چگونگی تولید برق از زباله

به گزارش تاسیسات نیوز، كارخانه توليد برق مي‌تواند روزانه از حجم زباله 300 تني 2 مگاوات برق توليد كند. نحوه كار بدين ترتيب است كه از هر 100 تن زباله 50 تن زباله‌تر است كه وارد سيستم هاضم مي‌شود و حدود 3 تا 4 تن زباله خشك بوده و مابقي ريجكت است كه در نهايت سوزانده مي‌شود.

حسن كريميان، مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران با بيان اينكه از هر 100 تن زباله يك مگاوات برق توليد شده و ظرفيتي كه در كارخانه هاضم وجود دارد، 2 مگاوات برق است، گفت: به عبارت ديگر اين 2 مگاوات برق مي‌تواند به يك شهرك كوچك 10 تا 15 هزار نفر روشنايي برق اهدا كند.

وي ادامه داد: كارخانه هاضم در حال حاضر با ظرفيت توليد يك مگاوات و يك ژنراتور فعال است. اين يك مگاوات برق توليدي وارد شبكه سراسري برق شده و توزيع آن به عهده وزارت نيرو است. اين در حاليست كه از 300 تن زباله مي‌توانيم 3 مگاوات برق توليدي داشته باشيم ولي در حال حاضر در كارخانه هاضم 2 ژنراتور فعال است.

مدير عامل سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران با اشاره به اينكه در سالن دريافت كارخانه شب‌ها زباله‌هاي منطقه 4 به اين كارخانه انتقال داده مي‌شود، ياد آور شد: بعد از انتقال در طي روز عمليات جداسازي بر روي آنها انجام مي‌پذيرد.به گفته وي محصول بعدي گرمايي است كه از فرآيند كارخانه ايجاد مي‌شود.

كريميان با بيان اينكه در برخي از كشورهاي دنيا نيز در كنار اين فضا استخر ايجاد مي‌شود يا از اين گرماي توليدي در شهرك‌ها استفاده مي‌كنند، گفت: كارخانه هاضم هيچ گونه آثار مخرب زيست محيطي ايجاد نمي‌كند و در زباله سوز نيز آلودگي ايجاد نمي‌شود و تنها گاز متان توليد شده كه در نهايت تصفيه مي‌شود.

وي با تاكيد بر اينكه كارخانه هاضم در ارديبهشت ماه سال 92 افتتاح شد اما به دلايلي با مشكل مواجه شد، خاطر نشان كرد: به دليل مشكلاتي كه در عقد قرارداد با وزارت نيرو داشتيم در عيد فطر سال جاري توانستيم اين برق را وارد شبكه برق مصرفي تهران كنيم.زيرا هر مجموعه‌اي كه برق حاصل از انرژي‌هاي پاك را توليد كند، وزارت نيرو يا سازمان انرژي‌هاي نو اين برق را خريداري مي‌كنند.

كريميان در خصوص فروش برق توليد شده از كارخانه هاضم گفت: كارخانه هاضم شراكت بين بخش خصوصي و شهرداري تهران است. به طوري كه بابت سرمايه‌گذاري بخش خصوصي به مدت 5 سال از درآمد حاصل از اين كارخانه به شكل BOT استفاده مي‌كند. بعد از اين مدت زمان درآمد حاصل به طور كامل به شهرداري تهران اختصاص مي‌يابد.

وي با بيان اينكه برنامه‌هاي جامعي براي توسعه اين شبكه برق در دستور كار قرار دارد، افزود: سياست‌هاي دنيا بر اين مبناست كه تا جايي كه ممكن است ميزان زباله دفني را كاهش دهند و براي رسيدن به اين مرحله بايد امحاي زباله در محدوده اصلي شهر انجام شود. يكي از روش‌هايي كه در دنيا مرسوم است، هاضم و روش ديگر سوزاندن زباله است. در سوزاندن اگر سيستم كاملا كنترل شود، مناسب است اما روش هاضم دردسرهاي سوزاندن را نيز نخواهد داشت. وي ادامه داد:شهردار تهران بر بخش امحا زباله و همكاري با بخش خصوصي تاكيد بسياري دارد.

مدير عامل سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران با تاكيد بر اينكه كارخانه هاضم اولين مجموعه در خاورميانه است كه به توليد برق مي‌پردازد، اشاره كرد: اين كارخانه جزو مجموعه‌هاي بزرگ دنيا محسوب مي‌شود.

هرتهراني به طور ميانگين روزانه 800 تا 900 گرم زباله توليد مي‌كند

در شهر تهران هر نفر به طور ميانگين روزانه 800 تا 900 گرم زباله توليد مي‌كند البته اين موضوع به اين مسئله بستگي دارد كه چه چيزهايي را زباله بناميم. اگر لجن، سر شاخه و برگ را نيز جز زباله به حساب آوريم، ميزان زباله توليدي ما بيشتر نيز خواهد شد اما اگر منظور زباله خانگي باشد رقمي بين 600 تا 700 گرم را شامل مي‌شود.

در كارخانه هاضم زباله تر، خشك ارزشمند و خشك غير ارزشمند داريم و روال كار بدين صورت است كه زباله دپو شده به وسيله لودر يا ماشين آلات سنگين به هاپر ريخته مي‌شود و از آنجا وارد دستگاهي مي‌شود كه به اصطلاح كيسه پاره كن به آن مي‌گويند.

در آنجا كيسه‌هاي زباله از هم باز شده و 3 سرند مواد آلي را جداسازي كرده و در نهايت هم خالص سازي مواد آلي و جداسازي تركيبات بازيافتي در نوارهاي اوليه و سرند اوليه و زير سرندي مخصوص زباله‌تر به سرند ثانويه وارد مي‌شود كه در آنجا در مراحل مختلف زباله به قيف ورودي و بعد به خردكن وارد شده و مگنت‌ها نيز فلزات را از زباله‌ها جدا مي‌كنند.

بر اساس اين گزارش دستگاه نايلون گير كه براي اولين بار در كشور فعال است، به جداكردن نايلون‌ها از زباله‌ها مي‌پردازد.در نايلون گير به صورت پنوماتيكي هوا دميده مي‌شود و سپس مكش انجام خواهد شد.

در نوار نقاله‌اي كه زباله را به هاضم انتقال مي‌دهد، ممكن است چند درصد هم ماده آلي باشد كه به ميزان زيادي با زباله اوليه متفاوت است. بالاخره در نهايت زباله‌اي با خلوص 90 درصد وارد مجموعه هاضم مي‌شود.

به گفته كريميان اين خط كارخانه هاضم آبعلي مشابه خط‌هاي كارخانه كهريزك است اما با 3 تا 4 دستگاه اضافه‌تر فعال است، به طوري كه زباله‌ها بعد از نوار نقاله در دستگاه ريفاينر خرد مي‌شود و بعد از يك روز و اختلاط با آب وارد مخازن شده و لجن باقي مانده از آن وارد مخازن بزرگتر مي‌شود. گاز توليد شده نيز در ژنراتور سوزانده مي‌شود. اين در حاليست كه گاز اضافه هم در دستگاه فلر سوزانده مي‌شود.

در سيستم هاضم سيستم تر، مزوفيل 2 مرحله‌اي است كه‌تر بودن به دليل اختلاط با آب در مرحله قبل است.لازم به ذكر است كه TS آن نيز بايد به 10 درصد برسد. مرحله مزوفيل بدان معناست كه دماي اعمال شده در هاضم‌ها براي فعاليت‌هاي ميكروبي و توليد گاز 35 تا 40 درجه باشد.

در اتاق كنترل هاضم تمامي انتقال از هاضم‌هاي اول به هاضم‌هاي ثانويه و از هاضم‌هاي ثانويه به پاين تبديل مي‌شود و گاز توليدي در مخازن 1500 متر مكعبي از مايع به سمت فضاي ديگري حركت مي‌كند و در محل تجمع گاز جمع مي‌شود.از آنجا به واحد ژنراتور مي‌رود كه در ابتدا گاز تصفيه شده و رطوبت آن نيز كم شود تا قابليت اشتعال در موتور را داشته باشد. بعد موتور ژنراتور گاز را وارد بخش مكانيكي مي‌كند كه در نهايت ژنراتور حركت كرده و برق توليد شده و وارد شبكه مي‌شود.

بدين ترتيب زباله‌اي كه عامل آلودگي هوا و آب و خاك است و معضل محيط زيست محسوب مي‌شود به جاي آلودگي علاوه بر توليد انرژي، كودي توليد مي‌كند كه هيچ نشاني از آلودگي ازجمله معضل شيرابه ندارد. ضمن اينكه گازهاي گلخانه‌اي كه از زباله توليد شده و خود به خود انتشار پيدا مي‌كنند، در مجموعه هاضم كنترل شده و تبديل به برق مصرفي منازل مي‌شود.

در كشور پيشرفته‌اي مثل آلمان در حال حاضر بيش از 8 هزار مگاوات برق از بيومس كودهاي شيميايي و زباله‌هاي شهري گرفته مي‌شود.

به گفته كريميان انرژي اتمي بوشهر 1000 مگاوات برق توليد مي‌كند كه اگر ما با استفاده از كارخانه هاضم به اين سمت و سو برويم كه زباله‌هاي كشور كه پتانسيل بسياري در توليد گاز و برق دارند منبع توليد انرژی، مي‌توانيم بسياري از انرژي مورد نياز كشور را از اين سيستم بدست آوريم تا ضمن كاهش آلودگي‌هاي زيست محيطي انرژي استحصال شده و مشكلات كمبود انرژي رفع شود.

پایان پیام /.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;