نرخ رشد ۸ درصدی در برنامه هفتم، حکمرانی واقعگرا می خواهد
تاسیسات نیوز: مهدی بستانچی، رییس انجمن تولیدکنندگان سیستم های تهویه مطبوع ایران گفت: برای دستیابی به اهداف و چشم انداز تعیین شده در سیاست ابلاغی برنامه هفتم خوب است نگاهی به وضع امروز اقتصاد ایران داشته باشیم. ایران از سال ۱۳۸۹ زیر فشار تحریم های چندجانبه ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل قرار داشت که اتفاقا روسیه و چین نیز با آن ها همراهی می کردند.
مهدی بستانچی، رییس انجمن تولیدکنندگان سیستم های تهویه مطبوع ایران در یادداشتی نوشت: مقام معظم رهبری سیاستهای کلی برنامه هفتم که با «اولویت پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت» در ۷ سرفصل «اقتصادی»، «امور زیربنایی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «علمی، فناوری و آموزشی»، «سیاسی و سیاست خارجی»، «دفاعی و امنیتی»، «اداری، حقوقی و قضایی» و در ۲۶ بند توسط مجمع تشخیص تصویب شده بود را به رییس جمهور ابلاغ کردند. این برنامه نخستین برنامه مصوب مجمع بعداز درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی و ریاست آقای صادق لاریجانی بر مجمع تشخیص مصلحت نظام است که البته بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی اهداف آن را منطبق بر واقعیات کشور نمی دانند.
بخش اول این سیاست ها به اقتصاد اختصاص دارد و در بند اول «پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت با نرخ رشد اقتصادی متوسط ۸ درصد» با تأکید بر افزایش بهرهوری کل عوامل تولید تعیین شده است. در بند دوم نیز بر «ثبات در نرخ ارز و تکرقمی کردن تورم طی پنجسال و جهتدهی به نقدینگی و اعتبارات بانکی به سمت فعالیتهای مولد و جذابیتزدایی از فعالیتهای غیرمولد»، تاکید شده است.
برای دستیابی به اهداف و چشم انداز تعیین شده در سیاست ابلاغی برنامه هفتم خوب است نگاهی به وضع امروز اقتصاد ایران داشته باشیم. ایران از سال ۱۳۸۹ زیر فشار تحریم های چندجانبه ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل قرار داشت که اتفاقا روسیه و چین نیز با آن ها همراهی می کردند. تحریم های هسته ای بعد از ۱۲ سال مذاکره با قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل و معاهده برجام لغو شدند و تنها در دوره ی ۲ ساله و نیمه برجام، اقتصاد ایران کمی نفس کشید و دوباره با آغاز خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم های یک جانبه زیر ضربه رفت.
تورم
براساس آمارها متوسط نرخ تورم که در سال ۱۳۹۲ و تحویل دولت به آقای روحانی به رقم ۳۵درصد رسیده بود و در سال ۱۳۹۵ به ۶٫۹ درصد کاهش یافت اما در سال ۱۳۹۸ به ۴۱درصد رسید و نرخ تورم نقطهای در تیر ماه ١۴٠١ رکورد ۵۴ درصد را ثبت کرد، یعنی اقتصاد ایران برای بیش از یک دهه بالاترین سطح تورم را تجربه کرده است.
رشد اقتصادی
پایین ترین رشد اقتصادی کشور در ۱۵ سال گذشته همزمان با شروع دور اول تحریم های آمریکا در سال ۹۰ به منفی ۴ درصد و در سال ۹۱ به منفی ۸٫۶ درصد رسید که پایین ترین رشد اقتصادی بود.
با اجرای برجام رشد اقتصادی با احتساب نفت از صفر درصد در سال ۹۴ در سال ۹۵ با احتساب نفت به ۸.۳ درصد و بدون نفت به ۶.۳ درصد رسید، این روند رشد مثبت در سال ۹۶ نیز ادامه پیدا کرد و با دور جدید تحریم های آمریکا در سال ۹۷ دوباره منفی شد.
بیشتر بخوانید