چرا قیمت بنزین باید اصلاح شود؟
به گزارش تاسیسات نیوز، کارشناسان عقیده دارند «واقعی کردن قیمت بنزین» راهکاری است که دولتها باید با جسارت و آیندهنگری به آن ورود کنند.
از نگاه این کارشناسان اگرچه اصلاح قیمت بنزین منجر به رشد آن خواهد شد و این امر از نگاه دولتها «حساسیت برانگیز» است و ممکن است نمرهای منفی در کارنامه آنها به شمار برود، اما از دیگر سو سوزاندن «بنزین ارزان» مصداق بارز «آتش زدن مال است.»
بنابراین تا زمانیکه قیمت بنزین در داخل کشور براساس قیمتهای فوب خلیج فارس و دیگر کشورهای منطقه اصلاح نشود، فرقی ندارد در تولید بنزین خودکفا شده باشیم یا اینکه بخشی از نیاز کشور به سوخت را وارد کنیم. با عدم اصلاح قیمتها در هر دو حالت به واسطه ارزان بودن قیمت سوخت و یارانهای که دولت از محل درآمدهای نفتی برای ثابت نگه داشتن قیمت آن پرداخت میکند، متحمل زیان اقتصادی و از دست رفتن سرمایههای نفتی خواهیم بود.
علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه قانون کنترل قیمت سوخت در کشور وجود دارد، در رابطه با لزوم اصلاح قیمت بنزین گفت: امروزه به علت گسترش شهرها، کاهش روستانشینی، جوانی جمعیت و میلی که به تحرک در مسیرهای شهری و بینشهری وجود دارد، تولید خودرو با رشد همراه شده است.
طبیعتا رشد روزافزون خودروهای تولیدی (بدون در نظر گرفتن اینکه میزان مصرف سوخت آنها استاندارد است یا خیر) به سوخت نیاز دارند، در این میان باید توجه کرد که برای تولید هر یک لیتر بنزین، چیزی حدود 2/ 2 لیتر نفت خام مورد نیاز است؛ این در حالی است که قیمت هر لیتر بنزین در داخل کشور حدود 30 سنت است اما هر 2/ 2 لیتر نفت خام با در نظر گرفتن قیمت حدود 50 دلاری چیزی حدود 70 سنت میشود.
در واقع روالی که در کشور وجود دارد، هزینه کردن بیش از 70 سنت برای تولید یک لیتر بنزین و فروش آن با قیمت حدودا 30 سنت است. این روش نه تنها به معنای از بین بردن نفت خام به معنای سرمایه ملی و سوخت کردن آن است، بلکه با توجه به ارزانتر بودن قیمت آن نسبت به فوب خلیج فارس یا ترکیه، منجر به قاچاق آن میشود.
شمس اردکانی در ادامه با اشاره به اینکه اختصاص بیش از اندازه نفت خام به تولید بنزین میتواند تولید دیگر محصولات را با عدم توازن همراه سازد، گفت: حتی اگر بخواهیم میعانات گازی را جایگزین نفت خام کنیم و از این محصول به بنزین دست پیدا کنیم، با زیان بیشتری نیز همراه خواهیم بود زیرا میعانات گازی در هر بشکه حدود 60 دلار است و محاسبات نشان میدهد با قیمت فعلی سوخت در کشور، برای تولید بنزین از هر یک بشکه میعانات گازی با 30 دلار زیان همراه هستیم.
از نگاه رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در کنار توجه به نوع تولید، قیمتگذاری همچنان از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این قیمت ارزان است که باعث رشد تقاضا میشود. شمس اردکانی در این زمینه میگوید: ما باید دستکم در بخشهایی مانند مرز ترکیه، قیمت سوخت را به 80 درصد قیمت در این کشور برسانیم تا از قاچاق سوخت جلوگیری شود زیرا در حال حاضر اختلاف قیمت باعث قاچاق سوخت بهعنوان سرمایه ملی به این کشور میشود و در مقابل به جای پول نقد، کالا و پوشاک ترکیهای به داخل کشور قاچاق میشود و این معادلهای دو سر زیان برای اقتصاد کشور و در جهت از بین رفتن مشاغل است.
انتهای خبر