نیاز به ۹ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبی تا سال ۱۴۰۰
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به مطالعاتی که در زمینه تامین نیاز آبی کشور تا سال ۱۴۰۰ صورت گرفته است، گفت: طبق این مطالعات تا سال مذکور به ۹ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبی نیاز است.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، شاهین پاکروح در نشست خبری که در سومین روز از پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی آب و فاضلاب کشور برگزار شد با تاکید بر اینکه کشور ظرف مدت ۱۵ سال آینده با تنش جدی در تامین آب مواجه بوده و در خشکسالی قرار داشته است، اظهار کرد: این خشکسالی ۱۵ ساله تاثیرات نامطلوبی بر منابع آب سطحی و زیرزمینی گذاشته است و برای اینکه این آثار را به حداقل برسانیم باید اقداماتی را از جمله سدسازی، حفر چاه سامانههای تصفیه و انتقال را انجام دهیم.
تشریح آخرین آمار آبرسانی شهری و روستایی
وی با اشاره به آخرین آماری که در آخر سال ۱۳۹۷ به دست آمده است، اظهار کرد: طبق این آمار جمعیت تحت پوششی آب شهری ۹۹.۶ است در حالی که این میزان در ابتدای انقلاب اسلامی ۷۴.۶ بود. تعداد تصفیهخانههای آب شهری در ابتدای انقلاب ۲۷ واحد بود که این میزان در حال حاضر به ۱۴۰ واحد رسیده است.
به گفته معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور ظرفیت تصفیه آب در ابتدای انقلاب اسلامی، ۱.۹ میلیون مترمکعب در روز بود که این میزان در پایان سال ۱۳۹۷ به ۱۱ میلیون مترمکعب در روز رسید.
وی در مورد جمعیت تحت پوشش شبکه فاضلاب شهری توضیح داد: بیش از ۵۰ درصد جمعیت شهری کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارد در حالی که این میزان در ابتدای انقلاب ۸.۵ درصد بوده است. همچنین تعداد تصفیهخانههای فاضلاب در ابتدای انقلاب چهار واحد بود که امروز به بیش از ۲۱۶ واحد رسیده است.
تامین بودجه آبرسانی به روستاها از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی
پاکروح با اشاره به آبرسانی به روستاها اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۳۹۵ بودجه مورد نیاز آبرسانی به روستاها از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی آغاز شد و به روستاهایی که بالای ۲۰ خانوار داشتند آبرسانی صورت گرفت. طبق آخرین آمار بیش از ۸۱ درصد از جمعیت روستایی کشور تحت پوشش شبکههای آبرسانی قرار دارند.
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به تامین منابع مالی پروژههای آبرسانی روستایی از محل صندوق توسعه ملی، ادامه داد: به طور کلی ۵۰۰۰ میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی از سال ۱۳۹۵ در اختیار ما قرار گرفت و از محل این اعتبارات ۱.۹ خانوار جمعیت روستایی معادل ۶.۷ میلیون نفر در ۱۰ هزار روستا تحت پوشش قرار گرفتند.
وی ادامه داد: برای سال جاری ۱.۲ میلیون نفر جمعیت روستایی دیگر در ۱۹۵۰ روستا تحت پوشش قرار میگیرند و در صورتی که اعتبارات ادامه داشته باشد تا پایان دولت سه میلیون نفر جمعیت روستایی دیگر تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
وی در مورد آخرین آمار تصفیهخانههای آب و فاضلاب نیز توضیح داد: ۱۴۰ تصفیهخانه در مدار قرار دارد و ۳۲ مدول در دست اجراست، به طور کلی ۵۱ درصد از جمعیت شهری کشور تحت پوشش خدمات فاضلاب قرار گرفتهاند و ۳۳۰ شهر از شهرهای کشور خدمات فاضلاب را دریافت میکنند. همچنین ۱۰۳ مدول تصفیهخانه فاضلاب در دست اجراست و در حال حاضر ۲۱۶ تصفیهخانه فاضلاب در مدار قرار دارد.
آخرین وضعیت آبرسانی روستایی
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه شاخص بهرهمندی آب روستایی ۸۲ درصد است گفت: ۵.۷ میلیون فقره انشعاب آب در حوزه روستایی وجود دارد و سالیانه ۱.۵ میلیارد مترمکعب برای تامین آب شرب روستاییان لازم است.
به گفته وی برای تامین آب روستاها ۸۵ درصد از آب زیرزمینی و ۱۵ درصد از آب سطحی استفاده میشود.
نیاز به تامین ۹ میلیارد مترمکعب آب تا سال ۱۴۰۰
پاکروح در ادامه با اشاره به مطالعاتی که در زمینه تامین آب مورد نیاز کشور تا سال ۱۴۰۰ صورت گرفته است، گفت: طبق این مطالعه تا سال ۱۴۰۰ باید آب مورد نیاز ۸۵ میلیون نفر در کشور تامین شود که برای این جمعیت نیاز به ۹ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبی وجود دارد.
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به کیفیت آب در نقاط مختلف کشور، گفت: با توجه به ۱۵ سال خشکسالی در کشور مشکلاتی در برخی از استانها در زمینه شوری و کیفیت آب وجود دارد به همین دلیل ارتقاء کیفی منابع آب در پروژهها دیده میشود.
وی با تاکید بر اینکه هدف به صفر رساندن تنش آبی در کشور تا سال ۱۴۰۰ است، اظهار کرد: برای این منظور سالانه باید ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب به منابع شهری و روستایی اضافه شود و برای این منظور ۱۲۰ طرح آبرسانی در پیوست قانون بودجه دیده شده است که به ۳۷ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
به گفته پاکروح بیش از ۳۱ طرح از ۱۲۰ طرح مذکور پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد دارند.
آخرین وضعیت فاضلاب شهری
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه در سال ۱۳۹۷، هفت تصفیهخانه فاضلاب در کشور به بهرهبرداری رسید، اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون هشت واحد دیگر به بهرهبرداری رسیده است و تا پایان سال ۲۸ تصفیهخانه فاضلاب دیگر نیز به بهرهبرداری میرسد.
وی با بیان اینکه تاکنون برای فاضلاب روستایی منابع اعتباری موثر اختصاص داده نشده، افزود: این موضوع را از بانک توسعه اسلامی پیگیری کردیم و در سال ۱۳۹۶ از این محل ۱۹۵ میلیون یورو اعتبار برای ایجاد زیرساخت فاضلاب در ۱۱۱ روستا اختصاص داده شده که میانگین پیشرفت فیزیکی آن ۳۳ درصد است.
به گفته پاکروح در حال حاضر ۶۰۰۰ روستا در کشور با تانکر آبرسانی میشوند که آمار آن سال به سال در حال کاهش است.
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه تعداد شهرهایی که با تنش آبی مواجه بودند در سال ۱۳۹۷، ۳۳۰ شهر بود، گفت: این تعداد به ۲۲۰ شهر تقلیل پیدا کرد.
منبع
ایسنا