از ابتدای سال ۱۴۰۲ تمام مجوزهای قانونی واگذاری و فروش پساب در بستر بورس اخذ شد و اکنون اعلام شده آمادگی صددرصدی برای عرضه در بازار بورس وجود دارد که بهزودی از آن رونمایی خواهد شد.
بهگزارش تاسیسات نیوز، در تبصره ۸ قانون ۱۴۰۲ تامین آب شرب برای صنایع پیش بینی شده بود که وزارت نیرو میبایست از طریق استفاده حداکثری از پساب بهداشتی و همچنین آب دریا، آب صنایع را تامین کند، این موضوع این امکان را به وجود میآورد که منابع آب بیشتری را در اختیار صنایع قرار بگیرد و صنایع نیز بتوانند تولید بیشتری داشته باشند.
براساس برآوردهای صورت گرفته این موضوع میتواند بیش از دو میلیارد مترمکعب آب را برای صنایع تامین کند و صنایع آببر نیز موفق به اجرای طرحهای خود شوند. علاوه بر این از طریق آزاد سازی پساب میتوان نیاز مناطق دیگری که نیاز به آب شرب را دارند را تامین کرد. براساس قانون باید شرایط رقابتی ایجاد شود و قرار شده تا طریق بورس ظرفیت پساب بهداشتی در اختیار صنایع قرار گیرد.
درواقع وزرات نیرو قصد دارد تجربه برق در بازار بورس را در بخش آب هم تعمیم دهد، در مرحله نخست حجم پسابی که واگذار میشود، در تابلوی بورس عرضه میشود و خریدار همین حجم را در بستر بورس خریداری میکند. بر این اساس مشابه برق، قصد گواهی نیز عرضه میشود و با منابع مالی حاصل از آن، علاوه بر ایجاد بخشی از زیرساخت ها، تاسیسات فاضلاب نیز توسعه مییابد.
آنطور که مصرزاده – مدیرعامل شرکت فاضلاب شهر تهران اعلام کرده نخستین مجوز اخذ شده برای ۱۰ میلیون متر مکعب پساب در سال است، هر میزان صنایع مصارف غیر شرب و بهداشتی را به سمت استفاده از پساب سوق دهند، این پساب در شهر تهران به اندازه کافی وجود دارد و میتواند نیاز کل صنایع را در این بخش تامین کند. صنایعی که پایین دست تصفیه خانهها قرار میگیرند برای تامین نیاز ۱۰۰ درصد آنها پساب وجود دارد و مشکلی از این جهت وجود ندارد. بستر و زیرساخت فراهم شده عرضه پساب در بازار بورس میتواند شروع خوبی برای تسری به این هدف باشد.
سازهها و تأسیسات شبکه جمعآوری فاضلاب تماماً زیر زمین دفن میشود و روی زمین هیچ چیزی مشاهده نمیشود، بر این اساس مصالح ساختمانی زیادی در زیر زمین دفن شده که قابل مشاهده نیست و خروجی آن دریچهای هم سطح آسفالت شده که از کنار آن رد میشویم و در قسمت پایین دیده نمیشود. امروز که در خیابان قدم میزنید، دریچه منهول دار در محلهایی که شبکه فاضلاب کار شده، قابل مشاهده است، ما در خطوط اصلی و انتقال و تونل ها، سازههای بزرگی را زیر زمین ایجاد کردیم که بتواند جریان فاضلاب را در زیر زمین کنترل و یا نحوه انتقال را هدایت کند.
از دو سال پیش ورود پساب به بورس مطرح شده بود که سرانجام نتیجه داد و بهنظر میرسد که با اجرای این طرح نه تنها نیاز بخش صنعت برطرف میشود بلکه گامی نیز در راستای حفظ منابع آبی کشور برداشته خواهد شد.