یک قدم تا اجرا؛ صادرات گاز به عراق
به گزارش تاسیسات نیوز، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت درباره نتایج سفر هفته گذشته هیئت ایرانی به عراق گفت: در این سفر، جزئیات دو تفاهمنامه برای امضا از سوی وزیران نفت دو کشور نهایی شد.
«امیرحسین زمانینیا» افزود: تفاهمنامهنخست درباره همکاری در توسعه میدانهای مشترک پرویز (نفتخانه جنوبی) و دیگری خرمشهر (سندباد یا سیبه) است. او مفاد تفاهمنامه دوم را مربوط به بقیه بخشهای صنعت نفت از جمله نفت خام، ساخت تجهیزات، صادرات گاز، نوسازی پالایشگاههای عراق از سوی بخش خصوصی ایران و آموزش عنوان کرد. زمانینیا درباره جزئیات صادرات گاز به بغداد گفت: ایران اکنون آماده صادرات گاز به بغداد و این کشور هم آماده دریافت گاز است.
خط لوله صادرات گاز ایران به بغداد اکنون از گاز پر است، اما اعتبار اسنادی (السی) این طرح هنوز باز نشده و به محض حل مسائل مالی، گاز ایران به بغداد میرود. معاون وزیر نفت با بیان اینکه «السی» صادرات گاز ایران به عراق هم بهزودی و همزمان با سفر هیئت عراقی به تهران و در بانک موردنظر ایران، گشایش پیدا میکند، افزود: به گفته یونس صالح، معاون وزیر نفت عراق، مبلغ موردنظر برای پیشپرداخت اولیه این طرح تخصیص داده شده است.
با توجه به نیاز عراق به گاز طبیعی برای مصارف نیروگاهی، طرح موضوع و مذاکرات قراردادی صادرات گاز ایران به عراق از نیمه دوم سال ١٣٨٩ آغاز و قرارداد فروش گاز به بغداد در تیرماه سال ١٣٩٢ در بغداد امضا شد. براساس توافقها مقرر شد، گاز طبیعی صادراتی از طریق خط لوله ششم سراسری گاز و حدود ٢٢٨ کیلومتر خط لوله ٤٨ اینچ کوهدشت- نفتشهر به استانهای دیاله و بغداد کشور عراق ارسال و از این راه، گاز مصرفی نیروگاههای المنصوریه، القدس و الصدر تأمین شود. مدت قرارداد صادرات گاز ایران به بغداد ششساله با حداکثر حجم صادراتی ٣٥ میلیون مترمکعب در روز است. زمانینیا، محور دیگر تفاهمنامه دوم با عراق را خط لوله نفت خام و فراورده بصره- آبادان- بصره عنوان کرد.
علیاصغر مونسان، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش، در این همایش گفت که تولید نفت خام در پنجماهه نخست سال ١٣٩٢ حدود دومیلیونو ٧٠٠ هزار بشکه بود؛ اما پس از رفع تحریمها در خرداد ١٣٩٥ تولید نفت ایران به بیش از سهمیلیونو ٨٠٠ هزار بشکه رسید و صادرات نفت خام هم از دو میلیون بشکه عبور کرد و بیش از دو برابر شد.
او ادامه داد: ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی هرچند در برخی از روزها رکورد صادرات دومیلیونو ۴۴۰ هزار بشکه نفت را ثبت کرد؛ اما متوسط صادرات نفت و میعانات گازی کشور امسال حدود دو میلیون بشکه در روز بوده است. علاوهبراین، امسال ایران حدود ۴۰۰ تا ۴۸۰ هزار بشکه فراوردههای نفتی شامل گازوئیل، نفت کوره، گاز مایع و نفتای سبک و سنگین را هم به بازار عرضه کرده است.
او گفت: متوسط تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی حدود سهمیلیونو ۵۰۰ هزار بشکه بوده که در روزهای پایانی سال میلادی (اکتبر ۲۰۱۶) این تولید به سهمیلیونو ۷۲۰ هزار بشکه در روز رسید و پیشبینی میشود با بهرهبرداری از چند طرح جدید تولید نفت ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار بشکه در روز پیدا کند. براساساین تولید نفت ایران سال ۲۰۱۷ میلادی بدون احتساب میعانات گازی به حدود سهمیلیونو ۸۰۰ هزار بشکه تا سهمیلیونو ۹۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
مونسان تصریح کرد: ایران یکی از ارزانترین تولیدات نفت در جهان را دارد و هزینه تولید هر بشکه نفت در ایران حدود هفت دلار است و ذخایر مجموع نفت و گاز کشور ۳۵۵ میلیارد بشکه معادل نفت خام و در رتبه اول جهانی قرار دارد و هنوز نزدیک به ۸۰ درصد بخش برداشتنی منابع، بهرهبرداری نشده است.
انتهای خبر