «تالش، مرداب انزلی»، «سفیدرود بزرگ»، «رودخانههای بین سفیدرود و هراز»، «هراز و قرهسو»، «قرهسو و گرگان» و «اترک» میشود، بارش تجمعی از اول مهر تا ۲۷ خردادماه نسبت به متوسط ۴۹ ساله، تنها در حوضههای «ارس»، «سفیدرود بزرگ» و «قرهسو و گرگان» مثبت بوده و در سایر حوضهها بارشها روند منفی را تجربه کردهاند.
ارتفاع تجمعی بارشها در سال آبی ۹۷-۹۶ در حوضه آبریز دریای خزر، ۷/ ۳۶۸ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته ۳/ ۱۵ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۷/ ۰ درصد رشد داشته است.
در حوضه آبریز «خلیج فارس و دریای عمان» نیز که متشکل از حوضههای «مرزی غرب»، «کرخه» «کارون بزرگ» و «جراحی و زهره»، «حلهرود و رودخانههای کوچک»، «مند، کاریان و خنج»، «کل، مهران و مسیلهای جنوبی»، «بندرعباس، سدیج» و «رودخانههای بلوچستان» است نیز وضعیت بارشها حکایت از آن دارد که از اول مهر تا ۲۷ خردادماه تنها در حوضه «مرز غربی» روند بارشها مثبت بوده و سایر حوضهها افت بارش را ثبت کردهاند.
بر اساس آمار اعلام شده از اول مهر تا ۲۷ خرداد امسال ارتفاع تجمعی بارشها در این حوضه ۶/ ۲۱۱ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته بیش از ۴۱ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت نزدیک به ۴۱ درصد افت داشته است. اما در حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» نیز ارتفاع تجمعی بارشها در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۶/ ۴۰۶ میلیمتر بوده که نسبت به سال آبی گذشته حدود ۶/ ۴۸درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۶/ ۲۵ درصد رشد داشته است.
حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» سال گذشته را با افت شدید بارش سپری کرد، اما امسال بارش در این حوضه جبران شده و تا حدودی ورودی آب به این دریاچه مثبت شد؛ روندی که فعالان محیط زیست را به احیای هرچه سریعتر این دریاچه امیدوار کرده است. در حوضه آبریز «فلات مرکزی» نیز که متشکل از حوضههای «دریاچه نمک»، «گاوخونی»،« طشک، بختگان و مهارلو»، «کویر ابرقو، سیرجان»، «هامون، جازموریان»، «کویر لوت»، «کویر مرکزی»، «کویر سیاهکوه، ریگزرین»، «کویر درانجیر» است، تقریبا تمام حوضهها از اول مهر تا ۲۷ خردادماه جاری و دوره بلندمدت (۴۹) ساله افت بارش را تجربه کردهاند، تنها حوضهای که از اول مهر تا ۲۷ خردادماه توانست رشد ۸ درصد بارش را تجربه کند، حوضه «کویر سیاهکوه، ریگ زرین» است. آمارها نشان میدهد میزان بارش در حوضه «فلات مرکزی» ۴/ ۱۰۲ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه در سال آبی گذشته حدود ۳۵درصد و نسبت به متوسط بلندمدت حدود ۳۶ درصد کاهش داشته است.
در حوضه آبریز «مرزی شرق» هم که متشکل از حوضههای «پترگان،خواف»، «هامون، هیرمند» و «هامون، مشکیل» میشود نیز تمام حوضهها افت بارندگی را در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کردهاند. میزان بارندگی در این حوضه در سال آبی جاری برابر با ۱/ ۴۰ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۳۳ درصد افت داشته است. در حوضه آبریز«قره قوم» نیز ارتفاع تجمعی بارشها در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۸/ ۱۴۱ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود ۲۱ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت حدود ۳۵درصد کاهش داشته است.
وضعیت بارندگی در استانها
ارزیابیها نشان میدهد افت بیسابقه بارندگیهای امسال موجب شده تا ۲۰ استان کشورکاهش بارندگی را نسبت به سال گذشته تجربه کنند. هرمزگان با منفی ۷۹ درصد کمبارشترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استانهای سیستان و بلوچستان با ۷۲ درصد، کرمان با ۶۹ درصد، فارس با ۶۶ درصد و بوشهر با ۶۱ درصد کمبارشترین مناطق کشور هستند.
در این بین استانهای آذربایجان شرقی با ۵۴ درصد، آذربایجان غربی با ۵۱ درصد، کردستان با ۲۹ درصد، کرمانشاه و زنجان با ۲۳ درصد و گلستان با ۱۹ درصد افزایش بارندگیها نسبت به سال گذشته شرایط به مراتب بهتری را در میان سایر استانهای کشور تجربه میکنند.
همچنین در این بازه زمانی پربارشترین نقطه کشور «رامسر- صفارود» در استان مازندران با ثبت ۵/ ۹۵۸ میلیمتر بارندگی و کمبارشترین نقطه کشور نیز «هوشک- سراوان» در استان سیستان و بلوچستان با ثبت ۳/ ۳ میلیمتر بارش بوده است.
انتهای خبر