کارنامه کاری دولت یازدهم در حوزه محیط زیست

به گزارش تاسیسات نیوز، دولت حسن روحانی توانست موضوع محیط زیست را مطابق بیانات تاریخی رهبر معظم انقلاب در ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ به میان خانواده‌ها و رسانه‌ها برده و به‌عنوان یک دغدغه و اولویت ملی مطرح کند.




محمد درویش، مدیرکل دفتر مشارکت‌‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت:




[این] دولت، یازدهمین دولتی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی سکان اجرایی کشور را در دست گرفته است.




هشتاد درصد هورالعظیم آب دارد



در این دولت بود که برای نخستین بار بیش از یکصدهزار هکتار از قلمرو بخش ایرانی هورالعظیم، برخوردار از آبی شیرین و گوارا شد چرا که هم اینک دبی ورودی به هورالعظیم از سمت رودخانه کرخه به ۱۱۰ متر مکعب در ثانیه می‌رسد؛ روندی که سبب شده تا بیش از ۸۰ درصد هورالعظیم آبگیری شده و پس از دو دهه، امکان صیادی مجددا در آن فراهم شود.




بهبود وضعیت هورالعظیم به مفهوم ناپدید شدن یکی از مهم‌ترین کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در داخل کشور و افزایش ظرفیت گرمایی ویژه جنوب خوزستان است که خود منجر به تعدیل اقلیم، کاهش نیاز آبی اقلام زراعی و بهبود تنوع زیستی می‌شود.




درمجموع، کمتر پیش آمده تا توان تاب‌آوری پنج تالاب اصلی خوزستان، مانند امروز در چنین سطح امیدوارکننده‌ای قرار گرفته و علاوه بر هورالعظیم؛ شادگان، بامدژ، میانگران و شیمبار هم در وضعیتی مطلوب قرار بگیرند.




نکته مهم دیگر آن است که تعداد روزهای گرد و غبار در خوزستان از ۷۲ روز در سال ۸۸، اینک به ۲۸ روز در سال ۹۵ کاهش یافته است که خود نشان از تعاملات درون و برون منطقه‌ای، از جمله مقاومت در برابر اجرای طرح‌های انتقال آب در بالادست کارون است.




دریاچه ارومیه احیا شد



از دیگر رخدادهای امیدوارکننده در دولت حسن روحانی، باید به ماجرای دریاچه ارومیه اشاره کرد که سطح تراز آبش اینک نسبت به کمترین تراز ثبت شده‌اش در اول مهر ۱۳۹۳ که به ۱۲۷۰/۰۸ متر رسید؛ حدود ۹۰ سانتیمتر افزایش یافته است.




این موفقیت در حالی به‌دست آمده که میانگین ریزش‌های آسمانی حوضه آبخیز دریاچه ارومیه در سال آبی جاری، حدود ۱۳ درصد نسبت به میانگین درازمدت ۴۸ ساله، کاهش نشان می‌دهد؛ واقعیتی که آشکارا ثابت می‌کند اعمال تمهیداتی چون تغییر الگوی کشت و توقف صادرات آب مجازی از حوضه، پلمب چاه‌های غیرمجاز، نصب کنتور بر چاه‌های مجاز، لایروبی رودخانه‌ها، توقف ساخت سدهای بیشتر و اهدای حقابه سدها به دریاچه به همراه آموزش گسترده جوامع محلی به کمک سمن‌های محیط زیستی منطقه، سبب این تحول مثبت شده است.




گسترش سمن‌‌های محیط زیستی



البته حضور مؤثرتر سمن‌های محیط زیستی در فرآیند تصمیم گیری از جمله تدوین فصل محیط زیست در برنامه ششم توسعه، برگزاری انتخابات آزاد و شکل گیری شبکه‌های استانی و ملی، حضور همراه با حق رأی در کمیته آمایش استانداری‌ها و افزایش معنی دار شمار سمن‌ها به بیش از دو برابر سال ۱۳۹۲، نشان از پویایی و پیش برندگی این حوزه، یعنی بازگشت نشاط به سرمایه اجتماعی محیط زیست دارد؛ واقعیتی که در ماجرای مخالفت با توسعه نابخردانه در آشوراده، خط انتقال آب خزر به سمنان، جلوگیری از استقرار صنایع انرژی بر در کوشکنار و ممانعت از اجرای طرح بهشت آباد و چشمه‌های قطری خود را نشان داد.

 

 

 

 

علاوه بر این، حضور نزدیک به ۵۰ مدرسه طبیعت و ایجاد یک زمینه اشتغال سبز، برگ برنده دیگر دولت تدبیر و امید است که تماما با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و حمایت سازمان حفاظت محیط زیست امکانپذیر شده و می‌تواند فرآیند یادگیری در نظام آموزش و پرورش کشور را متحول کند.




موفقیت طرح آماک




اینکه با استفاده از طرح آماک، توانستیم از سوزاندن ۲۴۱ میلیون فوت مکعب گاز ترش در هوای خوزستان و اهواز جلوگیری کنیم؛
اینکه تعداد روزهای پاک و سالم در شهرهایی چون اصفهان، تهران و شیراز بین ۱۵ تا ۵۰ درصد افزایش یافت؛

 

 

اینکه بنزین سرطانزای پتروشیمی برای همیشه به تاریخ پیوست؛

 

 

اینکه تبصره یک بند ۱۶ لایحه هوای پاک برای جذب دانش آموختگان این حوزه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید؛

 

 

و اینکه مردم و دولت با حمایت از پویش‌های محیط زیستی چون سه‌شنبه‌های بدون خودرو توانستند در فرآیند تغییر سبک زندگی و تحول مبلمان شهری به انسان محوری مؤثر باشند؛

 

 

 

از دیگر رخدادهای مثبت کارنامه حسن روحانی و تیمش در دولت تدبیر و امید است.

 

 

محیط زیست به میان خانواده‌ها رفت

 

 

اما شاید مهمتر از همه دستاوردهای ذکر شده که بخش ناچیزی از عملکردهای مثبت رخ داده در این حوزه را شامل می‌شود؛ دولت حسن روحانی توانست موضوع محیط زیست را مطابق بیانات تاریخی رهبر معظم انقلاب در ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ به میان خانواده‌ها و رسانه‌ها برده و به‌عنوان یک دغدغه و اولویت ملی مطرح کند؛ ملتی که محیط زیست فارغ از هر رنگ سیاسی در شمار اولویت‌هایش قرار گرفته باشد، می‌تواند امیدوار به بهبود شرایط زیست بومش در هر چهار مولفه خاک، آب، هوا و تنوع زیستی باشد.




منبع: روزنامه ایران

 

 

 

 

 

 

انتهای خبر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;